Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ and quiz on agricultural chemistry


MCQ and Quiz on Agricultural Chemistry

Read multiple choice objective questions, attempt online mock test on ‘MCQ and Quiz on Agricultural Chemistry‘. Important for: 12th and B.Sc. in agriculture. Topics: Insecticides, organic and inorganic compounds, hydrocarbons, lipids, enzymes, protein, carbohydrates, chemical bonds, electrons, etc.

TypeOnline mock test
Number of questions30

Also read: Plant Biochemistry MCQ: Multiple Choice Questions

Agriculture chemistry mcq

Question 01. Urea belong to which category?

(a). Simple fertilizer.
(b). Mixed fertilizer.
(c). Complex fertilizer.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which hydrocarbon is highly stable?

(a). Propane.
(b). Methane.
(c). Ethane.
(d). Butane.

See answer

Question 03. What is lipid?

(a). Esters of long chains of fatty acids.
(b). Esters of long chains of sulphonic acids.
(c). Polymeric hydrocarbons.
(d). Polymeric aldehyde.

See answer

Question 04. Which is a buffer solution?

(a). CH3COOH + CH4COONa
(b). CH3COOH4.
(c). NH4CL + NH4OH.
(d). Borax + Boric acid.

See answer

Question 05. Milk is an example of which formulation?

(a). Jell.
(b). Pure solution.
(c). Suspension.
(d). Emulsion.

See answer

Online mock test on agricultural chemistry

Question 06. Which is the second most abundant element in the universe?

(a). Silicon.
(b). Helium.
(c). Oxygen.
(d). Nitrogen.

See answer

Question 07. What is the symptom of deficiency of boron in plants?

(a). Development of chlorosis in leaves.
(b). Curling of leaves.
(c). Bronze colour leaves.
(d). Malformation of leaves.

See answer

Question 08. Name the catalyst for getting methanol from water gas?

(a). V2O3.
(b). Ni + Mo.
(c). ZnO + Cr2O3.
(d). Pt + W.

See answer

Question 09. What will be the final result from the reaction between lactic acid and concentrate H2SO4?

(a). Acetic acid.
(b). Formic acid.
(c). Propionic acid.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which one is the  example of saturated fatty acid present in oil and fat?

(a). Palmitic acid.
(b). Linoleic acid.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Chemistry quiz

Question 11. Oil can be converted into fat by which process?

(a). Hydration.
(b). Hydrogenation.
(c). Hydrogenolysis.
(d). Decarboxylation.

See answer

Question 12. Which is known as carbolic acid?

(a). Vitamin D.
(b). Vitamin E.
(c). Vitamin A.
(d). Vitamin C.

See answer

Question 13. Which compound has highest boiling point?

(a). Diethyl ether.
(b). Ethanol.
(c). Methanol.
(d). Acetone.

See answer

Question 14. Alkaline hydrolysis of an ester.

(a). Neutralization.
(b). Esterification.
(c). Polymerization.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which is a fluid lubricant colloid?

(a). Milk.
(b). Fog.
(c). Gum.
(d). None of the above.

See answer

Pre agricultural test

Question 16. Vitamin A is present in which one of the following?

(a). Liver.
(b). Green vegetables.
(c). Milk.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Why is cork cambium impermeable to water?

(a). Kinetin key.
(b). Lignin key.
(c). Suberin key.
(d). Cuticle key.

See answer

Question 18. What is the composition of biogas?

(a). CH4 + CO2 + O2 + H2S.
(b). CH4 + CO2 + H2 + H2S.
(c). CH4 + O2 + H2 + H2S.
(d). CH1 + CO2 + H2 + SO2.

See answer

Question 19. Which catalyst is used for making vanaspati ghee from vanaspati oil?

(a). Ti.
(b). Ni.
(c). Cu.
(d). Fe.

See answer

Question 20. What is the result of the hydrogenolysis of protein by enzyme?

(a). Hydroxy acid.
(b). Amine.
(c). Carboxylic acid.
(d). Amino acid.

See answer

Biochemistry mcq

Question 21. Which is the category of cane sugar?

(a). Trisaccharide.
(b). Monosaccharide.
(c). Disaccharide.
(d). Polysaccharide.

See answer

Question 22. What is the size of particles in colloidal stage?

(a). Less than 1nm.
(b). Between 1 to 100nm.
(c). More than 100nm.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. What is fat?

(a). Acid.
(b). Ester.
(c). Alcohol.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. What is the number of π bond in acetyline molecule?

(a). 2.
(b). 1.
(c). 0.
(d). 3.

See answer

Question 25. How may unpaired electrons exist in Ni++?

(a). 4.
(b). 8.
(c). 9.
(d). 3.

See answer

For: MCQ and Quiz on Agricultural Chemistry

Further reading: Elements of Agricultural Chemistry


Leave a Reply

Your email address will not be published.