JRF Memory Based Questions

This page includes Memory Based Questions and their Answer form JRF (2009 to recent exams). Read these questions. For more questions you will see updates at the bottom of the page.

1. JRF MCQ.
2. JRF Questions.
3. JRF Mock Test.
4. JRF Quiz.
5. JRF Multiple Choice Objective Questions.
6. JRF Memory Based Questions with Answer.

…………………

JRF Memory Based Questions

Also read:

SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.
BHU UET MCQ.

Paragraph 01: JRF MCQ

Question 01. Constitution of National Commission of Farmers in the year..? 

(a). 18th No., 2002. 
(b). 18th No., 2003. 
(c). 18th No., 2004. 
(d). 18th Nov., 2005. 

See Answer

Question 02. DG of ICAR is..? 

(a). Dr. S. Ayyappan. 
(b). Trilochan Mohapatra. 
(c). H. Haberlandt. 
(d). None of the above.

Answer has been updated

See Answer

Question 03. No. of KVK in India in the year 2013 was..? 

(a). 600. 
(b). 620. 
(c). 630. 
(d). 640. 

See Answer

Question 04. Wolf apple is common name of..? 

(a). Pineapple. 
(b). Tomato. 
(c). Apple. 
(d). Pear. 

See Answer

Question 05. …. nutrients are included under nutrient based subsidy?
 
(a). 1. 
(b). 5. 
(c). 2. 
(d). 4. 

See Answer
 
Question 06. Laghaemoglobin pigment is present in..? 

(a). Root nodules of legume. 
(b). Root nodules of solanaceae. 
(c). Root nodules of cucurbits. 
(d). Root legumes of cereals. 

See Answer
 
Question 07. What was nutrient based subsidy for Nitrogen in 2013-14 in Rs.? 

(a). 18.88/Kg. 
(b). 20.87/Kg. 
(c). 22.88/Kg. 
(d). 21 83/Kg. 

See Answer
 
Question 08. Bean common mosaic disease is caused by..? 

(a). BYMV. 
(b). Pot virus. 
(c). BVMV 
(d). None of the above. 

See Answer

Question 09. Average rainfall of the country is..?

(a). 1288 mm. 
(b). 1042 mm
(c). 980 mm. 
(d). 1194 mm.

See Answer

Question 10. Browning of cauliflower is caused due to..? 

(a). Boron deficiency. 
(b). Mn deficiency. 
(c). Mo deficiency. 
(d). Cu deficiency. 

See Answer

Paragraph 02: JRF Memory Based

Question 11. …. is responsible for osmotic and ionic balance in plants?
 
(a). K.
(b). C. 
(c). Na. 
(d). P. 

See Answer
 
Question 12. Which KVK was awarded by best KVK award in 2013? 

(a). Hamirpur, Datia. 
(b). Ariyalur, Cuddalore. 
(c). Dhakrani, Dehradun. 
(d). Kamasin, Banda. 

See Answer
 
Question 13. Sugar recovery in India is..? 

(a). 6 – 8%. 
(b). 9 – 10%. 
(c). 5 – 6%. 
(d). 10 – 12%. 

See Answer

Question 14. India’s rank in rice production is..? 

(a). 1st. 
(b). 2nd. 
(c). 3rd. 
(d). 4th. 

See Answer

Question 15. Most recently formed soil type is..? 

(a). Alluvial. 
(b). Illuvium. 
(c). Both a and b. 
(d). None of the above. 

See Answer
 
Question 16. Bt cotton is mainly attacked by..? 

(a). Chewing type of inspect. 
(b). Cutting type of pests. 
(c). Both a and b. 
(d). Sucking type of pests. 

See Answer
 
Question 17. Pusa chamatkar is a variety of..? 

(a). Pea. 
(b). Chick pea. 
(c). Ground nut. 
(d). Tomato. 

See Answer
 
Question 18. Record that is used for maintaining relationship between parents and offspring is..?

(a). Gene record. 
(b). Pedigree record. 
(c). Family record. 
(d). Pure line record. 

See Answer

Question 19. ICAR’s Norman Borlaug Award is given after …..? 

(a). Once in 4 years. 
(b). Once in 3 years. 
(c). Once in 2 years. 
(d). Once in 5 years. 

See Answer

Question 20. Indian Village Scheme is associated with….? 

(a). S. N. Gupta. 
(b). S. N. Das. 
(c). G. N. Saini. 
(d). D. G. Sharma. 

See Answer

Paragraph 03: JRF Quiz

Question 21. National Farmers Day is celebrated on..? 

(a). 23rd Dec.
(b). 24th Dec. 
(c). 22th Dec. 
(d). 21st Dec. 

See Answer
 
Question 22. Thornless variety of rose is..? 

(a). Himani. 
(b). Chitra. 
(c). Rubi. 
(d). Tushar. 

See Answer
 
Question 23. Most common bulb vegetable crops are..?
 
(a). Onion. 
(b). Garlic. 
(c). Both a and b.  
(d). Leek. 

See Answer

Question 24. Which is known as dairy plant..?

