MCQ On Fruit Science

MCQ on fruit science

Read very important mcq on fruit science. Visit answer key page to know right answer. These Multiple choice objective questions are important for major agricultural and horticultural entrance examinations, such as ICAR and State Agricultural University Common Entrance Test.

QuizPomology multiple choice objective questions
Typeobjective

Also read: Pomology Multiple choice questions

Fruit science mcq

Question 01. The hexagonal planting system accommodates …. more no. of plants than square system?

(a). 10%.
(b). 15%.
(c). 20%.
(d). 25%.

See answer

Question 02. Which is true about quincunx system?

1. Guava is a suitable filler plant.
2. Minimum plant spacing 8m.
3. 50% less plants than square system.
4. 89% more plants than square system.
5. Filler plants are very common.

(a). Only 1, 4 an 5 are true.
(b). Only 1, 2, 3 and 5 are true.
(c). If no option is available then 3 is true.
(d). Only 1 and 5 are true.

See answer

Question 03. Which is the most acceptable method of training system?

(a). Open centre system.
(b). Central leader system.
(c). Combination of a and b.
(d). Modified leader system.

See answer

Question 04. Which is the commercial training system in peach?

(a). Espalier system.
(b). Cordons.
(c). Multiple stem system.
(d). Two are kniffin system.

See answer

Question 05. Which is rightly matched?

(a). Passion fruit – Multiple stem system.
(b). Annona – Espalier system.
(c). Nectarine – Vase system.
(d). Grapes – Bower system.

See answer

Question 06. Light pruning is common in..

(a). Litchi.
(b). Mandarin.
(c). Guava.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. What is the main purpose of girdling in grapes?

(a). Support the vine.
(b). To increase the berry size.
(c). To get more berries.
(d). None of the above.

See answer

Pomology quiz

Question 08. Top working is a very important practice in..

(a). Mango.
(b). Peach.
(c). Poona fig.
(d). Guava.

See answer

Question 09. Which is an example of epigenous germination?

(a). Jackfruit.
(b). Mango.
(c). Both and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which one of the following is an example of exogenous dormancy?

(a). Strawberry.
(b). Grapes.
(c). Both a and b.
(d). Ber.

See answer

Question 11. Hot water scarification is done in..

(a). Ber.
(b). Peach.
(c). Walnut.
(d). Guava.

See answer

Question 12. Which true about cryopreservation?

1. Storage of seed materials in liquid N2 at -109°C.
2. Storage of seed materials in liquid N2 at -196°C.
3. Storage of seed materials in liquid CO2 at -43°C.
4. Storage of seed materials in liquid CO2 at -33°C.
5. Glycerol is an example of cryoprotecatants.

(a). Only 1, 3 and 5 are true.
(b). Only 2, 3 and 5 are true.
(c). Only 2, 4 and 5 are true.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. …. is an example of cleavage polyembryony.

(a). Coconut.
(b). Mango.
(c). Citrus.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. The callus formation starts …. days after grafting.

(a). 1-7 days.
(b). 7-10 days.
(c). 10-14 days.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. The grafting of Japanese plum on peach is an example of..

(a). Intervarietal grafting.
(b). Intergeneric grafting.
(c). Interspecific grafting.
(d). Interaclonal grafting.

See answer

Pomology objective questions

Question 16. Khirni is the rootstock of..

(a). Sapota.
(b). Jamun.
(c). Fig.
(d). Avocado.

See answer

Question 17. Which is true about the fruit crop and rootstock?

(a). Peach – Myrobalan B, pixy.
(b). Plum – Nemaguard, gaurdian.
(c). Pear – Old home, Farmindale.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Which one is the spacing for high density planting in dwarf cavendish?

(a). 2.5 × 2.5 m.
(b). 2.0 × 2.0 m.
(c). 1.2 × 1.2 m.
(d). 1.5 × 1.5 m.

See answer

Question 19. 2n of lemon is..

(a). 18.
(b). 32.
(c). 16.
(d). 24.

See answer

Question 20. Which is not an deciduous fruit crop?

(a). Apple.
(b). Mangosteen.
(c). Pear.
(d). Quince.

See answer

Question 21. Which is an evergreen fruit crop?

(a). Sapota.
(b). Guava.
(c). Sweet orange.
(d). All of the above.

See answer

Pomology online mock test

Question 22. Consider about the inflorescences types of the following fruit crops..

1. Guava – Raceme.
2. Walnut – Catkins.
3. Grapes – Fasicle.
4. Coconut – Spadix.
5. Fig – Corymbose.

(a). Only 1, 2, and 3 are true.
(b). Only 3, 4, and 5 are true.
(c). Only 2 and 4 are true.
(d). Only 5 is true.

See answer

Question 23. Humming bird helps in pollination in..

(a). Peach crop.
(b). Jackfruit crop.
(c). Papaya crop.
(d). Banana crop.

See answer

Question 24. Which is an not a drupe?

(a). Mango.
(b). Pear.
(c). Peach.
(d). Plum.

See answer

Question 25. Datepalm follows..

(a). Single sigmoid growth curve.
(b). Double sigmoid growth curve.
(c). Triploid sigmoid growth curve.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. Which is highly tolerant to acid soil?

(a). Apple and peach.
(b). Wood apple and bael.
(c). Guava and date palm.
(d). Litchi and loquat.

See answer

For: Fruit science mcq

Question 27. Which is highly sensitive to salt tolerant?

(a). Mango and apple.
(b). Ber and aonla.
(c). Pomegranate and jamun.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. Which group includes non climacteric fruits?

(a). Olive, loquat, phalsa etc.
(b). Aonla, strawberry, fig etc.
(c). Cherry, jamun, ber etc.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. Which group includes climacteric fruits?

(a). Pear, peach, plum etc.
(b). Citrus, grapes, pineapple etc.
(c). Pomegranate, rambutan, litchi etc.
(d). Ber, jamun, cashew etc.

See answer

Question 30. Consider about the edible portion of different fruits:

1. Grape, apple, ber: Edible part is cotyledon.
2. Citrus, pomegranate, pineapple: Edible part is mesocarp.
3. Banana, mango: Pericarp.
4. Bael, wood apple: Juicy seed coat.
5. Coconut: Fleshy aril.

(a). Only 1, 2, and 3 are true.
(b). Only 3, 4, and 5 are true.
(c). Only 4 and 5 are true.
(d). None of the above.

See answer

MCQ on fruit science


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *