Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Fibre (Fiber) Crops


MCQ On Fibre Crops

Read MCQ or Multiple Choice Objective Questions on Fibre (fiber) crops.

Also read: Crop Production Objective MCQ

MCQ on fibre (fiber) crops

Cotton a fiber crop: Introduction

Question 01. What is scientific name of cotton?

(a). Gossypium spp.
(b). Firmiana simplex
(c). Ochroma pyramidale
(d). A. esculentus

Question 02. To which family does cotton belong?

(a). Rosaceae
(b). Malvaceae
(c). Fabaceae
(d). Amaranthaceae

Question 03. To which pest is Bt. cotton effective?

(a). Boll worm
(b). Aphids
(c). Thrips
(d). Mealy bug

Question 04. What was the area of cotton in India in 2019-20?

(a). 124.77 lakh ha.
(b). 144.77 lakh ha.
(c). 154.77 lakh ha.
(d). 134.77 lakh ha.

Source: Committee on Cotton Production and Consumption (COCPC) in its meeting held on 22.03.2022

Question 05. Based on provisional estimate, what is the production of cotton in 2021-22 in India?

(a). 520.48 lakh bales
(b). 340.62 lakh bales
(c). 682. 86 lakh bales
(d). 238.40 lakh bales

Source: Committee on Cotton Production and Consumption (COCPC) in its meeting held on 22.03.2022

Quiz on cotton

Question 06. Which country leads in total area?

(a). India
(b). USA
(c). Japan
(d). China

Question 07. Which country leads in production?

(a). USA
(b). Mexico
(c). China
(d). India

Question 08. Which Indian state leads in total area?

(a). Gujarat
(b). Maharastra
(c). Madhya Pradesh
(d). Andhra Pradesh

Question 09. Which Indian state leads in production?

(a). Gujarat
(b). Maharastra
(c). Madhya Pradesh
(d). Andhra Pradesh

Question 10. What types of branches are reproductive?

(a). Sympodial branches
(b). Monopodial branches
(c). Both a and b
(d). None of the above

Objective questions on cotton

Question 11. Which of the following is true?

(a). G. arborium 2n is 20
(b). G. herbaceum 2n is 20
(c). Both a and b are true
(d). G. barbadens 2n is 52

Question 12. Which species/variety covers the largest area under cotton cultivation in India?

(a). Hybrid
(b). G. hirsutum
(c). G. arborium
(d). G. herbaceum

Question 13. What is the major characteristic of MCU-5?

(a). Small staples
(b). Medium length staples
(c). Extra-long staples.
(d). All of the above

Question 14. Which is a spinning variety of cotton?

(a). Lohit
(b). Digivijaya
(c). Mahalaxmi
(d). Sujata

Question 15. Which is a hybrid variety?

(a). H-4
(b). Varalaxmi
(c). Maru vikas
(d). All of the above

Mock test on fibre (fiber) crops

Question 16. What is the seed rate of with spacing of 67.5 × 30 cm?

(a). 15-22 kg
(b). 20-25 kg
(c). 30-50 kg
(d). 10-18 kg

Question 17. What is the seed rate of hybrid cotton with a spacing of 100 × 60 cm?

(a). 1-2 kg
(b). 2-3 kg
(c). 3-4 kg
(d). 4-5 kg

Question 18. What is the average plant population of Bt cotton?

(a). 8000 plants
(b). 9000 plants
(c). 10000 plants
(d). 11000 plants

Question 19. Where was the concept of ultra-narrow-tow developed?

(a). USA
(b). China
(c). India
(d). Canada

Question 20. What is the planting distance in UNR?

(a). 18 × 18 square cm
(b). 17 × 17 square cm
(c). 20 × 20 square cm
(d). 19 × 19 square cm

Agronomy MCQ

Question 21. What is square in cotton?

(a). Appearance of fruits
(b). Appearance of flower buds
(c). Appearance of leaves
(d). None of the above

Question 22. What is the main aim of topping?

(a). Good boll development
(b). To protect further terminal growth
(c). To encourage sympodial branching
(d). All of the above

Question 23. What is ginning percentage in cotton?

(a). 30-35
(b). 20-25
(c). 10-15
(d). 40-45

Question 24. To which herbicide is cotton highly sensitive?

(a). 2,4-D
(b). Glyphosate
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 25. Which is a physiological disoreder of cotton?

(a). Tirak
(b). Red leaf
(c). Crinkle leaf
(d). All of the above

Crop production quiz

Question 26. What is the cause of crinkle leaf?

(a). Mn toxicity
(b). B deficiency
(c). Zn deficiency
(d). None of the above

Question 27. What is the lint percentage in cotton?

(a). 22
(b). 33
(c). 44
(d). 55

MCQ on fibre crops. Question 28. What is the weight of one bale of cotton?

(a). 120 kg
(b). 105 kg
(c). 170 kg
(d). 210 kg

Question 29. Which is the origin place of cotton?

(a). India
(b). Pakistan
(c). Bangladesh
(d). Sri Lanka

Question 30. What is the use of arealometer?

(a). Measuring seed maturity
(b). Measuring flower bud development
(c). Measuring fiber maturity
(d). None of the above

MCQ on Jute

Question 31. What is the rank of India in the world’s jute production?

(a). 1st
(b). 2nd
(c). 3rd
(d). 4th

Question 32. Which Indian state leads in total area under Jute cultivation?

(a). Bihar
(b). Odisha
(c). West Bengal
(d). None of the above

Question 33. Which Indian state leads in total area under Jute cultivation?

(a). Bihar
(b). West Bengal
(c). Maharastra
(d). None of the above

Question 34. What is the weight of one bale of jute?

(a). 180 kg
(b). 160 kg
(c). 220 kg
(d). 150 kg

Question 35. How many days does retting take?

(a). 8-30 days
(b). 10 days
(c). 30-50 days
(d). 50-70 days

Other fibre crops

Question 36. What are the industrial uses of hemp?

(a). Paper
(b). Clothing
(c). Biofuel
(d). All of the above

Question 37. What is decortication?

(a). Separation of hurd
(b). Separation bast fiber
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 38. What operations are included in obtaining hemp fibre?

(a). Retting
(b). Drying
(c). Crushing
(d). All of the above

Question 39. What is the family of flax?

(a). Linaceae
(b). Fabaceae
(c). Malvaceae
(d). None of the above

Question 40. Which is the source of flax fibre?

(a). Leaves
(b). Roots
(c). Stems
(d). All of the above

References:


Leave a Reply

Your email address will not be published.