(a). Soybean. 
(b). Onion. 
(c). Potato. 
(d). Tomato.

See Answer

Paragraph: JRF Memory Based Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

Question 25. The curve of normal distribution is..? 

(a). Bell shaped curve. 
(b). Triangular curve. 
(c). Rectangular curve. 
(d). Sharp curve. 

See Answer
 
Question 26. The correlation coefficient varies between..? 

(a). 1 to +2. 
(b). 1 to +3. 
(c). 1 to +1. 
(d). 1 to +4. 

See Answer
 
Question 27. Directorate of mushroom research is situated at..? 

(a). Solan, H.P. 
(b). Jabalpur, M.P. 
(c). Kanpur, U.P. 
(d). Jaipur, Rajasthan. 

See Answer
 
Question 28. Father of plant pathology is..? 

(a). K. Vasal. 
(b). Millardet. 
(c). D. J. Smith. 
(d). H. Haberlandt. 

See Answer

Question 29. First vegetable crop under Bt approval in India is?

(a). Tomato. 
(b). Cucurbits. 
(c). Brinjal. 
(d). Okra. 

See Answer

Paragraph 04: Junior Research Fellowship MCQ

Question 30. Bhima is a variety of..? 

(a). Onion. 
(b). Garlic. 
(c). Potato. 
(d). Tomato. 

See Answer
 
Question 31. Urea is hydrolyzed by which enzyme? 

(a). Amilase. 
(b). Peptidase. 
(c). Both a and b. 
(d). Urease. 

See Answer
 
Question 32. Progeny of breeder seed is..? 

(a). Breeder seed. 
(b). Certified seed. 
(c). Foundation seed. 
(d). None of the above. 

See Answer
 
Question 33. Quality protein maize was developed by…. gene? 

(a). Zmhak-27. 
(b). Glu-37. 
(c). Opaque-2. 
(d). All of the above. 

See Answer

Question 34. The permanent property of soil is..? 

(a). Soil structure. 
(b). Soil texture. 
(c). Soil colour. 
(d). Soil composition.

See Answer

Question 35. Fern leaf disease is caused by..? 

(a). Boron deficiency. 
(b). Copper deficiency. 
(c). Zinc deficiency. 
(d). Iron deficiency. 

See Answer
 
Question 36. Element responsible for stability of protien structure is..? 

(a). Ca.
(b). Zn. 
(c). Iron. 
(d). Sulphur. 

See Answer
 
Question 37. Marsh spot of pea is caused by..? 

(a). Zn deficiency. 
(b). Mn deficiency. 
(c). De deficiency. 
(d). Ca deficiency. 

See Answer
 
Question 38. Leading state in isabgol production is..? 

(a). UP. 
(b). AP. 
(c). Punjab. 
(d). Rajasthan. 

See Answer

Question 39. Surface temperature of sun is about..? 

(a). 5000 °K. 
(b). 7000 °K. 
(c). 8000 °K 
(d). 6000 °K 

See Answer

Paragraph: 05

Question 40. Mentha arvensis is a….? 

(a). Aromatic plant. 
(b). Flower plant. 
(c). Vegetable plant. 
(d). Fruit plant. 

See Answer
 
Question 41. Group of bacteria, actinomycetes, fungi and algae is..?
 
(a). Micro flora. 
(b). Macro flora. 
(c). Both a and b. 
(d). None of the above. 

See Answer
 
Question 42. Biggest rural scheme is..? 

(a). Gurgaon project. 
(b). Land to Lab Program. 
(c). MGNREGA. 
(d). Crop insurance. 

See Answer
 
Question 43. In groundnuts aflatoxin is produced by..? 

(a). Aspergillus flavus. 
(b). Aspergillus Niger. 
(c). Aspergillus afinis. 
(d). Aspergillus arvii. 

See Answer

Question 44. White grub mainly confined with..? 

(a). Clay soil. 
(b). Black cotton soil. 
(c). Loam soil. 
(d). Dry sandy loam soil. 

See Answer

Question 45. Per capita cultivable land availability (ha.) in India is..? 

(a). 0.25. 
(b). 0.35. 
(c). 0.15. 
(d). 0.45.

See Answer
 
Question 46. Terminator technology has been developed for..? 

(a). Mango. 
(b). Rose. 
(c). Bean. 
(d). Cotton. 

See Answer
 
Question 47. Bag colour of certified seed is..? 

(a). Blue. 
(b). White. 
(c). Yellow. 
(d). Brown. 

See Answer
 
Question 48. Protein synthesis takes place in..? 

(a). Smooth ER. 
(b). Rough ER. 
(c). Both a and b. 
(d). None of the above.

See Answer
 
Question 49. Vitamins are chemically..? 

(a). Enzymes. 
(b). Fat. 
(c). Protein. 
(d). All of the above. 

See Answer

Question 50. Country leading in pear production is..? 

(a). China. 
(b). USA. 
(c). Canada. 
(d). Russia. 

See Answer

Paragraph: 06

For: JRF Memory Based Multiple Choice Objective Questions (MCQ)


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *