Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Irrigation System


MCQ on Irrigation System: Drip, sprinkler and others

Read MCQ on Irrigation System. Topics: Drip system, sprinkler system, ring basin, flood system, mathematical problems, etc.

TypeMultiple Choice Objective Questions, Online Quiz, Online Mock Test
Number of questions30

Also read: Contingency irrigation

MCQ on irrigation system

Question 01. Which is the best method of irrigation for localised application of water?

(a). Sprinkler system.
(b). Drip system.
(c). Flood system.
(d). Fogger system.

See answer

Question 02. What is the efficiency of drip irrigation?

(a). Efficiency of drip system is as high as 50-60%.
(b). Efficiency of drip system is as high as 90-95%.
(c). Efficiency of drip system is as high as 60-75%.
(d). Efficiency of drip system is as high as 95-100%.

See answer

Question 03. How much water is lost in surface irrigation?

(a). 50% water.
(b). 30% water.
(c). 70% water.
(d). 40% water.

See answer

Question 04. What are the advantages of drip irrigation system?

(a). Very high efficiency of water use and better yield.
(b). Efficient application of fertilizers and plant protection.
(c). Minimal weed problem and no soil erosion.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Which is not a component of drip system?

(a). Drippers.
(b). Emitters
(c). Fogger.
(d). Filters.

See answer

Question 06. Which is an ideal crop for drip system?

(a). Paddy.
(b). Wheat.
(c). Chrysanthemum.
(d). None of the above.

See answer

Sprinkler system

Question 07. What is another name for a sprinkler irrigation system?

(a). Overhead irrigation system.
(b). Overhead shower system.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. What is the efficiency of sprinkler system?

(a). Efficiency of sprinkler system is as high as 50%.
(b). Efficiency of sprinkler system is as high as 60%.
(c). Efficiency of sprinkler system is as high as 80%.
(d). Efficiency of sprinkler system is as high as 90%.

See answer

Question 09. Where was the drip irrigation system discovered?

(a). Iran.
(b). Israel.
(c). Madagascar.
(d). United Arab Emirates.

See answer

Question 10. Which method of irrigation is suitable for undulating land and sandy soil?

(a). Drip.
(b). Flood.
(c). Sprinkler.
(d). Thala.

See answer

Sources irrigation

Question 11. What is irrigation efficiency?

(a). The percentage of applied water in the soil and made available for consumptive use by crop.
(b). The percentage of applied water in the soil and made available for consumptive use by soil.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which is the biggest river basin of India?

(a). Cauvery river basin.
(b). Ganga river basin.
(c). Krishna river basin.
(d). Brahmaputra river basin.

See answer

Question 13. How is the agriculture of india?

(a). Rainfed agriculture.
(b). Fully irrigated.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is the largest canal of India?

(a). Sutlej Yamuna link canal.
(b). Eastern Ganga Canal.
(c). Buckingham Canal.
(d). Indira Gandhi Canal.

See answer

Question 15. The process of determining when to irrigate and how much water to apply:

(a). Irrigation scheduling.
(b). Efficient water management.
(c). Water use planning.
(d). None of the above.

See answer

Water management

Question 16. What is the ideal stage for applying water to the crop?

(a). 50% soil moisture depletion stage.
(b). 40% soil moisture depletion stage.
(c). 30% soil moisture depletion stage.
(d). 60% soil moisture depletion stage.

See answer

Question 17. Which one is the volumetric method of water measurement?

(a). Furrows.
(b). Sprinklers.
(c). Drippers.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which is the most common water flow measuring device which measures water flow in open conduit?

(a). Parshall flume.
(b). Venturi flume.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. Which method is suitable for lowland rice and jute?

(a). Drip method.
(b). Canal method.
(c). Flooding method.
(d). None of the above.

See answer

Question 20. Which is the most common method of surface irrigation to irrigate groundnut and pulses?

(a). Reservoirs.
(b). Check basin.
(c). Check dams.
(d). All of the above.

See answer

Quiz on water management

Question 21. Which is the best method for fruit crops?

(a). Canal method.
(b). Ring basin.
(c). Flood method.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. In which method is the field divided into the number of strips by bund of around 15 cm height?

(a). Border strip method.
(b). Bund strip method.
(c). Row strip method.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. How much pressure is applied in sprinkler irrigation system?

(a). 2.5 bar.
(b). <2.5 bar. (c). >2.5 bar.
(d). None of the above.

See answer

Question 24. What is the rate of water delivery in sprinkler system?

(a). 1000 l/h.
(b). >1000 l/h.
(c). <1000 l/h.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is the another name of drip system?

(a). Trickle system.
(b). Droplet system.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 26. What is the discharge rate of water from per dripper?

(a). 0.5-1 l/h.
(b). 1-4 l/h.
(c). 5-6 l/h.
(d). 7-8 l/h.

See answer

Question 27. What is the saving of water in sprinkler method as compared to surface irrigation?

(a). 40-50%.
(b). 25-50%.
(c). 70-80%.
(d). None of the above.

See answer

Question 28. What is the saving of water in drip method as compared to surface irrigation?

(a). 50-70%.
(b). 70-80%.
(c). 80-90%.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. What will be CPE value when irrigation is scheduled at 0.8 IW/CPE with 6.0 cm depth of irrigation water?

(a). 75 mm.
(b). 50 mm.
(c). 90 mm.
(d). 35 mm.

See answer

Question 30. What is the water requirement of maize?

(a). 50-80 cm.
(b). 30-55 cm.
(c). 80-90 cm.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Drip irrigation government scheme


Leave a Reply

Your email address will not be published.