Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Leadership MCQ: Extension Education Quiz


Leadership MCQ: Agricultural Extension Education Quiz

This page, Leadership MCQ: Extension Education Quiz, includes 25 multiple choice objective questions from leader and leadership.

TypeOnline Mock Test
Major subjectAgricultural Extension
TopicsLeader and leadership, their types, roles and functions. Other important topics.
Related examinationsICAR, State Agricultural University Common Entrance Test, UPSC, State PSC, National Eligibility Test, VYAPAM, QUIZZES
Number of questions25

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

MCQ on leadership

Question 01. Who is a leader?

(a). A leader is a person whose behaviour stimulates action in a group.
(b). A leader is a person whose behaviour stimulates leadership in a group.
(c). A leader is a person whose behaviour stimulates adoption in a group.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which is true about leadership?

(a). It is the ability to influence a group towards achievement of goal, or objective, or purpose.
(b). It is the process of influencing the behaviour of individuals in a given situation.
(c). It is the phenomenon of influencing, guiding and directing the actions and thought of the people in the intended direction.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which is not a type of leader?

(a). Autocratic.
(b). Democratic.
(c). Self proclaimed.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which is true about an autocratic leader?

(a). He believes on other people.
(b). He always shares his thoughts among the group members.
(c). He is interested in the people.
(d). He thinks he is always correct.

See answer

Question 05. Which is true about an democratic leader?

(a). Process is fast but results are poor.
(b). Process is slow and results are poor.
(c). Process is fast and results are good.
(d). Process is slow but results are good.

See answer

Also read: Extension Education Quiz

Question 06. Which is not true about an laissez-fair leader?

(a). He gives more and more advice.
(b). He is not able to take judgement.
(c). He doesn’t take any responsibility.
(d). Productivity is quite low.

See answer

Question 07. Which one of the following doesn’t define the role of a leader?

(a). Group advisor.
(b). As an analyzer.
(c). As a listener.
(d). Grop advisor and co-ordinator.

See answer

Question 08. What is personality theory?

(a). The theory which focuses on personal qualities.
(b). The theory which focuses on personal behaviour.
(c). The theory which focuses on personal ideas.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. Which type of theory is the Great Man theory?

(a). Trait theory.
(b). Behavioural theory.
(c). Personality theory.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. of which theory of leadership is the trait theory a modification

(a). Great man theory.
(b). Behavioural theory.
(c). Contingency theory.
(d). None of the above.

See answer

Quiz on leader and leadership

Question 11. According to the trait theory, Intelligence and personality are the required qualities by a leader. What type of qualities are these?

(a). Exhaustive qualities.
(b). Illustrative qualities.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. According to the trait theory, what is the meaning of intelligence?

(a). Inborn quality to understand the context and content of their position and function.
(b). A highly skilled person.
(c). A person with scientific knowledge.
(d). Intelligence enough to understand the context and content of their position and function.

See answer

Question 13. Select the limitations of trait theory?

  1. It is not based on systematic development of concepts and principles.
  2. The chance of the isolation of multiple sets of traits is high.
  3. The trait theory does not try to relate particular traits to performance, behaviour and effectiveness of leaders.
  4. This theory does not exclude the situational factors of leadership effectiveness.

(a). 2 and 4.
(b). 1 and 3.
(c). Only 3.
(d). Only 4.

See answer

Question 14. Initiating structure is a dimension of leader behaviour. What results are seen in this structure?

(a). Member satisfaction is low.
(b). Member satisfaction is high.
(c). Member satisfaction is low and also high productivity with high score.
(d). Member satisfaction is high and also low productivity with low score.

See answer

Question 15. According to the Ohio State Studies, what is the another dimension of leader behaviour.

(a). Consideration dimension.
(b). Belief dimension.
(c). Confidence dimensions.
(d). Motivation dimension.

See answer

Question 16. According to the Michigan University studies, to which dimension is the production-oriented leader behaviour related?

(a). Initiating structure.
(b). Consideration.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. According to the Michigan University studies, to which dimension is the employee-oriented leader behaviour related?

(a). Initiating structure.
(b). Consideration.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Who developed Managerial Grid?

(a). Robert Blake.
(b). Jane Mouton.
(c). Robert Blake and Jane Mouton.
(d). Herzberg.

See answer

Question 19. What type of model is a Managerial Grid?

(a). Graphic model.
(b). Non graphic model.
(c). Audio model.
(d). Combination of all of the above.

See answer

Question 20. Consider about the Managerial Grid?

  1. Concern for production runs along with horizontal dimension.
  2. Concern for people runs along with horizontal dimension.
  3. There are 81 possible combinations.
  4. There are 71 possible combinations.

Select right option.

(a). Only 1 and 3 are true.
(b). Only 2 and 4 are true.
(c). Only 2 and 3 are true.
(d). Only 3 and 4 are true.

See answer

Extension education mock test

Question 21. Who developed contingency theory?

(a). Fred Fielder.
(b). Jane Mouton.
(c). Both a and b.
(d). Herzberg.

See answer

Question 22. Which is not a factor involved in contingency theory?

(a). Task structure.
(b). Position power.
(c). Member and member relation.
(d). Leader and member relation.

See answer

Question 23. Who developed Path-Goal theory?

(a). Robert house.
(b). Albert Mayor.
(c). Jonsen.
(d). J.P. Leagans.

See answer

Question 24. Which is one of the most approaches to understand leadership?

(a). Contingency theory.
(b). Behavioural theory.
(c). Trait theory.
(d). Path-Goal theory.

See answer

Question 25. Match the followings:

  1. Autocratic leader : A. Believes in himself
  2. Democratic leader : B. Joint decision
  3. Lasisez-fair : C. Gives little advice

(a). 1. B. 2. A. 3. C.
(b). 1. A. 2. B. 3. C.
(c). 1. C. 2. A. 3. B.
(d). 1. B. 2. C. 3. A.

See answer

Leadership MCQ: Extension Education Quiz


Leave a Reply

Your email address will not be published.