MCQ on Breeding of Flower Crops

MCQ on flower breeding: Breeding of ornamental crops

Also read: Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

MCQ on flower breeding

Question 01. Which of the following has resulted through natural hybridization in bougainvilea?

(a). Dr. RR Pal
(b). Rose Queen
(c). Summer Time
(d). All of the above

Question 02. What is the diploid chromosome number of rose?

(a). 10
(b). 14
(c). 20
(d). 24

Question 03. Which of the Rosa species is resistant to cold?

(a). Centiflora
(b). Chinensis
(c). Foetida
(d). Rugosa

Question 04. Which of the following is the source of pelargenidin anthocyanidin?

(a). Blue
(b). Yellow
(c). Orange-red
(d). White

Question 05. For expressing fragrance in progenies, which of the following parent should posses fragrance?

(a). Female
(b). Male
(c). Both
(d). None of the above

Question 06. Which type of gene controls fragrance?

(a). Mone gene
(b). Oligo genes
(c). Poly genes
(d). None of the above

Question 07. Which of the following variety has variegated foliage?

(a). Mrs. HC Buck
(b). Thimma
(c). Dr. RR Pal
(d). Shubra

Question 08. Singleness in chrysanthemum results in..

(a). Partially dominant over doubleness
(b). Recessive over doubleness
(c). Dominant over doubleness
(d). Any of the above

Question 09. In which flower is self incompatibility present?

(a). Petunia
(b). Trifolium
(c). Nicotiana
(d). All of the above

Question 10. Which of following is fully compatible?

(a). S1 × S2 × S2 × S3
(b). S1 × S2 × S3 × S4
(c). S1 × S2 × S1 × S2
(d). None of the above

Flower breeding quiz

Also read: MCQ On Loose Flowers

Question 11. Which of following is compatible mating in pin and thrum flowers?

(a). ss × ss
(b). Ss × Ss
(c). Ss × ss
(d). None of the above

Question 12. In which flower crop is genetic male sterility very common?

(a). China aster
(b). Marigold
(c). Gaillardia
(d). Dahlia

Question 13. Which of following is the most common type of sterility in ornamental plants?

(a). Genetic
(b). Cytoplasmic
(c). Cytoplasmic-genetic
(d). All of the above

Question 14. How is self-incompatibility overcome?

(a). Bud pollination
(b). Surgical techniques
(c). Irradiation
(d). All of the above

Question 15. Which of following breeding method is most successful in ornamental plants?

(a). Pure line selection
(b). Mass selection
(c). Mutation
(d). Hybridization

Ornamental horticulture

Also read: MCQ On Ornamental Horticulture

Question 16. In which ornamental plant is gene mutation common?

(a). Sweet pea
(b). China
(c). Phlox
(d). All of the above

Question 17. Which of the following chemicals used in mutation studies?

(a). EMS
(b). MES
(c). NMU
(d). All of the above

Question 18. Pollen sterility in roses is checked by..

(a). Potassium Iodide
(b). Acetocarmine
(c). Ethyl alcohal
(d). All of the above

Question 19. What is the main reason of genetic engineering in petunia?

(a). To evolve red colour cultivars
(b). To evolve yellow colour cultivars
(c). To evolve blue colour cultivars
(d). To evolve red orange cultivars

Question 20. Which of the aneuploids mostly used in ornamentals?

(a). Monosomic
(b). Nullisomic
(c). Trisomic
(d). None of the above

Breeding of rose and other flower crops

Also read: Cut Flowers Multiple Choice Questions

Question 21. Who of the following is associated with breeding of orchids in India?

(a). SS Negi
(b). SPS Raghava
(c). Foja Singh
(d). KL Chadha

Question 22. Who of the following is associated with breeding of carnation in India?

(a). US Kaicker
(b). HP Singh
(c). JS Arora
(d). JC Bhutani

Question 23. Ingrid Bergman is a variety of which group of rose?

(a). Tea rose
(b). Hybrid Tea Rose
(c). Hybrid perpetual
(d). None of the above

Question 24. Which is true about hybrid Tea Roses?

Buds are large and centred
Flowers born single
Has long stem
These are cut flowers

(a). Only 1 and 2 are true
(b). Only 2, 3 and 4 are true
(c). Only 1, 3 and 4 are true
(d). All are true

Question 25. Which is a pink variety of hybrid Tea Rose?

(a). First prize
(b). Double delight
(c). Elina
(d). Peace

Floriculture mcq

Question 26. What is one of the major importance of hybrid marigold?

(a). Production of beautiful flowers
(b). Production of desired flowers
(c). Xanthophyll extraction
(d). None of the above

Also read: Xanthophyll in Marigold: M. Sc. Thesis

Question 27. In which year was gladiolus breeding started in India?

(a). 1960
(b). 1970
(c). 1980
(d). 1950

Question 28. Through the flower breeding programme, the first carnation variety from IIHR was Arka Flame. What was the method of breeding?

(a). Invitro mutation breeding
(b). Hybridization
(c). Introduction
(d). None of the above

Question 29. What are some important ornamental introductions?

Rose: Golden gate, Passion, Grand gala, Superstar, Queen Elizabeth
Carnation: Master, Sangaria, Dover, Yellow, Tasman, Farida.
Alstroemeria: Alladin, Serena, Pluto, Capri, Cindrella
Annuals: Marigold, Antirrhinum, Pansy, Petunia, Stock, Zinnia, Calendula

(a). Group 1 includes varieties from introduction
(b). Group 2 includes varieties from introduction
(c). Group 3 includes varieties from introduction
(d). All groups include varieties from introduction

Question 30. What is the concrete yield of Arka Sukanya (a hybrid rose variety)?

(a). 0.22%
(b). 0.24%
(c). 0.20%
(d). 0.26%

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *