Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Isolation Distance Seed Crop Production


Isolation distance seed crop production

(1). Cross pollination and isolation distance in field crops
(2). Seed production and isolation distance in field crops

What is isolation distance?

In seed science, isolation distance is a fixed distance among seed crops. It is an acceptable distance from potential contamination. Cross pollination is a major factor which affects isolation distance. In this post we will know about the Isolation Distance of different field crops.

Also read: Oil percentage in different field crops

Contents
(1). Isolation distance of different field crops mcq 01
(2). Answer key 01
(3) Isolation Distance of Different Vegetable Crops mcq 02
(4). Answer key 02

Also read: Ideotypes of different field crops

(1). Isolation distance of different field crops mcq 01

Isolation Distance = I. D.

Answer after mcq

Question 01-06: The minimum isolation distance for foundation …. seed is..

Question 01. Wheat..

(a). 3 m.
(b). 4 m.
(c). 2 m.
(d). 2.5 m.

Question 02. Hybrid pearl millet..

(a). 2,000 m.
(b). 1,500 m.
(c). 1,000 m.
(d). None of the above.

Question 03. Hybrid cotton..

(a). 40 m.
(b). 50 m.
(c). 30 m.
(d). 25 m.

Question 04. Soybean and groundnut..

(a). 1 m.
(b). 2 m.
(c). 3 m.
(d). None of the above.

Question 05. Mustard..

(a). 50 m for self compatible.
(b). 40 m for self compatible.
(c). 30 m for self compatible.
(d). 60 m for self compatible.

Question 06. Mustard, …. for self incompatible

(a). 150 m.
(b). 90 m.
(c). 200 m.
(d). 100 m.

Also read: Types of mulch

Question 06-12: The minimum isolation distance for certified …. seed is..

Question 07. Wheat..

(a). 3 m.
(b). 2 m.
(c). 1 m.
(d). None of the above.

Question 08. Hybrid pear millet..

(a). 300 m.
(b). 250 m.
(c). 200 m
(d). All of the above

Question 09. Cotton..

(a). 20 m.
(b). 30 m.
(c). 15 m.
(d). Any of the above.

Question 10. Soybean..

(a). 1 m.
(b). 2 m.
(c). 3 m.
(d). 4 m.

Question 11. Mustard..

(a). 60 m.
(b). 70 m.
(c). 90 m.
(d). None of the above.

Question 12. Castor..

(a). 150 m.
(b). 100 m.
(c). 200 m.
(d). No i. d.

Also read: Land capability classification

(2) Answer key 01:

01. It is 3 m.

02. 1,000 m.

03. 50 m.

04. 3 m.

05. 50 for self compatible.

06. 100 m.

07. 3 m.

08. 200 m.

09. 30 m.

10. 3 m.

11. None of the above.

12. 150 m.

Isolation Distance for rice, wheat, barley, oat, pearl millet, cotton, soybean, mustard and castor.

Also read: Agronomy MCQ and answer

(3) Isolation Distance of Different Vegetable Crops mcq 02

Questions 01-03: For foundation seeds

Question 01. Okra..

(a). 400 m.
(b). 200 m.
(c). 300 m.
(d). 500 m.

Question 02. Cabbage..

(a). 1,600 m.
(b). 1,000 m.
(c). 2,000 m.
(d). None of the above.

Question 03. Tomato..

(a). 30 m.
(b). 25 m.
(c). 50 m.
(d). 70 m.

Questions 04-06: For foundation seeds

Question 04. Okra..

(a). 150 m.
(b). 200 m.
(c). 300 m.
(d). 600 m.

Question 05. Cabbage..

(a). 1,300 m.
(b). 1,000 m.
(c). 1,200 m.
(d). None of the above.

Question 06. Tomato..

(a). 37 m.
(b). 41 m.
(c). 25 m.
(d). 33 m.

(04). Answer key 02:

01. 400 m.

02. 1,600 m.

03. 50 m.

04. 200 m.

05. 1000 m.

06. 25 m.

Also read: Agronomy one liner

For: Isolation distance sed crop production

…………….


Leave a Reply

Your email address will not be published.