MCQ on Agriculture and Economics

Read mcq on agriculture economics. This post includes the following topics: 1. Nature and importance of agriculture. 2. Trends in agricultural production and productivity, and factors determining productivity.
3. Agricultural policy. 4. Land reforms. 5. New agricultural strategies and green revolution. 6. Rural credit. 7. Agricultural marketing.

Agri economics part 02

(Read part 01: Agricultural Economics Multiple Choice Questions)

QuizAgri Economics Objective Questions
TypeOnline Mock Test

National Agricultural Policy (02 to 07)

Question 01. Who said, “Agriculture needs to be given top priority. If agriculture fails, both the government and the nation fail”?

(a). Pandit Jawaharlal Nehru.
(b). Indira Gandhi.
(c). Mohan Lal Karamchand Gandhi.
(d). Sardar Ballabh Bhai Patel.

See answer

Question 02. When was the proposal of National Agricultural Policy first time presented before the Parliament?

(a). 21 September, 1992
(b). 20 September, 1992.
(c). 22 September, 1992.
(d). 23 September, 1992.

See answer

Question 03. When did the Indian government declare the National Agricultural Policy?

(a). July 2000.
(b). August 2001.
(c). September 2002.
(d). October 2003.

See answer

Question 04. The NAP of India has how many articles in it?

(a). 42 articles.
(b). 38 articles.
(c). 33 articles.
(d). 48 articles.

See answer

Question 05. According to the objective of the NAP, at what rate the government wanted to develop in the field of agriculture in the next two decades?

(a). 3%.
(b). 4%.
(c). 5%.
(d). 2.5%.

See answer

Trends in agricultural production and productivity, and factors determining productivity

Question 06. Which has been the major priority of long term agricultural policy?

(a). Development of eroded land.
(b). Development of fallow land.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. Which one is the important point in the NAP?

(a). Treating agriculture like an industry.
(b). More interfere of government in agriculture.
(c). Increase in the role, policy, and directions of the central government.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. What is the meaning of agricultural productivity?

(a). Per hectare yield of agricultural products.
(b). Value/price of yield form per labour.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. What is the cause of low agriculture production in India?

(a). Insufficient irrigation facilities.
(b). Small size of landholding.
(c). Traditional approach by Indian farmers.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. What will be your suggestion to increase agricultural production and productivity?

(a). Improvement in agricultural marketing system.
(b). Stability in price.
(c). Mechanisation of farms.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Macroeconomics mcq, multiple choice questions

Land Reforms (11 to 15)

Question 11. Who is the writer of ‘Land Problems in India’?

(a). Radhakmal Mukherjee.
(b). Radha Krishnan.
(c). Choudhary Charan Singh.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. What was the land system in India at the time of independence?

(a). Ryotwari system.
(b). Mahalwari system.
(c). Zamindari system.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. Who used to be the owner of land in the Ryotwari system?

(a). King of the state.
(b). King of the nation.
(c). Registered owner.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is true about Mahalwari system?

(a). The owner of the land has to give Malgujari (a share of revenue) to the government.
(b). Mahal means profitable land.
(c). Both a and b.
(d). Mahal means the collector of revenue.

See answer

Question 15. What was the major fault in Zamindari system?

(a). Increase in tax.
(b). Fall of agriculture.
(c). Problem of middle man.
(d). All of the above.

See answer

New agricultural strategies and green revolution

Question 16. The highest priority was given to agriculture in India’s which 5-year plan?

(a). 1st 5-year plan.
(b). 2nd 5-year plan.
(c). 3rd 5-year plan.
(d). 4th 5-year plan.

See answer

Question 17. What is the meaning of Harit kranti in agriculture?

(a). Decrease in agricultural production.
(b). Increase in agricultural production.
(c). Balance between a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. What was the average consumption of chemical fertilizers per hectare in 1960-61?

(a). 2.29 kg.
(b). 3.49 kg.
(c). 1.90 kg.
(d). 4.67 kg.

See answer

Question 19. What is the average landholding of Indian farmers?

(a). 3.55 ha.
(b). 2.89 ha.
(c). 4.27 ha.
(d). 1.55 ha.

See answer

Question 20. Who took the maximum advantage of green revolution?

(a). Big farmers.
(b). Middle class farmers.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Microeconomics mcq, multiple choice questions

Agricultural finance and banks

Question 21. What is the duration of the short term credit?

(a). 6 months.
(b). 8 months.
(c). 12 months.
(d). 15 months.

See answer

Question 22. Agricultural credit is similar to which credit?

(a). Rural credit.
(b). Business credit.
(c). Industrial credit.
(d). Self credit.

See answer

Question 23. What is the duration of the mid term credit?

(a). 1 year.
(b). 5 years.
(c). 3 years.
(d). 2 years.

See answer

Question 24. As of March 2019, How many urban co-operative banks exists in India?

(a). 1,544.
(b). 1,234.
(c). 978.
(d). 1,890.

See answer

Question 25. As of March 2019, How many rural co-operative banks exists in India?

(a). 63689.
(b). 76790.
(c). 87,589.
(d). 96,248.

See answer

Question 26. Which one is the nationalization year of the 14 banks?

(a). 1967.
(b). 1969.
(c). 1966.
(d). 1968.

See answer

Question 27. Which is the centre place of state cooperative bank?

(a). District.
(b). Block.
(c). State headquarter.
(d). Village.

See answer

Question 28. Which is the apex cooperative marketing society in the state level?

(a). Primary cooperative marketing society.
(b). Regional cooperative marketing society.
(c). Central cooperative marketing society.
(d). National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd.

See answer

Question 29. Which is the field of world the primary cooperative marketing society?

(a). Rural areas.
(b). Urban areas.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 30. Which type of organization National Cooperative Marketing Federation of India is?

(a). Multi state cooperative society.
(b). Multi national cooperative society.
(c). Multi village cooperative society.
(d). Multi block cooperative society.

See answer

Also read: Farm management economics objective mcq

Read: Five Year Plans – Planning Commission, Government of India

Recent posts

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *