Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On IPR: Objective Questions


MCQ on IPR: Objective Questions

Read MCQ on IPR or Intellectual Property Rights. Topics: Introduction to Intellectual Property Rights, Plant Breeders’ Rights, copyright, patent and trademark, Plant variety protection act, 2001. Plant breeder na farmer.

Also read: Plant Breeding Objective Questions

TypeOnline Mock Test
Major subjectGenetics and plant breeding
Number of questions25

MCQ on IPR: Introduction

Question 01. What is IPR?

(a). Intellectual property rights.
(b). International property rights..
(c). Indian property rights.
(d). Intellectual proper rights.

See answer

Question 02. Which is not a type of Intellectual property?

(a). Copyright.
(b). Patent.
(c). Trade secret.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Where was the modern concept of IP developed?

(a). India.
(b). United States of America.
(c). England.
(d). Belgium.

See answer

Question 04. What is the main purpose of IP?

(a). Encourage new creation.
(b). More marketing.
(c). More investment.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. What type of right is IPR?

(a). Indivisible.
(b). Divisible.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Multiple choice questions on IPR

PBR (06-12)

Question 06. What is PBR?

(a). Plant breeding right.
(b). Plant breeders’ rights.
(c). Plant breed rights.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. By what name is PBR also known as?

(a). Plant Species Rights.
(b). Pant Variety Rights.
(c). Plant Development Rights.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. PBR gives exclusive control to a plant breeder over which one of the following material?

(a). Seeds.
(b). Cuttings.
(c). Harvested products.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. What should be the qualification for the right to be exclusive?

(a). A variety must be new.
(b). A variety must be distinct.
(c). A variety must have uniformity.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. When will be a variety new?

(a). No commercialization for more than one year in the country of origin.
(b). No commercialization for more than 6 months in the country of origin.
(c). No commercialization for more than 3 months in the country of origin.
(d). No commercialization for more than 1 month in the country of origin.

See answer

Also read: Bt Cotton: Important Questions

Quiz on Intellectual Property Rights

Question 11. Consider about a new plant variety

  1. A plant variety will be distinct if it differs from all other known varieties by height, colour or maturity.
  2. It will be uniform if the plant characteristics are consistent within plant to plant.
  3. It will be stable if the plant characteristics are genetically fixed from generation to generation.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All are true.

See answer

Question 12. For how many years is an exclusive right given for a plant variety?

(a). 30-40 years.
(b). 20-25 years.
(c). 15-20 years.
(d). None of the above.

See answer

Copyright, patent and trademark (13-18)

Question 13. Who can use conventional IPR?

(a). Individuals.
(b). Companies.
(c). Association of persons.
(d). All of the above.

See answer

Question 14. Which one the following organization provides patent?

(a). National government.
(b). State government.
(c). International government.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. Which type of right is related to logowork?

(a). Copyright.
(b). Trademark.
(c). Trade secret.
(d). Patent.

See answer

Question 16. Which is a type of innovative IPR?

(a). Industrial design.
(b). Plant varieties.
(c). Geographical indications.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which of the following organization in India is involved in IPR?

(a). The Ministry of Commerce and Industry, Ministry of Human Resource development.
(b). Ministry of Information and Broadcasting.
(c). Federation of Indian Chambers of Commerce and Industries.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Where is the World Intellectual Property Organization located?

(a). Geneva.
(b). London.
(c). Perth.
(d). Florida.

See answer

Plant variety protection act, 2001 (19-23)

Question 19. Which one is a criteria for the registration of a new variety?

(a). Market demand.
(b). Distinctiveness.
(c). Customer acceptance.
(d). Insect-pests resistance.

See answer

Question 20. What type of right is IPR under PPV & FR Act, 2001?

(a). Single right.
(b). Dual right.
(c). Triple right.
(d). All of the above.

See answer

Question 21. What is the dual right under PPV & FR Act, 2001?

(a). One is for the variety and the other is for the denomination.
(b). One is for the variety and the other is for breeder.
(c). One is for the variety and the other is for farmer.
(d). One is for the farmer and the other is for breeder.

See answer

Question 22. What is EDV?

(a). Essentially Designed Varieties.
(b). Essentially Developed Varieties.
(c). Essentially Derived Varieties.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Period of protection under section 5 of Seeds Act, 1956.

  1. Field crop: 15 years.
  2. Trees and vines: 18 years.
  3. Notified varieties: 15 years

Which is true?.

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All are true.

See answer

Plant breeder and farmer

Question 24. What is seed sovereignty?

(a). The right “to breed and exchange diverse open-sourced seeds”.
(b). The right “to breed and sale diverse open-sourced seeds”.
(c). The right “to breed and store diverse open-sourced seeds”.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. Who is a farmer?

(a). Who cultivates crops by cultivating the land himself.
(b). Who cultivates crops by directly supervising the cultivation.
(c). Who adds value to wild species or local varieties through selection and identify their useful properties.
(d). All of the above.

See answer

IPR Multiple Choice Objective Questions


Leave a Reply

Your email address will not be published.