Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Integrated Farming System (IFS) MCQ


Integrated Farming System MCQ

Read important mcq on IFS. Online mock test on Farming System. Quiz on cropping pattern. Major subject is Agronomy. Topics: various.

TypeObjective questions
Number of questions20+ others

Also read: Agronomy MCQ and Answer

IFS Multiple Choice Objective Questions

Question 01. Which is the major objective of Integrated Farming System?

(a). Sustainable agriculture.
(b). Production of vegetable crops.
(c). Production of field and horticultural crops from the same piece of land.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which is a component of IFS?

(a). Livestock.
(b). Field crops.
(c). Horticultural crops.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which one of the following is the approach of IF system?

(a). Holistic approach.
(b). Integrated approach.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. What is the full form of IFM?

(a). Integrated Farming Management.
(b). Indian Farming Management.
(c). International Farming Management.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. What is the full form of LEAF?

(a). Linking Environment and Farmers.
(b). Linking Environment and Farms.
(c). Linking Environment and Farming.
(d). All of the above.

See answer

Question 06. Which is the component of LEAF?

(a). Soil management and fertility.
(b). Crop health and protection.
(c). Animal husbandry and nature conservation.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. Which is the best management practice in IF system?

(a). Chemical pest management.
(b). Biological pest management.
(c). IPM.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. To be sustainable, the IF system must be..

(a). Profitable.
(b). Bigger.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Why is IF system necessary?

(a). To bear crop failure.
(b). Maximum benefit.
(c). To support environment.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. Which factor affects IF system?

(a). Length of growing season.
(b). Soil types.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 11. Which is best suited for black soil?

(a). Paddy.
(b). Fibre crop.
(c). Groundnut.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Which is highly suitable for red soil?

(a). Groundnut.
(b). Jute.
(c). Pumpkin.
(d). Paddy.

See answer

Question 13. Which one is suitable for IF system?

(a). Tamarind tree.
(b). Neem tree.
(c). Ber plant.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which IF system will be good for a small farmer?

(a). Cow + Vegetable + Agroforestry.
(b). Green house + Sericulture + Poultry farming.
(c). Goat + Sheep + Vegetable production.
(d). Buffalo + Poultry + Mush spawn production.

See answer

Question 15. Which is ideal for village IF system?

(a). Broiler chickens.
(b). Country chickens.
(c). Layer chickens.
(d). All of the above.

See answer

Question 16. Which is truly matched?

IF system and comments.

(a). Wetland: Agroforestry.
(b). Dryland: Agroforestry.
(c). Rainfed: Agroforestry.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Which is the best complementary enterprise with crop?

(a). Livestock.
(b). Poultry.
(c). Fish.
(d). Bees.

See answer

Question 18. Who is related with AICRP on IF system in India?

(a). Dr. Emely Hawkins.
(b). Dr. A.B. Stewart.
(c). Dr. Steve Murray.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. Who is the father of IFS?

(a). K. N. Ganeshaiah.
(b). Zeyaur Khan.
(c). Mahendra Kumar Singh.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Which country is the origin place of IFS?

(a). Poland.
(b). Australia.
(c). Venezuela.
(d). None of the above.

See answer

Major components

  • Dairy farming.
  • Sheep rearing.
  • Gaot rearing.
  • Poultry farming.
  • Duck farming.
  • Dairy farming.
  • Pig farming.
  • Bee keeping.
  • Lac cultivation.
  • Aquaculture culture.
  • Sericulture.
  • Mushroom cultivation.
  • Biogas plant.

Some IF Systems

  • Crop and livestock.
  • Aquaculture and crop.
  • Livestock and biogas production.
  • Poultry and vegetable farming.

Objectives of IF System

  • Recycling of farm wastes.
  • Efficient use of nutrient.
  • Application of better cropping system.
  • Efficient combination of farming systems.

Advantage of IFS

  • Sustainability.
  • Environmental safety.
  • Recycling of waste.
  • Saving energy.
  • Adoption of new technology.
  • Year round production.
  • Fodder for farm animals.
  • Employment.
  • Avoid soil degradation.

Adoptions

Mixed farming system

  • It is the system of farming on a particular farm which includes crop production, raising livestock, poultry, fishes, bee keeping, etc.
  • This practice should sustain the needs of the farmer as possible.
  • The objective of mixed farming is subsistence while higher profitability without altering ecological balance is important in farming systems.

Complementary system

  • Components helps each other in production.
  • They don’t compete for resources.

Supplementary cropping system

  • Components don’t compete for resources.
  • They increase farm income.

External links


Leave a Reply

Your email address will not be published.