Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Dairy Farming


Multiple Choice Objective Questions: MCQ On Dairy Farming

Quiz: MCQ On Dairy Farming
Type: Multiple Choice Objective Questions
No. of questions:

Read objective question on dairy farming. MCQ On Dairy Farming includes objective questions from modern dairy farming. These questions are important for all agricultural competiion exams.

Dairy farming multiple choice objective questions: MCQ on dairy farming

Also read:

Animal Husbandry MCQ, Multiple Choice Questions

Question 01. What is the capacity of a single room system cattle shed?

(a). It is 40 – 50 cattle.
(b). Minimum 10 – 15 cattle.
(c). It is 15 – 20 cattle.
(d). Maximum 35 – 45 cattle.

See answer

*Note: Buy topic or syllabus-wise MCQ and notes. Ask for academic writing, such as thesis writing, class assignments, and presentation. Learn more.. By Krishi Coaching

Question 02. What is the maximum width of a cattle shed in face to face system?

(a). The maximum width of cattle shed is 30 feet.
(b). The maximum width of cattle shed is 45 feet.
(c). The maximum width of cattle shed is 15 feet.
(d). The maximum width of cattle shed is 37 feet.

See answer

Question 03. Which is not a structure of a dairy farm?

(a). Milk recording room.
(b). Heifer shed.
(c). Labour room.
(d). All are the structure of a dairy farm.

See answer

Question 04. Which is not a good method of thumb knot?

(a). Fisting method.
(b). Full hand milking.
(c). Milking with the pressure of thumb knot.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Machine milking is popular in..?

(a). India.
(b). Sri Lanka.
(c). Pakistan.
(d). Western developed countries.

See answer

Question 06. A dairy cow should have..

(a). Globular body shape.
(b). Triangular body shape.
(c). Rectangular body shape.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. Full form of AMS is..

(a). Animal milking systems.
(b). Automatic milking systems.
(c). Auto milking synchronization.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Amul dairy was established in the year..

(a). 1947.
(b). 1945.
(c). 1944.
(d). 1946.

See answer

Question 09. What is the meaning of skimming of milk?

(a). To increase fat in milk.
(b). To reduce fat from milk.
(c). Increase cream in milk.
(d). All of the above.

Question 10. The process of skimming..

(a). Increases the specific gravity of milk.
(b). Decreases the specific gravity of milk.
(c). It doesn’t effect the specific gravity of milk.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Best book animal husbandry Hindi

Question 11. What is the role of Gerber’s method?

(a). Determination of protein in milk.
(b). It is the deterioration process of fat in milk.
(c). Determination of pure water in milk.
(d). None of the above.

Question 12. On an average an Ayershire cow gives …. litter of milk in its milking peruod

(a). 400.
(b). 500.
(c). 300.
(d). 700.

See answer

Question 13. The native place of brown swiss is..

(a). Lancashire.
(b). Wales.
(c). Scotland.
(d). Switzerland.

See answer

Question 14. Which one of the following breed of buffalo high percentage of milk-fat?

(a). Bhadawari.
(b). Murrah.
(c). Mehsana.
(d). Nili.

See answer

Question 15. Milk mirror is a part of..

(a). Neck.
(b). Quarters.
(c). Trunk.
(d). Head.

See answer

Question 16. Who is considered as the father of white revolution in India?

(a). Verghese Kurien.
(b). Julia Beatty. 
(c). Katherine Belov.
(d). Henri Marie Bouley.

See answer

Question 17. Which is the most disastrous disease of dairy industries?

(a). Mastitis.
(b). Anthrax.
(c). F. M. D.
(d). Johnes disease.

See answer

Question 18. A register to keep all the necessary records..

(a). Farm register.
(b). Cattle register.
(c). Dairy register.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Pregnancy period of a cow is..

(a). 9 months 9 days.
(b). 10 months 10 days.
(c). 12 months 12 days.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Pregnancy period of a buffalo is..

(a). 11 months 11 days.
(b). 10 months 10 days.
(c). 13 months 13 days.
(d). None of the above.

See answer

Also read: AVFO Assistant Veterinary Field Officer Work and Salary

Question 21 – 25 (Source: U.S. Department of Agriculture, Composition of Foods, Agriculture Handbook no. 8-1)

Composition of milk per 100 g.

Question 21. Fat in cow milk in g..

(a). 3.34.
(b). 2.35.
(c). 4.67.
(d). 1.34.

See answer

Question 22. Protein in cow milk in g..

(a). 3.76.
(b). 3.29.
(c). 2.89.
(d). 5.00.

See answer

Question 23. Which is true about sheep milk..

(a). Fat quantity in per 100 g milk is less than cow’s milk.
(b). It is less than the quantity of fat present in buffalo’s milk.
(c). More than others.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. Quantity of calcium is highest in the milk of..

(a). Cow.
(b). Goat.
(c). Buffalo.
(d). Sheep.

See answer

Question 25. Which sequence of milk categories and energy (Kcal) is in low to high?

(a). Goat > sheep > buffalo > sheep.
(b). Cow > goat > buffalo > sheep.
(c). Buffalo > goat > sheep > cow.
(d). Sheep > goat > buffalo > cow.

See answer

………………


Leave a Reply

Your email address will not be published.