Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)


Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 01: Which is a common feature of landscape gardening?

(a). Lawn.
(b). Building.
(c). Exotic plant.
(d). All of the above.

Topics:

  • Introduction to Gardening.
  • Components of Gardening.
  • Introduction to Landscape Gardening.
  • Principles of Landscape Gardening.
  • Elements of Landscape Gardening.
  • Home Landscape Gardening.
  • Outdoor Landscape Gardening.
  • Public Landscape Gardening.
  • Important Ornamental Plant of Landscape Use.

Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)

Also read:

MCQ……..

Question 01. Which is not an important principle of landscaping?

(a). Rhythm.
(b). Balance.
(c). Form.
(d). Harmony.

See answer

Question 02. Which is not an important element of landscaping?

(a). Colour.
(b). Style.
(c). Line.
(d). Scale.

See answer

Question 03. Space allotted for lawn in landscape designing..

(a). 25 – 30%.
(b). 20 – 25%.
(c). 30 – 35%.
(d). 35 – 40%.

See answer

Question 04. Accent is also known as..?

(a). Localization.
(b). Focalization.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. Through repetition of shape, we can create..?

(a). Balance.
(b). Mobility.
(c). Form.
(d). Rhythm.

See answer

Question 06. Which is an example of rhythm by repetition of shapes?

(a). Rose garden.
(b). Arrangement of landscape in room.
(c). Stones placed along the pool.
(d). Same forms of the plants.

See answer

Question 07. The straight growing plant takes the eye..?

(a). Horizontally.
(b). Vertically.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which colour creates nearness?

(a). White.
(b). Black.
(c). Blue.
(d). Red.

See answer

Also read: IBPS AFO Multiple Choice Questions

Question 09. Which colour creates deapth?

(a). White.
(b). Gray.
(c). Blue.
(d). Velvet.

See answer

Question 10. Which is not a component of texture?

(a). Weight.
(b). Density.
(c). Expression.
(d). Volume.

See answer

Question 11. Light is used in respect of..

(a). Colour.
(b). Shadow.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which is a negative element in landscaping?

(a). Space.
(b). Volume.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Plant deciduous plant will create?

(a). Mobility.
(b). Expression.
(c). Integrity.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Consider about the general guidelines for home landscaping..

  1. Personnel interest.
  2. Don’t avoid complex city.
  3. Go with simplicity.
  4. Prefer straight long path.
  5. Path should be long and curvaceous.

(a). 2, 3 and 4 are true.
(b). 1, 3 and 5 are true.
(c). 3, 4 and 5 are true.
(d). 1, 2 and 3 are true.

See answer

Question 15. Site analysis is the..

(a). 1st stage of planning.
(b). 2nd stage of planning.
(c). 3rd stage of planning.
(d). 4th stage of planning.

See answer

Question 16. Mass contained with in extremities of growth is known as..

(a). Form.
(b). Habit.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions

Question 17. …. is the representation of the structure of any surface.

(a). Landscape.
(b). Design.
(c). Texture.
(d). Architecture.

See answer

Question 18. Which is a non-essential element?

(a). Accessories.
(b). Enrichment items.
(c). Luxuries.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Which is an intangible enrichment item?

(a). Fragrance.
(b). Water.
(c). Moving bird.
(d). All of the above.

Question 20. Conifers have..

(a). Ovoid shape.
(b). Oval shape.
(c). Columnar shape.
(d). Pyramidal shape.

See answer

Question 21. Jacaranda has..

(a). Fine texture foliage.
(b). Rough texture foliage.
(c). Spongy texture foliage.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Lawn area under home garden should be..

(a). 25%.
(b). 30%.
(c). 35%.
(d). 45%.

See answer

Question 23. Which landscape plant requires acidic soil?

(a). Palm.
(b). Cacti.
(c). Both a and b.
(d). Fern.

See answer

Question 24. Which is not a woody landscape plant?

(a). Shrub.
(b). Climber.
(c). Tree.
(d). Annual.

See answer

Question 25. A healthy landscape maintenance requires..

(a). Pruning.
(b). Plant protection.
(c). Intercultural operations.
(d). All of the above.

See answer

Home landscaping

Also read: Protected Cultivation MCQ: Multiple Choice Questions

Also read: General Agriculture Multiple Choice Questions

Question 26. What is simplicity?

