Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ And Quiz on Insecticide


MCQ and Quiz on Insecticides

PostQuiz on insecticide.
MCQ on insecticide.
TypeMultiple choice objective questions
Major subjectEntomology
Number of questions35

Also read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers

MCQ on insecticide

Question 01. Which is an inorganic compound insecticide?

(a). Sulfur.
(b). Phosphorus.
(c). Paris green.
(d). Rotenone.

See answer

Question 02. Consider about stomach poision

  1. In certain conditions, it is used against sucking type insects.
  2. In rare conditions, it is used against chewing type of mouthparts.
  3. Method of application is spray, dust, dips or baits.

(a). Only 1 is true.
(b). 1 and 2 are true.
(c). Only 3 is true.
(d). 1 and 3 are true.

See answer

Question 03. Most of the systemic poisons act primarily as one of the following poison:

(a). Stomach poision.
(b). Contact poison.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. What is the killing machanism of a contact poison?

(a). Killing the insects either by clogging spiracles.
(b). Killing the insects either by clogging respiratory system.
(c). Entering through the cuticle into blood and acting as nerve or general tissue poisons.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. The duration of effective exposure of a fumigant depends upon one of the following parameter:

(a). Duration of time.
(b). Method of application.
(c). Gas used.
(d). Equipment.

See answer

Also read: Household Pests MCQ

Question 06. Which one of the following factors affect the effectiveness of insecticide?

(a). Formulation.
(b). Method of application.
(c). Species of insect.
(d). Both a and b.

See answer

Question 07. What is the oral LD50 (mg/kg) of Malathion?

(a). 1375.
(b). 5000.
(c). 1050.
(d). 1200.

See answer

Question 08. What is the dermal LD50 (mg/kg) of lindane?

(a). 80.
(b). 88.
(c). 65.
(d). 43.

See answer

Question 09. Which one is the more toxic than others considering oral LD50 (mg/kg)?

(a). Endrin.
(b). Mephosfolan.
(c). Mevinphos.
(d). Monocrotophos.

See answer

Question 10. Which one is less toxic than others considering oral LD50 (mg/kg)?

(a). Dicofol.
(b). Methoxychlor.
(c). Bromophos.
(d). Menazon.

See answer

Quiz on insecticide

Also read: Vectors of Plant Diseases

Question 11. Which one is less toxic than others considering dermal LD50 (mg/kg)?

(a). Carbaryl.
(b). Phorate.
(c). Carbocxin.
(d). DNOC.

See answer

Question 12. Which one is more toxic than others considering dermal LD50 (mg/kg)?

(a). Ethyl mercuric salt.
(b). TEPP.
(c). Carbofuran.
(d). Schradan.

See answer

Question 13. What is the trade name of Endrin?

(a). Endrex.
(b). Fildrin.
(c). Hexadrin.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. What is the formulation of lindane?

(a). 1G.
(b). 20 EC.
(c). 50 WP.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which one is an insecticide of plant origin?

(a). Nicotine sulphate.
(b). Pyrethrum.
(c). Rotenone.
(d). All of the above.

See answer

Question 16. Who introduced toxaphene?

(a). Paul Muller.
(b). J. R. Beacher.
(c). W. Le Roy Parker.
(d). Hercules.

See answer

Question 17. Which is an off patent insecticide?

(a). Endosulfan.
(b). Chlorpyriphos.
(c). Thiamethoxam.
(d). Fipronil.

See answer

Question 18. When was DDT banned?

(a). Mid 2011.
(b). Mid 2012.
(c). Mid 2013.
(d). Mid 2009.

See answer

Question 19. According to the world health organization, which type of pesticide is chlorpyriphos?

(a). Moderately hazardous to humans.
(b). Severe hazardous to humans.
(c). Low hazardous to humans.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. The Insecticide Act 1968 doesn’t describe

(a). Import.
(b). Manufacture, distribution.
(c). Sale and transport.
(d). Country of origin.

See answer

Insecticide Multiple Choice Objective Questions

Question 21. Which group of insecticide is most suitable in an IPM?

(a). Systemic.
(b). Contact.
(c). Gaseous.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Which one is the active ingredient of neemrich?

(a). Azadiractin.
(b). Oil.
(c). Extracts.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. Which has the insecticidal properties of gamma isomer?

(a). BHC.
(b). Chlordane.
(c). Aldrin.
(d). Dieldrin.

See answer

Question 24. Which is commonly known as Folidol?

(a). Ethyl parathion.
(b). Endrin.
(c). DDT.
(d). Heptachlor.

See answer

Question 25. Which is highly toxic to bees?

(a). Phorate.
(b). Chlorpyriphos.
(c). Malathion.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. Which is systemic and contact?

(a). Dimethoate.
(b). Phosphamidon.
(c). Both a and b.
(d). Carbofenothion.

See answer

Question 27. Which is an non-systemic acaricide?

(a). Carbofenothion.
(b). Menazon.
(c). Formothion.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. Which type of acaricide is chlorobenzilate?

(a). Selective acaricide.
(b). No-selective acaricide.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. Which is true about dicofol?

  1. It is an acaricide.
  2. Dicofol was introduced in 1966.
  3. It is phytotoxic.
  4. Dicofol is non-phytotoxic.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 1 and 4 are true.
(c). Only 2 and 4 are true.
(d). Only 2 and 3 are true.

See answer

Question 30. Which option includes nematicides?

(a). DBCP and D-D mixture.
(b). Ethylene dibromide and ethoprop.
(c). Qamyl and aldicarb.
(d). All of the above.

See answer

Quiz and MCQ on Insecticide


Leave a Reply

Your email address will not be published.