Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Essential Plant Nutrients


MCQ on essential plant nutrients: Important objective questions with description

Read MCQ on Essential Plant Nutrients. Topics: Criteria of essentially, classification of plant nutrients, macro and micronutrients, role of plant nutrients, deficiency symptoms of plant nutrients and other important topics.

Also read:

MCQ on essential plant nutrients

Question 01. Who gave the criteria of essentiality

(a). Arnon and Stout
(b). Nicholas
(c). Solm Harmstmar
(d). Schimper

Question 02. At Arnon’s time, how many elements were considered essential?

(a). 10
(b). 18
(c). 17
(d). 16

Question 03. Who proposed ‘Functional Nutrient’?

(a). Nicholas
(b). Gris
(c). Ruthetford
(d). None of the above

Question 04. Which is macro-nutrient?

(a). C
(b). H
(c). K
(d). All of the above

Question 05. Which is not a micro-nutrient?

(a). Fe
(b). S
(c). Zn
(d). None of the above

Quiz on plant nutrients

Question 06. Which is a primary nutrient.

(a). N
(b). P
(c). K
(d). All of the above

Question 07. Which is a secondary nutrient?

(a). Ca
(b). S
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 08. What is the source of P?

(a). Air
(b). Water
(c). Air mostly
(d). Soil

Question 09. Who discovered Mn?

(a). De Suassure
(b). Ruther Ford
(c). G. Bertrand
(d). Sachs

Question 10. When was the element iron discovered?

(a). 1844
(b). 1804
(c). 1882
(d). 1890

Major plant elements

Question 11. Essential elements and year of discovery

Which is true?

(a). N: 1897
(b). C: 1890
(c). H: 1882
(d). N: 1862

Question 12. Essential elements and their discoverer

Which is not true?

(a). O: Gris
(b). Ca: Solm Harstmar
(c). N: Ruther Ford
(d). K: Schimper

Question 13. Which one of the following provides basic structure?

(a). C
(b). H
(c). O
(d). All of the above

Question 14. Which one of the following doesn’t have a role in tissue building?

(a). N
(b). P
(c). S
(d). Mg

Question 15. Which are catalytic elements?

(a). Cu and Fe
(b). Mg and Ca
(c). N and P
(d). None of the above

Micro elements

Question 16. Which is highly soluble in soil?

(a). Nitrate
(b). Magnesium ions
(c). Copper ions
(d). All of the above

Question 17. Which is immobile in soil?

(a). Potassium ion
(b). Calcium ion
(c). Zn ions
(d). None of the above

Question 18. Which is highly mobile in plants?

(a). Zn
(b). Cu
(c). Cl
(d). P

Question 19. Which is immobile in plants?

(a). Ca
(b). B
(c). Both a and b
(d). Mn

Question 20. What is the requirement of a major nutrient?

(a). Less than 1 ppm
(b). More than 1 ppm
(c). 1 ppm
(d). None of the above

Multiple choice objective questions on essential plant nutrients

Question 21. What is the requirement of a micronutrient?

(a). Less than 1 ppm
(b). More than 1 ppm
(c). 1 ppm
(d). None of the above

Question 22. Which one of the following is considered a potential micronutrient?

(a). Selenium
(b). Cromium
(c). Arsenic
(d). All of the above

Question 23. What is the percentage of N in a healthy plant?

(a). 1-5
(b). 0-1
(c). 5-10
(d). None of the above

Question 24. Which one of the following regulates osmo-regulation?

(a). N
(b). Ca
(c). P
(d). K

Question 25. What is the cause of top sickness of tobacco?

(a). Ca
(b). B
(c). Zn
(d). Fe

Important questions

What is hidden hunger?

The term hiden hunger is used to describe a plant that shows no obvious symptoms yet the nutrient content is sufficient to give the top profitable yield.

The hidden hunger is an expression in soil science to designate a condition in plants brought about through the lack of certain essential elements in the soil and is not easily detected by outward appearance.

What is sure rate?

Sure rate is a rate a little above critical limit to be sure that there is no reduction in yield.

What are the toxicity symptoms of N, P, Fe, Mn, and B?

Toxicity symptoms of N

  • Lodging of flowers
  • Abortion of flowers
  • Susceptible to pest and diseases

Toxicity symptoms of P

  • Deficiency of Fe and Zn

Toxicity symptoms of Fe

  • Tiny brown spots on lower leaves of rice starting from tips

Toxicity symptoms of Mn

  • Stunted plant and tillering is often limited in lowland rice

Toxicity symptoms of B

  • Chlorosis of tips of older leaves especially along the margins

What nutrients are the cause of the deficiency symptoms on old leaves?

  • Without deadspots: N, P, and Mg
  • With deadspots: K and Mo

What nutrients are the cause of the deficiency symptoms on new leaves?

  • Interveinal chlorosis: veins remaining green: Fe and Mn
  • Veins not remaining green: S and Cu

What nutrients are the cause of the symptoms on terminal buds?

  • Ca and B

What nutrients are the cause of the deficiency symptoms on both and new old leaves?

  • Zn

What are the 4 major roles of essential plant nutrients?

  • Structural components of cell constituents and its metabolically activity
  • Maintenance of cellular organisation e.g., turgidity.
  • Energy transformation
  • Enzyme activity

Leave a Reply

Your email address will not be published.