(a). To provide a restful setting for the outdoor living in the property area.
(b). To provide a restful setting for the indoor living in the property area.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. How is simplicity in design achieved?

(a). Repetition of same species for similar form
(b). Smooth flowing of silhouette.
(c). Avoid to many species in a small plae.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. The determination of a character of an object to serve certain purpose known is advance:

(a). Silhouette.
(b). Design.
(c). Landscape
(d). None of the above.

See answer

Question 29. Which is not intangible enrich element of item?

(a). Fragrance.
(b). Wind whistling.
(c). Sundial.
(d). Moving birds.

See answer

Question 30. An easy connected path along which the eye will travel in any direction from one point to another:

(a). Scale.
(b). Rhythm.
(c). Balance.
(d). Line.

See answer

Question 31. Area of the home which is viewable from the home.

(a). Public.
(b). Approach.
(c). Front.
(d). All of these.

See answer

Question 32. What should be the percentage of shrubbery borders in home garde?

(a). 10-15.
(b). 20-30.
(c). 15-20.
(d). 30-40.

See answer

Question 33. How do accents draw the attention of human beings?

(a). Through colour.
(b). Through shape.
(c). Through shape.
(d). All of the above.

See answer

Question 34. Where is the children playing area not common?

(a). Family.
(b). Service.
(c). Private.
(d). Public.

See answer

Question 35. Part of home landscape which provides room for necessities.

(a). Service.
(b). Family.
(c). Approach.
(d). All of the above.

See answer

Indoor gardening

This section includes questions from indoor gardening. Major subject is floriculture. Question 36-45.

Question 36. Evidence of plants grown indoor are available since

(a). 1000 B.C.
(b). 3500 B.C.
(c). 2000 B.C.
(d). 3000 B.C.

See answer

Question 37. Who is the largest importer of house plant?

(a). Germany.
(b). Italy.
(c). United States of America.
(d). India.

See answer

Question 38. What should be the optimum holding capacity of potting medium?

(a). 20-30%.
(b). 70-80%.
(c). 50-60%.
(d). 30-50%.

See answer

Question 39. What should be the concentration of soluble salt in potting medium?

(a). 100-200 ppm.
(b). More than 500 ppm.
(c). Less than 500 ppm.
(d). Up to 1000 ppm.

See answer

Question 40. Which type of pots are most suitable for growing cacti?

(a). Earthen pots.
(b). Ceramic pots.
(c). Plastic pots.
(d). All of the above.

See answer

Question 41. Which one is an example of indoor foliage plant for hills?

(a). Araucaria.
(b). Aucuba.
(c). Ferns.
(d). All of the above.

See answer

Question 42. Why is rex begonia famous for?

(a). For its flowers.
(b). For its green stems.
(c). For its painted leaves.
(d). All of the above.

See answer

Question 43. What are important indoor plants growing in hanging baskets?

(a). String of beads.
(b). Lady necklace.
(c). Sedum.
(d). All of the above.

See answer

Question 44. Plants suitable for growing in sunny areas require .. hours of light in winter?

(a). 1-2.
(b). More than 5 hours.
(c). 2-3 hours.
(d). Up to 5 hours.

See answer

Question 45. What should be the optimum temperature during day time for house plants?

(a). 15-20°C.
(b). 20-30°C.
(c). 10-15°C.
(d). 0-2°C.

See answer

Important plants

This section includes questions from some important ornamental plants. Major subject is floriculture. Question 46-50.

Question 46. What factors affect the texture?

(a). Colour.
(b). Season.
(c). Light.
(d). All of the above.

See answer

Question 47. What are functional uses of plants?

(a). Visual and physical barriers.
(b). To raise air pollution.
(c). To support soil erosion.
(d). All of the above.

See answer

Question 48. What is the common name of Acer palmatum?

(a). Areca palm.
(b). Maple.
(c). Bead tree.
(d). Pink cedar.

See answer

Question 49. What is the flowering period of oleander?

(a). September to March.
(b). Throughout the year.
(c). May to September.
(d). May to October.

See answer

Question 50. Which is large shrub?

(a). Tithonia.
(b). Chandni.
(c). Lilac.
(d). Yellow bells.

See answer

Last Updated: 05-04-2022

For: Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)

External links:

Tajmahal, Agra, UP, India is an excellent example of Landscape Gardening.

Landscape Gardening is an art as well as a science.


Leave a Reply

Your email address will not be published.