JRF Multiple Choice Objective Questions

JRF Multiple Choice Objective Questions

Read JRF Multiple Choice Objective Questions. Or JRF Multiple Choice Objective MCQ.

Also read:

SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.
BHU UET MCQ.


Paragraph 01: JRF Questions

Question 01. Number of total state agriculture universities in India in 2015..?

(a). 61.
(b). 62.
(c). 63.
(d). 64.

See Answer

Question 02. Number of KVK(s) under ICAR are..?

(a). 645.
(b). 646.
(c). 647.
(d). 648.

See Answer

Question 03. AICRP on sesame and niger is located at..?

(a). Raipur.
(b). Pune.
(c). Jabalpur.
(d). Ranchi.

See Answer

Question 04. Present chairman and M.D. of F.C.I. is?

(a). Avinash Tiwari
(b). Shaket Sharma.
(c). Ankit Jaiswal.
(d). Yogendra Tripathi.

See Answer

Question 05. Present secretary of DARE is..?

(a). Dr. Trilochan Mohapatra.
(b). Dr. Vishambhar Mohapatra.
(c). Dr. Kalyan Awasthi.
(d). Dr. Yogesh Bhardwaj.

See Answer

Question 06. NMMI started in the year..?

(a). 2008.
(b). 2006.
(c). 2009.
(d). 2010.

See Answer

Question 07. Most salt tolerant fruit crop is..?

(a). Eureka palm.
(b). Date palm.
(c). Coconut.
(d). Acid lime.

See Answer

Question 08. Phone number of KCC is..?

(a). 18001801551
(b). 18001700638
(c). 18001800897
(d). 18001800555

See Answer

Question 09. Black revolution is related to..?

(a). Jatropha.
(b). Black gram.
(c). Nut fruit.
(d). None of the above.

See Answer

Question 10. Total cereal production in 2014-15 was..?

(a). 233.23 MT.
(b). 234.56 MT.
(c). 235.49 MT.
(d). 236. 78 MT.

See Answer

Paragraph 02: JRF MCQ

Question 11. …. state has the highest cropping tensity?

(a). MP.
(b). UP.
(c). AP.
(d). Punjab.

See Answer

Question 12. Gross irrigated area in India is..?

(a). 90.45.
(b). 92. 57.
(c). 94. 32.
(d). 90. 23.

See Answer

Question 13. Asian development bank was established in the year..?

(a). 1994.
(b). 1995.
(c). 1996.
(d). 1997.

See Answer

Question 14. India has…. rank in wheat production?

(a). 3rd.
(b). 2nd.
(c). 4th.
(d). 1st.

See Answer

Question 15. ICRAF is located at..?

(a). S. Africa.
(b). India.
(c). Kenya.
(d). Sudan.

See Answer

Question 16. ILRI is situated at..?

(a). Raipur.
(b). Ranchi.
(c). Bhopal.
(d). Bhuvaneshvar.

See Answer

Question 17. Person related to T & V program is..?

(a). Robert Steve.
(b). Joe Rechard.
(c). Mark Stephen.
(d). Daniel Boner.

See Answer

Question 18. The two national program started in the same year..?

(a). NATP & JGSY.
(b). NATP and Gurgaon Project.
(c). JGSY & Gurgaon Project.
(d). None of the above.

See Answer

Question 19. The ratio of normal GNP to real GBP which can interpreted as comprehensive price index is called..?

(a). GBP deflator.
(b). GST deflator.
(c). GNP deflator.
(d). None of the above.

See Answer

Question 20. When marginal production is equal to average production then elasticity of production is equal to..?

(a). One.
(b). Two.
(c). Three.  
(d). Four.

See Answer

Question 21. Vector of grassy stunt disease is..?

(a). BPH.
(b). Fly.
(c). GPH
(d). None of the above.

See Answer

Question 22. Brown rust in wheat is due to..?

(a). Puccinia asparagi.
(b). Puccinia graminis recondita.
(c). Puccinia graminis.
(d). All of the above.

See Answer

Question 23. When two variables move in the same direction, it is called..?

(a). Positive.
(b). Negative.
(c). Correlative.
(d). None of the above.

See Answer

Question 24. Which measure of dispersion is considered as best?

(a). Average absolute.
(b). Medium absolute.
(c). Standard deviation.
(d). Absolute deviation.

See Answer

Question 25. Natural scale indicates..?

(a). Absolute changes.
(b). Average absolute changes.
(c). Standard changes.
(d). None of the above.

See Answer

Question 26. F test can be used for testing the significance of..?

(a). Several difference.
(b). Limited difference
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See Answer

Question 27. Agro climatic zone classified by planning commission are..?

(a). 14.
(b). 15.
(c). 16.
(d). 17.

See Answer

Question 28. The Indian Journal of Agriculture Sciences published by..?

(a). TNAU.
(b). IARI.
(c). ICAR.
(d). None of the above.

See Answer

Question 29. State which has highest acidic soils..?

(a). W.B.
(b). Odisha.
(c). Kerala.
(d). Tamilnadu.

See Answer

Question 30. Non reporting area maximum in India is..?

(a). UP.
(b). Sikkim.
(c). J & K.
(d). Rajsthan.

See Answer

Paragraph 03: JRF Quiz

Question 31. Present president of ICAR is..?

(a). Dr. Radha Mohan Singh.
(b). Dr. Randhawa Sigh.
(c). Trilochan Mohapatra.
(d). None of the above.

See Answer

Question 32. World forest day is celebrated at..?

(a). 20 march.
(b). 21 march.
(c). 22 march.
(d). 23 march.

See Answer

Question 33. DKMA is situated at..?

(a). Chennai.
(b). Kolkata.
(c). Mumbai.
(d). New Delhi.

See Answer

Question 34. Ratio of conversion of paddy is..

(a). 1/4.
(b). 2/4.
(c). 1/3.
(d). 2/3.

See Answer

Question 35. Fruit which covers highest area in India..?

(a). Mango.
(b). Banana.
(c). Papaya.
(d). Cashew.

See Answer

Question 36. Duration of winter Mansoon is..?

(a). Nov – Feb.
(b). Jan – March.
(c). Dec – March.
(d). Nov – March.

See Answer

Question 37. Land holding by small farmers is..?

(a). 1 ha.
(b). 1.42 ha.
(c). 1.45 ha.
(d). 1.60 ha.

See Answer

Question 38. Percent share of total cropped area of fruit is..?

(a). 1.11%.
(b). 4.44%.
(c). 2.22%.
(d). 3.33%.

See Answer

Question 39. …. contributes highest value in agri export?
(a). Marine products.
(b). Veg. products.
(c). Fruit products.
(d). None of the above.

See Answer

Question 40. Per capita availability of milk in India is..?

(a). 322 gm/day/person.
(b). 333 gm/day/person.
(c). 300 gm/day/person.
(d). 350 gm/day/person.

See Answer

Paragraph 04: JRF Online Mock Test

Question 41. State having highest population, BPL, is..?

(a). MP.
(b). CG.
(c). Bihar.
(d). Odisha.

See Answer

Question 42. Import of DAP in 2014-15 was?

(a). 2.85 Million tones.
(b). 3.85 Million tones.
(c). 3.58 Million tones.
(d). 2.58 Million tones.

See Answer

Question 43. NPK use ratio during 2014 – 15 was..?

(a). 7:7:5
(b). 5.5:6.5:1
(c). 6:4:1
(d). 6.7:2.4:1

See Answer

Question 44. What was nutrient base subsidy for Phosphorus in 2014-15?

(a). 17.68/kg.
(b). 18.67/kg.
(c). 16.67/kg.
(d). 15.68/kg.

See Answer

Question 45. MSP rupees increased/qntl for wheat from last year?

(a). Rs. 65.
(b). Rs. 85.
(c). Rs. 75.
(d). Rs. 95.

See Answer

Question 46. Percent growth in GVA in 2014-15..

(a). 6.2%.
(b). 6.7%.
(c). 6.8%.
(d). 7.2%.

See Answer

Question 47. India’s share in world rice production is..?

(a). 21. 47%.
(b). 22. 47%.
(c). 23. 47%.
(d). 24. 47%.

See Answer

Question 48. Mango productivity in India tone/ha..?

(a). 8.3.
(b). 6.3.
(c). 7.3.
(d). 9.3.

See Answer

Question 49. ….(spice) has highest production in India?

(a). Turmeric.
(b). Garlic.
(c). Ginger.
(d). Chilly.

See Answer

Question 50. …. is first in transgenic plant production/cultivation?

(a). Mexico.
(b). USA.
(c). Japan.
(d). China.

See Answer

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *