MCQ On Green House Cultivation

MCQ On Green House Cultivation: Part 01

SubjectOlericulture
CategoryMCQ
Number of questions 30
TypeMultiple choice objective questions, mock test, online quiz

Also read: Protected Cultivation MCQ: Multiple Choice Questions

MCQ on green house

Question 01. For which climate is a low cost green house suitable?

(a). Cold climate zone
(b). Hot climate zone
(c). Heavy rainfall zone
(d). All of the above

Question 02. Technique used in medium tech GH?

(a). Cast iron poles
(b). GI poles
(c). Iron electric poles
(d). All of the above

Question 03. Which type of system is a medium tech GH?

(a). A simple structure
(b). Semi automated
(c). Fully automated
(d). None of the above

Question 04. Which of the following system uses plastic film?

(a). Ultra violet stabilized low density poly ethylene
(b). Silpaulin
(c). Both a and b
(d). Plain sheet

Multiple choice questions on GH

Question 05. Which type of GH is most suitable under Indian conditions?

(a). Gable roof type
(b). Curved roof type
(c). Both a and b
(d). Multispan greenhouse

Question 06. What should be the minimum thickness of a single film cladding (UVLDPE)?

(a). 100 micron
(b). 150 micron
(c). 200 micron
(d). 250 micron

Question 07. Dead load covers

(a). All permanent construction
(b). Cladding, heating and cooling equipment
(c). All fixed service equipment to the frame
(d). All of the above

Question 08. What should the maximum live load per square meter?

(a). 18 kg
(b). 20 kg
(c). 10 kg
(d). 15 kg

Question 09. Which is true about the orientation of the greenhouse?

(a). It is a compromise for wind direction
(b). It is a compromise for latitude of location
(c). It is compromise for type of temperature control
(d). All of the above

Question 10. When we talk about the maximum dimension of a GH, here, what is maximum dimension?

(a). The length of a GH
(b). The width of a GH
(c). The height of a GH
(d). The diameter of a GH

Quiz on protected cultivation

Question 11. Who is credited with the construction of first modern green house?

(a). Charles Edwin Bessey
(b). Edward Murray East
(c). Joseph Dalton Hoomker
(d). Charles Lucien Bonaparte

Question 12. What is gable?

(a). Lateral support of a GH
(b). Transparent wall of a GH
(c). Dome shaped structure of in GH
(d). None of the above

Question 13. What is the function of purlins?

(a). Connecting cladding supporting bars
(b). Connecting fogger system
(c). Connecting irrigation system
(d). All of the above

Question 14. Math the followings:

Ridge: Connection between the structure and ground
Girder: Center to center distance of the gutters in multispan houses
Arches: Member supporting covering materials
Span width: horizontal structure member, connecting columns on gutter height

(a). 1, 2 and 3 are true
(b). Only 3 and 4 are true
(c). Both a and b
(d). Only 3 is true

Question 15. Which of the following structure supports against wind?

(a). Bracings
(b). Column
(c). Foundation pipe
(d). All of the above

Mock Test

Question 16. Which has the minimum durability or life span?

(a). Poly ethylene
(b). Tedlar coated fiber glass
(c). Fiber glass
(d). None of the above

Question 17. Which has the maximum durability or life span?

(a). Double strength Glass
(b). Poly carbonate
(c). Both a and b
(d). Poly ethylene UV resistant

Question 18. What is the light transmission of fiber glass?

(a). 50%
(b). 75%
(c). 85%
(d). 90%

Question 19. What is the heat transmission of poly carbonate?

(a). 70%
(b). 50%
(c). 10%
(d). 5%

Question 20. Which of the following requires very high maintenance?

(a). Poly ethylene
(b). Poly carbonate
(c). Fiber glasss
(d). All of the above

Objective questions on Green House

Question 21. Which of the following requires very low maintenance?

(a). Poly ethylene UV resistant
(b). Tedlar coated Fiber Glass
(c). Poly ethylene
(d). Poly carbonate

Question 22. Which of the following plant growing container facilitates excellent root penetration?

(a). Soil block
(b). Soil band
(c). Strip peat pot
(d). None of the above

Question 23. Which of the following plant growing container has poor root penetration?

(a). Fiber block
(b). Single peat
(c). Soil band
(d). All of the above

Question 24. Which of the following is an ideal heating system for big GH?

(a). Unit heaters
(b). Boilers
(c). Infra-red heaters
(d). Solar heating

Question 25. Which of the following is the most useful irrigation system in GH?

(a). Drip irrigation system
(b). Flood irrigation system
(c). Sprinkler irrigation system
(d). All of the above

Advance horticulture

Question 26. Which group of tomato is suitable for cultivation under the GH condition?

(a). Tomato varieties with a determinate growth habit
(b). Tomato varieties with a indeterminate growth habit
(c). Tomato varieties with a semi-determinate growth habit
(d). All of the above

Question 27. Which is known as hoop green house?

(a). Glass house
(b). Shade house
(c). Lath house
(d). Poly tunnel

Question 28. Which is not a green house gas?

(a). Methane
(b). Nitrous
(c). Water vapor
(d). All are green house gases

Question 29. Which Indian state has maximum area under protected cultivation?

(a). Maharashtra
(b). Karnataka
(c). Tamil Nadu
(d). Himachal Pradesh

Question 30. Which country leads in Green House cultivation?

(a). Japan
(b). Malaysia
(c). China
(d). United States of America

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *