Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

List of Government Jobs in Horticulture


This is the list of Government Jobs in Horticulture.

List of Government Jobs in Horticulture

Like any other field, horticulture too has two type of jobs; one is Government Job (Government Jobs in Horticulture) and another is Private Sector Job (Private Sector Jobs in Horticulture).

Important and priority is given to Government Jobs. More than the 90% of agricultural/horticultural students prepare for goverment jobs in India.

This post, entitled ” List of Government Jobs in Horticulture”, contains the list of government posts or job in the field of horticulture.

See: List of Government Jobs in Agriculture

Why This Post?

Read following examples very well..

*Example 01

Student ‘A’ completed B. Sc. in Agriculture/Horticulture. Just after the completion of B. Sc. Ag., 250 posts of Rural Horticulture Extension Officer were created, and the notification was released by the department. He applied for the post, prepared for the post, written the exam and got selected.

In this job he will see no growth in future…

So he/she may continue further study.

*Example 02

Student ‘B’ completed M. Sc. in Agriculture/Horticulture. Just after the completion of M. Sc. Ag., 50 posts of Senior Agriculture  Development Officer (equivalent to SHDO) were created, and the notification was released by the department. He applied for the post, prepared for the post, written the exam and got selected.

There is always a possibility of growth.

In this case he/she may quit further study, already enrolled in it, such as PhD.

*Example 03

Student ‘C’ completed M. Sc. in Agriculture/Horticulture. Just after the completion of M. Sc. Ag., 10 posts of Assistant Director of Horticulture were created, and the notification was released by the department. He applied for the post, prepared for the post, written the exam and got selected.

He/She won’t mind to join it.

So, Read the list and Related Questions very well. It will help in taking right decision.

Objective of The Post

When to join a job and which one to join?

List of Government Jobs in Horticulture

*Departmental Jobs:

*Academic jobs

Assistant Professor Jobs:

  • Pomology.
  • Vegetable Science.
  • Floriculture.
  • Horticulture.

Professor:

  • Pomology.
  • Vegetable Science.
  • Floriculture.
  • Horticulture.

Head Of the Department:

  • Pomology.
  • Vegetable Science.
  • Floriculture.
  • Horticulture.

These are the common and well known government posts in the field of horticulture.

Note: The name of any post (listed above) may be addressed as ‘other (name)’ in different places.

Important Questions & Answers Related With Goverment Jobs in Horticulture

Questions Related With Eligibility

Question 01. What is the minimum eligibility criteria for Rural Horticulture Extension Officer?

Answer: B. Sc. Agriculture or B. Sc. Horticulture is minimum requirement for RHEO.

Question 02. What is the minimum eligibility criteria for Horticulture Development Officer?

Answer: It is a promotional post.

Question 03. What is the minimum eligibility criteria for Senior Horticulture Development Officer?

Answer: M. Sc. Horticulture is the minimum requirement for SHDO.

Question 04. What is the minimum eligibility criteria for Assistant Director of Horticulture?

Answer: M. Sc. Horticulture is the minimum requirement for ADH.

Question 05. What is the minimum eligibility criteria for Agricultural Field Officer?

Answer: B. Sc. Agriculture/horticulture is the minimum requirement for AFO.

Question 06. What is the minimum eligibility criteria for the post of gardener?

Answer: It is 8th – 12th class.

Question 07. What is the minimum eligibility criteria for Subject Matter Specialist?

Answer: M. Sc. Horticulture is the minimum eligibility criteria for SMS.

Question 08. What is the minimum eligibility criteria for Assistant Professor?

Answer: M. Sc. Horticulture (Olericulture, Pomology or Floriculture). And some research paper published.

Questions Related With Salary

Question 01. What is the salary of an Rural Horticulture Extension Officer?

Answer: It ranges from 26,000 INR to 46,000 INR.

Question 02. What is the salary of an Horticulture Development Officer?

Answer: It ranges from 40,000 INR to 50,0000+ INR.

Question 03. What is the salary of an Senior Horticulture Development Officer?

Answer: It ranges from 56,000 INR to 60,000+ INR.

Question 04. What is the salary of an Assistant Director of Horticulture?

Answer: It ranges from 65,000 INR to 70,000+ INR.

Question 05. What is the salary of an Agriculture Field Officer?

Answer: It ranges from 40,000 INR to 50,000+ INR.

Question 06. What is the salary of a gardener?

Answer: It ranges from 18,000 INR to 32,000 INR.

Question  07. What is the salary of an Subject Matter Specialist?

Answer: It ranges from 50,000 INR to 65,000+ INR.

Questions 08.  What is the salary of an Assistant Professor?

Answer: It ranges from 50,000 to 65,000+ INR.

Questions Related With Posting

Question 01. Where is a Rural Horticulture Extension Officer Posted?

Answer: A Rural Horticulture Extension Officer can be posted at:

  1. SHDO Office.
  2. ADH Office.
  3. Field Posting for 5 – 7 villages or more.

Question 02. Where is a Horticulture Development Officer Posted?

Answer: A Horticulture Development Officer can be posted at:

  1. SHDO Office.
  2. ADH Office.
  3. Field Posting for 10 – 15 villages or more.

Question 03. Where is a Senior Horticulture Development Officer Posted?

Answer: A Senior Horticulture Development Officer is posted at:

  1. SHDO Office (in block).
  2. ADH Office.

Question 04. Where is an Assistant Director of Horticulture Posted?

Answer: an Assistant Director of Horticulture is posted at:

  1. ADH Office (in district).
  2. Office, Director of Horticulture.

Question 05. Where is an Agricultural Field Officer Posted?

Answer: At any state of India.

Question 06. Where is an Subject Matter Specialist Posted?

Answer: Any KVK (Krishi Vigyan Kendra) of related state.

Question 07. Where is a gardener posted?

Answer: A gardener is posted where gardens (govt. gardens/Public gardens) are available.

Question 08. Where is an Assistant Professor Posted?

Answer: Any associate college of an Agriculture/Horticulture University.

Questions Related With Works

Question 01. What are the works of a Rural Horticulture Extension Officer?

Answer: Works of a RHEO are;

  1. Extension works of departmental schemes.
  2. To benefit farmers through departmental schemes.
  3. Official works.

Question 02. What are the works of a Horticulture Development Officer?

Answer: Works of a HDO are;

  1. Extension works of departmental schemes.
  2. To benefit farmers through departmental schemes.
  3. Official works.

Question 03. What are the works of a Senior Horticulture Development Officer?

Answer: Works of a Senior Horticulture Development Officer are;

  1. To take meetings of block staff, e.g., TL meetings.
  2. To inspect field.
  3. To inspect schemes.
  4. To attained ADH meetings.
  5. Official works.

Question 04. What are the works of an Assistant Director of Horticulture?

Answer: Works of an ADH are;

  1. To take meetings of RHEO, HDO, SHDO etc.
  2. To attained meetings of district collector.
  3. To inspect field.
  4. To inspect different schemes.
  5. Official works.

Question 05. What are the works of an Agricultural Field Officer?

Answer: Works of an AFO are;

  1. Field works, e.g., to meet with farmers and tell them about departmental schemes.
  2. To approve farmer’s loan.
  3. Official works.

Question 06. What are the works of a Subject Matter Specialist?

Answer: Works of a SMS are;

  1. Extension of departmental schemes.
  2. Exhibition programmes.
  3. Research works.
  4. Official works.

Answer 07. What are the works of a gardener?

Answer: Works of a gardener are;

  1. To maintain garden.
  2. Grafting.
  3. Budding.
  4. Cultivation of different crops, e.g., potato, tomato, cabbage etc.
  5. To maintain lawn.

Question 08. What are the works of an Assistant Professor?

Answer: Works of an  Assistant Professor are;

  1. To teach students.
  2. Research works.
  3. Official works.


Leave a Reply

Your email address will not be published.