MCQ on Herbicides (Weedicide)

MCQ on Herbicide

Read MCQ on herbicide or weedicide. Herbicide multiple choice question. Weedicide quiz.

Also read: Weed Science Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

MCQ on herbicide

Question 01. Which was the first major organic chemical herbicide?

(a). Metribuzin
(b). Sinox
(c). Classic
(d). None of the above

Question 02. Which of the following weed is resistant to glyphosate?

(a). Italian ryegrass
(b). Doob grass
(c). Amaranth
(d). All of the above

Question 03. Who is the father of herbicide?

(a). R. Pokorny
(b). J. R. Geigy
(c). Ezra Kraus
(d). None of the above

Question 04. Which is the most widely used herbicide in India?

(a). Atrazine
(b). Glyphosate
(c). 2,4-D
(d). Paraquat

Question 05. What is the trade name of diquat?

(a). PYTHON
(b). REGLONE
(c). PUMA
(d). RONSTAR

Classification of herbicides

Question 06. Which is true about the Soil applied herbicides?

(a). Herbicides act only through the root and other underground parts of weeds
(b). Herbicides act through the other underground parts of weeds
(c). Herbicides act through root and other underground parts of weeds.e.g. Fluchloralin
(d). None of the above

Question 07. Which of the following is an example of the foliage applied weedicide?

(a). Glyphosate
(b). Paraquat
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 08. What type of weedicide is atrazine?

(a). Selective
(b). Non-selective
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 09. What type of weedicide is paraquat?

(a). Non-selective
(b). Selective
(c). Both a and b
(d). None of the above

Quiz on weedicide

Question 10. Herbicide which tends to move from treated part to untreated areas through xylem and phloem  depending on the nature of its molecule is

(a). Contact herbicide
(b). Systemic herbicide
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 11. Consider about the pre-plant application of weedicide

01. Only soil application
02. Soil application as well as foliar application
03. Glyphosate is a pre-plant application weedicide

(a). Only 1 and 3 are true
(b). Only 2 and 3 are true
(c). All are true
(d). None of the above

Question 12. Consider about the pre-emergence application of weedicide

01. In case of annual crops: It is applied after the sowing of the crop but before the emergence of weeds. This is known as pre-emergence to the crop.
02. In case of perennial crops it is known as pre-emergence to weeds.
03. Soil application by spraying of atrazine on 3 day after transplanting to sugarcane is pre-emergence to sugarcane crop

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). Only 3 is true
(d). All are true

Question 13. Consider about the post-emergence application of weedicide

01. Early post-emergence: Weeds grow before the crop plants emergence through the soil
02. Spraying 2,4-D and Na salt to control parasitic weed striga in sugarcane is post-emergence

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). Both a and b
(d). None of the above

Herbicide Formulations

Question 14. Of which formulation is butachlor an example?

(a). EC
(b). WP
(c). G
(d). None of the above

Question 15. The following herbicide is absorbed by an inert carrier together with an added surface acting agent. Then it forms a suspension when agitated with a required volume of water.

(a). Atrazine
(b). Phorate
(c). Butachlor
(d). None of the above

Question 16. Which type of weedicide leaves longer effect on soil?

(a). WP
(b). EC
(c). G
(d). None of the above

Methods of Application

Question 17. Which of the following factor determines the methods of application?

(a). Weed-crop situation
(b). Mode of action and selectivity
(c). Cost and convenience of application
(d). All of the above

Question 18. What is herbigation?

(a). It is the application of volatile chemicals in to confined spaces or in to the soil
(b). It is the application of herbicides with irigation water both by surface and sprinkler systems
(c). It is the application of herbicides in a concentrated band
(d). None of the above

Question 19. What is the formulation of FORMULA 40 (2,4-D)?

(a). 80WP
(b). 3E
(c). 3.67E
(d). 2L

Question 20. Who is the manufacturer of PRINCEP (Simazine)?

(a). DuPont
(b). Several
(c). Bayer CropScience
(d). Syngenta

Reference

03:
https://www.researchgate.net/figure/Ezra-Kraus-the-father-of-herbicide-chemical-weapons-in-his-laboratory-at-the_fig1

Answer Key

1.b6.c
2.a7.c
3.c8.a
4.b9.a
5.b10.b
11.b16.c
12.d17.d
13.c18.c
14.a19.a
15.a20.a

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *