IPM MCQ: Multiple Choice Objective Questions

IPM MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Name of QuizIPM Multiple Choice Questions
No. of MCQ50
Answer KeyYes
UpdatesYes

Read Objective MCQ on IPM or Multiple Choice Questions on Integrated Pest Management. These are new questions on IPM. Questions are important for all agricultural competition exams such as ICAR, State Agricultural University Common Entrance Test, IBPS, PSC Examinations etc.

Also read:

IPM MCQ

Answer Key After Each 5th MCQ

Question 01. What is/are the objective(s) of pest surveillance?

(a). It is the a way of detecting different species of harmful pests.
(b). It is the way of detecting the change in behavior of the pests.
(c). IPM is a way in which natural enemy of different harmful insect-pests are found.
(d). All of the above.

Question 02. In pest surveillance …. involves the in-situ assessment of pests and diseases in the standing crop

(a). The fixed plot survey.
(b). Roving survey.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 03. According to Food and Agriculture Organization IPM is a practice of..

(a). Keeping pest level below Economic Threshold Level.
(b). Keeping pest level below Economic Injury Level.
(c). Keeping pest level below Damage Boundary Level.
(d). Keeping pest level below Environment Economic Threshold Level.

Question 04. Which is not a component of IPM?

(a). Biotechnological approach.
(b). Legal method.
(c). Behavioural method.
(d). Left it on nature strategy.

Question 05. Which is an example of pest outbreak?

(a). Whitefly in brinjal.
(b). Eriophyd mite in coconut.
(c). Helicoverpa in okra.
(d). All of the above.

See answer

Question 06. As a intercrop in cauliflower crop, onion will reduce the level of incidence of..

(a). Diamond backmoth.
(b). Cabbage borer.
(c). Plant pathogenic nematode.
(d). Onion thrips.

Question 07. Which is the best example trap crop in cauliflower?

(a). Marigold.
(b). Mustard.
(c). Radish.
(d). Amaranth.

Question 08. What is the effect of high N in pest management?

(a). It reduces pest incidence.
(b). No effect.
(c). It increases pest incidence.
(d). All of the above.

Question 09. Incidence of rice case worm is high in water logging condition.

It can be managed by reducing water at:

(a). 2 cm level.
(b). Field capacity.
(c). 3 cm level.
(d). 5 cm level.

Question 10. Handpick method of pest control is common in..

(a). Rice gundhi bug.
(b). Cauliflower diamondback moth.
(c). Mango mealy bug.
(d). Caterpillar of lemon butterfly.

See answer

Integrated Pest Management Objective MCQ

Question 11. Solar heat treatment of sorghum grain kills red flour beetle.

It is a..

(a). Physical method.
(b). Mechanical method.
(c). Chemical method.
(d). None of the above.

Question 12. Which is true about IPM?

(a). It never uses chemicals.
(b). It uses required quantity of chemicals.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 13. Hand picking and killing of insects is a..

(a). Mechanical method.
(b). Physical method.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 14. Grease banding around mango tree trunk is necessary to control..

(a). Mango stem borer.
(b). Mango mealy bug.
(c). Mango hopper.
(d). Mango fruit fly.

Question 15. Methyl eugenol trap is effective against..

(a). Butterflies.
(b). Rice moth.
(c). Fruit flies.
(d). Hairy caterpillar.

See answer

Question 16. As a intercrop in cauliflower crop, mustard will reduce the level of incidence of..

(a). Diamond backmoth.
(b). Hairy caterpillar.
(c). Plant pathogenic nematode.
(d). Aphid.

Question 17. Which is the best example trap crop in tomato?

(a). Marigold.
(b). Brinjal.
(c). Sugar beet.
(d). Beetroot.

Question 18. The high application of one of the following nutrient will reduce the incidence of shootfly in sorghum?

(a). N.
(b). K.
(c). P.
(d). Ca.

Question 19. Achyranthes aspera acts as the alternate host for groundnut …. which is a subject of IPM

(a). Thrips.
(b). Aphid.
(c). Leaf minor.
(d). Red hairy caterpillar.

Question 20. Which one of following is the alternate host of rice gall-midge?

(a). Oat.
(b). Motha.
(c). Cyperus rotundus.
(d). Wild rice.

See answer

Questions on IPM

Question 21. As a intercrop in brinjal, solenum nigrum will reduce the level of incidence of..

(a). Whitefly.
(b). Fruit borer.
(c). Plant pathogenic nematode.
(d). Leaf miner.

Question 22. Which is the best example trap crop in okra?

(a). Cotton.
(b). Castor.
(c). Jute.
(d). Sunhemp.

Question 23. Leaf folder is one of the major pest of paddy crop, but it can be suppressed effectively by early planting.

The week of early planting is..

(a). First week of July.
(b). 2nd week of June.
(c). 3rd week of June.
(d). 2nd week of July.

See reference

Question 24. Generally …. sown planted chillies are severely affected by leaf curl and thrips

(a). Late planted chillies.
(b). Early planted chillies.
(c). Very early planted chillies.
(d). None of the above.

Question 25. Rice or paddy is always planted as sole crop, and planting is very dense.

What happens when there is very dense paddy crop in a field?

(a). Attack of Brown Plant Hopper is high.
(b). Attack of gall midge is high.
(c). Attack of cutworm is high.
(d). Attack of armyworm is high.

See answer

Question 26. Which will be the target parameter of green revolution technology in IPM?

(a). Double pest.
(b). Single pest.
(c). Multiple pest.
(d). All of the above.

Question 27. What is the goal of current IPM approach?

(a). Reduce cost of damage.
(b). Reduce cost of production.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 28. The current IPM approach targets..

(a). Several pests of a crop.
(b). Natural enemy.
(c). Several pests of a crop and their natural enemy.
(d). None of the above.

Question 29. What is the criteria for intervention adopted in current IPM approach?

(a). Economic Injury Level.
(b). Economic Threshold Level.
(c). EETL.
(d). All of the above.

Question 30. Which parameter shows similarity between traditional IPM and current IPM approach?

(a). Single season pest management.
(b). Immediate pest management.
(c). Late season pest management.
(d). All season pest management.

See answer

Pest Management MCQ

Question 31. …. is the pest management approach which consider present and upcoming situations

(a). Retrospect approach of pest management.
(b). Prospect approach of pest management.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 32. IPM is adopted when pest population is..

(a). High.
(b). Very high.
(c). Medium.
(d). Low to high.

Question 33. Which is true..

Spatial scale and approaches to pest management including IPM.

(a). Traditional agriculture – A region defined by pests.
(b). Sustainable agriculture – Biogeographic regions.
(c). IPM – A single. farm.
(d). None of the above.

Question 34. The Huffaker project was the first IPM project in..

(a). USA.
(b). UK.
(c). Brazil.
(d). Italy.

Question 35. The first phase of the FAO programme (1980 – 86) focused on developing and testing the technical aspects of the IPM concept in its seven participating countries, which doesn’t include the following country from the Indian subcontinent..

(a). India.
(b). Sri Lanka.
(c). Bangladesh.
(d). Pakistan.

See answer

Question 36. Operational research project was intiated by..

(a). Indian Institute of Vegetable Research.
(b). Indian Council of Agricultural Research.
(c). Indian Agricultural Research Institute.
(d). Central Rice Research Institute.

Question 37. The ORPs on IPM by ICAR was intiated in different Indian states on following crops..

(a). Rice and wheat.
(b). Wheat and cotton.
(c). Cotton and rice.
(d). Mustard and wheat.

Question 38. The pilot projects on IPM were conducted during..

(a). 1960 – 1970.
(b). 1975 – 1980.
(c). 1980 – 1985.
(d). 1955 – 1960.

Question 39. The pest surveillance activities began in India in..

(a). 1975.
(b). 1977.
(c). 1982.
(d). 1980.

Question 40. The intiation year of IPM on cotton in Punjab is..

(a). 1977.
(b). 1976.
(c). 1979.
(d). 1980.

See answer

Pest Management Questions

Question 41. The intiation year of IPM on cotton in Tamil Nadu is..

(a). 1975.
(b). 1976.
(c). 1979.
(d). 1980.

Question 42. NSKE is the..

(a). Neem seeds kernel extract.
(b). Neem leaves extract.
(c). Neem root extract.
(d). Neem flower extract.

Question 43. The successful implementation of the IPM programme in Warangal district in Andhra Pradesh resulted in reducing the …. to a status of minor pest

(a). Gundhi bug.
(b). Rice hispa.
(c). Stem borer.
(d). Gall midge.

Question 44. An outstanding example of IPM in vegetables is the management of diamondback moth on cabbage as a result of package developed by..

(a). IIVR.
(b). IIHR.
(c). KVK Delhi.
(d). ICAR.

Question 45. …. is a dominant parasitoid of DBM

(a). Cotesia.
(b). Trichograma.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 46. DPPQS is located at..

(a). Faridabad.
(b). Jabalpur.
(c). Coimbatore.
(d). Sri Nagar.

Question 47. Full form of NCIPM is..

(a). National centre for Indian pest management.
(b). National centre for integrated pest management.
(c). National centre for individual pest management.
(d). National centre for investment pest management.

Question 48. Wrapping of fruit against fruit borer is an effective method in pomegranate.

This is a mechanical …. method

(a). Inclusion.
(b). Exclusion.
(c). Destruction.
(d). All of the above.

Question 49. Which is not a principle approach in biological pest control?

(a). Importation.
(b). Conservation.
(c). Augmentation.
(d). Destruction.

Question 50. Pheromone is available against..

(a). Pink bollworm.
(b). Yellow stem borer of rice.
(c). Diamondback moth.
(d). All of the above.

See answer

External Link:


2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *