MCQ on Insect-pests of Vegetable Crops

MCQ on Insect-pests of Vegetable Crops

This page includes multiple choice objective questions on insect-pests of vegetable crops.

MCQ on Insect-pests of vegetable crops

Insect-pests of potato MCQ

Question 01. Which of the following is the cause of hopper burn in potato plant?

(a). Jassids
(b). White fly
(c). Thrips
(d). All of the above

Question 02. Which of the following species of leafhoppers transmit purple top roll in potato plant?

(a). Alebroides nigroscutulatus Dist.
(b). Seriana equata Singh
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 03. Which of the following virus is spread by whiteflies in potatoes?

(a). Carlavirus-like
(b). Closterovirus-like
(c). Geminivirus
(d). All of the above

Question 04. Which of the following species of thrips spread topsovirus in potatoes?

(a). Thrips hawaiensis
(b). Thrips palmi
(c). Megalurothrips destales
(d). All of the above

Question 05. Which is the most damaging pest of potatoes?

(a). Whitefly
(b). Jassids
(c). Aphids
(d). Thrips

Question 06. Which is the most devastating pest of potato in India?

(a). Cutworm
(b). White grub
(c). Potato tuber moth
(d). All of the above

Question 07. What is the yield loss due to white grub in potato under Shimla conditions?

(a). 75%
(b). 85%
(c). 95%
(d). 65%

Question 08. What is the scientific name of potato tuber moth?

(a). Gnorimoschema operculella Zeller
(b). Lachnosterna coriacea Hope
(c). Melonlontha indica Blanch
(d). None of the above

Question 09. Which is not a symptom of damage by root knot nematode?

(a). Warty growth in tubers
(b). Rough surface in tubers
(c). Formation of galls
(d). Cavities in tubers

Question 10. Which is the main symptom of golden cyst nematode?

(a). Formation of galls
(b). Warty growth
(c). Both a and b
(d). Additional rootlets near the soil surface

Insect-pests of tomato Quiz

Question 11. What is the biological control of aphids?

(a). Macrophylus caliginosus
(b). Trombidium holosericeum
(c). Varroa destructor
(d). All of the above

Question 12. Which of the following pest causes curling of leaves in tomato?

(a). Aphids
(b). Leafhopper
(c). Whitefly
(d). All of the above

Question 13. In which season is whitefly more serious in tomatoes?

(a). Dry season
(b). Rainy season
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 14. Which type of pest is tomato fruit borer?

(a). Monophagous
(b). Oligophagous
(c). Polyphagous
(d). None of the above

Question 15. Which is a polyphagous insect of tomatoes?

Fruit borer
Tobaco caterpillar
Epilachna beetle

(a). Fruit borer only
(b). Tobacco caterpillar only
(c). Fruit borer and epilachna beetle
(d). All are polyphagous insects

MCQ on pests of brinjal

Question 16. The attack of this insect causes upward curling along the margin, like a bowl?

(a). Hishimonus phycitis
(b). Tetranychus spp.
(c). Myzus persicae
(d). All of the above

Question 17. Which is an egg parasitoids of jassids of brinjal?

(a). Anagus empoascae
(b). Arescon enocki
(c). Stethynuim empoascae
(d). All of the above

Question 18. How many spots hadda beetle has on its back?

(a). 20
(b). 26
(c). 28
(d). 16

Question 19. Which is the native place of Hadda beetle?

(a). Australia
(b). India
(c). Africa
(d). Brazil

Question 20. Which species of wild brinjal is mostly used in grafting of brinjal against nematode?

(a). Solanum viarum
(b). Solanum incanum
(c). Solanum torvum
(d). Solanum macrocarpon

Question 21. Which type of conditions are favoured by shoot and fruit borers?
(a). High temperature and high humidity
(b). Low temperature and low humidity
(c). High temperature and low humidity
(d). Low temperature and high humidity

Question 22. What are the control measures of fruit and shoot borer?

(a). Growing tolerant varieties, and avoid continuous cropping of brinjal on same land
(b). Regularly repeated cutting out of infested shoots
(c). Repeatedly spray of carbaryl (0.2%), or cypermethrin (0.2 ml/l)
(d). All of the above

Question 23. Which is the source of resistance against M. incognita in brinjal?

(a). Black beauty
(b). Local round
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 24. Which is the source of resistance against shoot and fruit borer in brinjal?

(a). H-4
(b). Gulla
(c). Both a and b
(d). Muktajhuri

Question 25. What is the family of brinjal leaf roller?

(a). Crambidae
(b). Erebidae
(c). Agromyzidae
(d). None of the above

Insect-pests of Hot pepper: Multiple choice objective questions

Question 26. What is the scientific name of thrips of hot pepper?

(a). Scirtothrips dorsalis Hood
(b). Thrips tabaci
(c). Frankliniella fusca
(d). None of the above

Question 27. What is the yield loss due to thrips in hot pepper?

(a). 10-30%
(b). 25-50%
(c). 40-60%
(d). 30-70%

Question 28. What is the common name of Spodoptera litura?

(a). Tobacco cutworm 
(b). Cotton leafworm
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 29. In Spodoptera litura, the orbicular spot on the forewing is more pronounced in..

(a). Males
(b). Females
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 30. What is MAGs in Spodoptera litura?

(a). Male Armoury Glands
(b). Main Accessory Glands
(c). Male Accessory Glands
(d). Male Accessory Glance

Insect-pests of okra and cauliflower

Question 31. What is the family of spotted bollworm?

(a). Crambidae
(b). Nolidae
(c). Erebidae
(d). None of the above

Question 32. Which of the following disease is transmitted by silverleaf whitefly?

(a). Yellow vein mosaic virus
(b). Leaf curl
(c). Wilting
(d). All of the above

Question 33. Which is true about silverleaf whitefly?

  1. Females are diploid
  2. Males are diploid
  3. Males are haploid
  4. Females emerge from unfertilized eggs
  5. Males emerge from fertilized eggs

(a). 1 and 3 are true
(b). 1, 2 and 5 are true
(c). 3, 4 and 5 are true
(d). None of the above

Question 34. What is the life cycle of DBM at 25°C?

(a). 16 days
(b). 18 days
(c). 10 days
(d). 14 days

Question 35. What is the feeding habit of the first instar of diamond back moth?

(a). Leaf mining
(b). Leaf rolling
(c). Leaf scrapping
(d). Leaf cutting

Reference

34: Talekar N. S. and Shelton A. M. (1993). Biology, ecology and management of the diamondback moth. Annual Review of Entomology. 38: 275–301


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *