Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Experimental Designs


MCQ On Experimental Designs: Agricultural Statistics

Read MCQ ot multiple choice objectives on Experimental Designs. Topics: Completely Randomized Design (CRD), Randomized Block Design (RBD), Latin Square Design (LSD), Split Plot Design (SPD), SrPD, summary with important points.

Also read: Agricultural Statistics Multiple Choice Objective Questions

MCQ on experimental designs

Completely Randomized Design

Question 01. Which is one way classification?

(a). Completely randomized design
(b). Randomized block design
(c). Latin square design
(d). None of the above

Question 02. When is CRD applied?

(a). When the experimental material is homogenous
(b). When the experimental design is heterogeneous
(c). Either a or b
(d). None of the above

Question 03. Which is true about CRD?

(a). CRD provides minimum number of degree of freedom
(b). CRD provides maximum number of degree of freedom
(c). It does not provide any degree of freedom
(d). None of the above

Question 04. Which is not a step of CRD?

(a). Assign the treatments to the experimental plots randomly
(b). Determining the total number of experimental plots
(c). Assigning a plot number to each experimental plot
(d). Determining the result of the experiment

Question 05. There are two sources of variation among the n observations obtained from a CRD trial. What are these two variations?

(a). Variation due to treatments an variation due to plots
(b). Variation due experimental error and variation due to plots
(c). Variation due to treatments and variation due to experimental error
(d). None of the above

Randomized Block Design

Question 06. Which is true about RBD?

(a). Two way classification and one way control
(b). One way classification and one way control
(c). Two way classification and two way control
(d). Any of the above

Question 07. What should be the criteria for applying RBD?

(a). Fertility gradient in field is in two direction
(b). Fertility gradient in field is in one direction only
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 08. For how many treatments is RBD used without appreciable loss of efficiency?

(a). 40
(b). 10
(c). 20
(d). 15

Question 09. Which is the most commonly used design in field experiment?

(a). CRD
(b). RBD
(c). RCBD
(d). LSD

Question 10. What is the error degree of freedom in RBD?

(a). N-n2
(b). n-1
(c). r-1
(d). (n-1) × (r-1)

Latin Square Design

Question 11. Which is about LSD?

(a). Two way classification and two way control
(b). Three way classification and one way control
(c). Four way classification and two way control
(d). Three way classification and two way control

Question 12. In an LSD

(a). Number of rows are equal
(b). Number of columns are equal
(c). Number of rows and columns are equal
(d). None of the above

Question 13. When is LSD used?

(a). When fertility gradient is in one direction
(b). When fertility gradient is in two direction
(c). When fertility gradient is in multiple direction
(d). All of the above

Question 14. What should be the minimum degree of freedom in LSD?

(a). 10
(b). 11
(c). 12
(d). 13

Question 15. LSD is suitable for

(a). 5-8 treatments
(b). 5-12 treatments at the most
(c). Both a and b
(d). 12-15 treatments at the most

Question 16. LSD should not be used for less than

(a). 4
(b). 5
(c). 6
(d). 7

Question 17. In LSD

(a). Number of application is equal to the number of treatments
(b). Number of application is more than the number of treatments
(c). Number of application is less than the number of treatments
(d). None of the above

Question 18. What is the error degree of freedom in LSD?

(a). (n-1) × (n-2)
(b). (n-1) × (n-1)
(c). (n-2) × (n-2)
(d). None of the above

Split Plot Design

Question 19. What is a lay out called in which one set of treatments is assigned to large plots?

(a). Main plot
(b). Another set
(c). Sub plot
(d). None of the above

Question 20. In which one of the following situation is the SPD used?

(a). Depth of ploughing and nitrogen levels
(b). Date of sowing and varieties
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 21. In SPD

(a). All factors are important
(b). All factors are not important
(c). When we want study one factor with higher precision as compared to other factors and take it in sub plots
(d). b and c

Question 22. When is SrPD used?

(a). When both the factors require relatively small area
(b). When both the factors require relatively large area
(c). Both a and b
(d). None of the above

Summary: Important points

CRD

  • It is one way classification
  • Experimental materials should be homogeneous
  • It provides the maximum number of degree of freedom for error
  • Local control is not used
  • Error degree of freedom is N-n2

RBD

  • It is a two way classification
  • Fertility gradient should be in one direction
  • Use up to 20 treatments
  • It provides more accurate results than CRD
  • RBD utilizes all the three basic principles of field experimentation

LSD

  • It is a three way classification
  • Number of rows and columns are equal
  • Fertility gradient should be in two direction
  • The minimum error degree of freedom should be 12
  • Number of rows is equal to number of column and number of treatments

SPD

  • It is the sub division of the main plot

Confidence limit: The range within which the true populations mean lies is confidence limit.

Biometry: The application of statistical concepts and procedures to study of biological problems.

Quiz on experimental designs


Leave a Reply

Your email address will not be published.