Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

List of Government Jobs in Agriculture


List of Government Jobs in Agriculture

Like any other field, Agriculture too has two type of jobs; one is Government Job (Government Jobs in Agriculture) and another is Private Sector Job (Private Sector Jobs in Agriculture).

Important and priority is given to Government Jobs. More than the 90% of agricultural/horticultural students prepare for goverment jobs in India.

This post, entitled ” List of Government Jobs in Agriculture“, contains the list of government posts or job in the field of Agriculture.

See: List of Government Jobs in Horticulture

Why This Post?

Read following examples very well..

*Example 01

Student ‘A’ completed B. Sc. in Agriculture. Just after the completion of B. Sc. Ag., 250 posts of Rural Agriculture Extension Officer were created, and the notification was released by the department. A student applied for the post, prepared for the post, written the exam and got selected.

In this job he will see no growth in future…

So he/she may continue further study.

*Example 02

Student ‘B’ completed M. Sc. in Agriculture/Horticulture. Just after the completion of M. Sc. Ag., 50 posts of Senior Agriculture  Development Officer (equivalent to SHDO) were created, and the notification was released by the department. He applied for the post, prepared for the post, written the exam and got selected.

There is always a possibility of growth.

In this case he/she may quit further study, already enrolled in it, such as PhD.

*Example 03

Student ‘C’ completed M. Sc. in Agriculture. Just after the completion of M. Sc. Ag., 10 posts of Assistant Director of Horticulture were created, and the notification was released by the department. A student applied for the post, prepared for the post, written the exam and got selected.

He/She won’t mind to join it.

So, Read the list and Related Questions very well. It will help in taking right decision.

Objective of The Post

When to join a job and which one to join?

List of Government Jobs in Agriculture

Departmental Jobs:

  1. Rural Agriculture Extension Officer.
  2. Agriculture Development Officer.
  3. Senior Agriculture Development Officer.
  4. Assistant Director of Agriculture.
  5. IBPS AFO.
  6. Subject Matter Specialist.

Academic jobs

Assistant Professor Jobs:

  • Agronomy.
  • Soil Science.
  • Agricultural Economics.
  • AP of all other Departments.

Professor:

  • Agronomy.
  • Soil Science.
  • Agricultural Economics.
  • AP of all other Departments.

Head Of the Department:

  • Agronomy.
  • Soil Science.
  • Agricultural Economics.
  • AP of all other Departments.

These are the common and well known government posts in the field of Agriculture.

Note: The name of any post (listed above) may be addressed as ‘other (name)’ in different places.

Important Questions & Answers Related With Goverment Jobs in Horticulture

Questions Related With Eligibility

Question 01. What is the minimum eligibility criteria for Rural Agriculture Extension Officer?

Answer: B. Sc. Agriculture or B. Sc. Horticulture is minimum requirement for RHEO.

Question 02. What is the minimum eligibility criteria for Agriculture Development Officer?

Answer: It is a promotional post.

Question 03. What is the minimum eligibility criteria for Senior Agriculture Development Officer?

Answer: M. Sc. Agriculture is the minimum requirement for SADO.

Question 04. What is the minimum eligibility criteria for Assistant Director of Agriculture?

Answer: M. Sc. Horticulture is the minimum requirement for ADA.

Question 05. What is the minimum eligibility criteria for Agricultural Field Officer?

Answer: B. Sc. Agriculture/horticulture is the minimum requirement for AFO.

Question 06. What is the minimum eligibility criteria for the post of gardener?

Answer: It is 8th – 12th class.

Question 07. What is the minimum eligibility criteria for Subject Matter Specialist?

Answer: M. Sc. Horticulture is the minimum eligibility criteria for SMS.

Question 08. What is the minimum eligibility criteria for Assistant Professor?

Answer: M. Sc. Agriculture.

Questions Related With Salary

Question 01. What is the salary of an Rural Agriculture Extension Officer?

Answer: It ranges from 26,000 INR to 46,000 INR.

Question 02. What is the salary of an Agriculture Development Officer?

Answer: It ranges from 40,000 INR to 50,0000+ INR.

Question 03. What is the salary of an Senior Agriculture Development Officer?

Answer: It ranges from 56,000 INR to 60,000+ INR.

Question 04. What is the salary of an Assistant Director of Agriculture?

Answer: It ranges from 65,000 INR to 70,000+ INR.

Question 05. What is the salary of an Agriculture Field Officer?

Answer: It ranges from 40,000 INR to 50,000+ INR.

Question  06. What is the salary of an Subject Matter Specialist?

Answer: It ranges from 50,000 INR to 65,000+ INR.

Questions 07.  What is the salary of an Assistant Professor?

Answer: It ranges from 50,000 to 65,000+ INR.

Questions Related With Posting

Question 01. Where is a Rural Agriculture Extension Officer Posted?

Answer: A Rural Agriculture Extension Officer can be posted at:

  1. SHDO Office.
  2. ADH Office.
  3. Field Posting for 5 – 7 villages or more.

Question 02. Where is a Agriculture Development Officer Posted?

Answer: Agriculture Development Officer can be posted at:

  1. SHDO Office.
  2. ADH Office.
  3. Field Posting for 10 – 15 villages or more.

Question 03. Where is a Senior Agriculture Development Officer Posted?

Answer: A Senior Agriculture Development Officer is posted at:

  1. SHDO Office (in block).
  2. ADH Office.

Question 04. Where is an Assistant Director of Agriculture Posted?

Answer: an Assistant Director of Horticulture is posted at:

  1. ADA Office (in district).
  2. Office, Director of Agriculture.

Question 05. Where is an Agricultural Field Officer Posted?

Answer: At any state of India.

Question 06. Where is an Subject Matter Specialist Posted?

Answer: Any KVK (Krishi Vigyan Kendra) of related state.

Question 07. Where is an Assistant Professor Posted?

Answer: Any associate college of an Agriculture/Horticulture University.

Questions Related With Works

Question 01. What are the works of a Rural Agriculture Extension Officer?

Answer: Works of a RAEO are;

  1. Extension works of departmental schemes.
  2. To benefit farmers through departmental schemes.
  3. Official works.

Question 02. What are the works of a Agriculture Development Officer?

Answer: Works of a ADO are;

  1. Extension works of departmental schemes.
  2. To benefit farmers through departmental schemes.
  3. Official works.

Question 03. What are the works of a Senior Agriculture Development Officer?

Answer: Works of a Senior Agriculture Development Officer are;

  1. To take meetings of block staff, e.g., TL meetings.
  2. To inspect field.
  3. To inspect schemes.
  4. To attained ADA meetings.
  5. Official works.

Question 04. What are the works of an Assistant Director of Agriculture?

Answer: Works of an ADA are;

  1. To take meetings of RAEO, ADO, SADO etc.
  2. To attained meetings of district collector.
  3. To inspect field.
  4. To inspect different schemes.
  5. Official works.

Question 05. What are the works of an Agricultural Field Officer?

Answer: Works of an AFO are;

  1. Field works, e.g., to meet with farmers and tell them about departmental schemes.
  2. To approve farmer’s loan.
  3. Official works.

Question 06. What are the works of a Subject Matter Specialist?

Answer: Works of a SMS are;

  1. Extension of departmental schemes.
  2. Exhibition programmes.
  3. Research works.
  4. Official works.

Question 07. What are the works of an Assistant Professor?

Answer: Works of an  Assistant Professor are;

  1. To teach students.
  2. Research works.
  3. Official works.


Leave a Reply

Your email address will not be published.