MCQ on Bacterial Diseases of Vegetable Crops

This page includes mcq on bacterial diseases of vegetable crops.

MCQ on bacterial diseases

Question 01. Read about the pathogen of brown rot of potato and give answer?

1. It is caused by Ralstonia solanacearum

2. Potato plants are affected by all races of the pathogen

3. It is only a seed borne pathogen 

4. It is only a soil borne pathogen 

(a). Only 1 and 3 are true

(b). Only 2 and 4 are true

(c). Only 1 and 2 are true 

(d). Only 3 and 4 are true

Question 02. Which of the following is potentially the most dangerous disease of the mustard family?

(a). Club rot

(b). Mildew

(c). Whiptail

(d). Riceyness

Question 03. Of which crop is wire stem a disease?

(a). Cauliflower 

(b). Radish 

(c). Turnip

(d). Kale

Question 04. The masses on tuber in wart disease of potato vary from-

(a). 1 to 10 gm

(b). 0.1 to 1 gm

(c). 1 to 50 gm

(d). None of the above

Question 05. What is the only effective control measure of Warr disease of potato?

(a). Bio pesticides 

(b). Chemical pesticides 

(c). Both and b

(d). Highly resistant varieties 

Question 06. Aphanomyces euteiches can survive in the soil for

(a). Up to 5 years

(b). Up to 4 years

(c). More than 10 years

(d). More than 12 years

Question 07. Which of the following disease cause poor germination in vegetable seeds?

(a). Collar rot

(b). Damping off

(c). Stem rot

(d). All of the above

Question 08.  Which of the following causes damping off? 

(a). Pythium aphanidermatum

(b). Pythium ultimum

(c). Pythium arrhenomanes

(d). All of the above

Question 09. Which of the following disease is caused by Pythium aphanidermarum in cucurbits?

(a). Root rot 

(b). Crown rot

(c). Cottony leak

(d). All of the above

Question 10. Killing in advance by Pythium aphanidermarum is seen in

(a). Root rot of cucurbits 

(b). Crown rot of cucurbits 

(c). Cottony leak of cucurbits 

(d). All of the above

Question 11. Which is the most destructive disease of potato? 

(a). Scab

(b). Early blight 

(c). Late blight

(d). Green of tubers

Question 12. What is the pre-disposing factor of late blight of potato?

(a). Excessive humidity 

(b). Suitable temperature 

(c). Both a and b

(d). None of the above

Question 13. Which of the following practice will reduce the chance of late blight in potato?

(a). High ridging

(b). Early harvesting

(c). Both a and b

(d). None of the above

Question 14. Which is the casual organism of white rust of cruciferous?

(a). Sclerospora graminicola

(b). Albugo candida

(c). Synchytrium endobioticum

(d). None of the above

Question 15.  The pathogen of downy mildew of cruciferous is a

(a). Soil borne through oospores

(b). Soil borne through zoospores

(c). Seed borne through oospores

(d). Seed borne through zooperes

Question 16. What is the incubation period of Albugo candida?

(a). 10 days

(b). 3-5 days

(c). 6-7 days

(d). 21 days

Question 17. The following organic manure has been reported to reduce the severity of pea powdery mildew?

(a). Farm Yard Manure

(b). Vermicompost 

(c). Sewage sludge

(d). All of the above

Question 18. Which of the following species of powdery mildew attack tomato seedling?

(a). Erysiphe cichoracearum 

(b). Sphaerotheca fuliginea 

(c). Both a and b

(d). None of the above

Question 19. Alternaria brassiciccola attacks on one of the following crop?

(a). Cabbage 

(b). Cauliflower 

(c). Knol kohl

(d). Radish

Question 20. Which is true about the ripe fruit rot and die back of chilli?

01. In suitable weather the ripe fruit rot of chilli may cause 12-25% loss of fruits.

02. Even partially affected plant from die back doesn’t bear fruit 

03. Colletotrichum capsici causes anthracnose of unripe and green fruits.

(a). Only 1 is true

(b). Only 2 is true

(c). Both 1 and 2 are true

(d). Only 1 and 3 are true

Question 21.  The most characteristic symptoms of bean anthracnose appears on

(a). Mature pod

(b). Immature pod

(c). Leaves

(d). Flower and leves

Question 22. Which is the most destructive fungal disease of pegeonpea?

(a). Wilt

(b). Anthracnose 

(c). Sterility mosaic

(d). All of the above

Question 23. What type of causal organism is Fusarium udam?

(a). Soil borne 

(b). Seed borne

(c). Seed and soil borne

(d). None of the above

Question 24. Tomato wilt is more severe in

(a). Neutral soil

(b). Basic soil

(c). Acidic soil

(d). All of the above

Question 25. The tropical race of Panama disease in banana is supposed to attack the following group of banana?

(a). Gros Michel 

(b). Cavendish banana 

(c). Scarlett banana

(d). All of the above 

Explanation 

12: On the basis of the above temperature-moisture-pathogen relations four important conditions for forecasting of late blight occurrence in severe form in temperate climate countries are: Night temperature below dew point for at least 4 hours. (ii). minimum temperature of 10°C or slightly above. (iii). Clouds on the next day (iv). Rainfall during the next 24 hours of at least 0.1 mm.

Answer Key

01. c. 02. a. 03. a. 04. c. 05. d.

06. c. 07. b. 08. d. 09. d. 10. c. 

11: c. 12. c. 13. a. 14. b. 15. a.

16: c. 17. b. 18. a. 19. d. 20. d.

21. b. 22. a. 23. a. 24. c. 25. b.