MCQ On Loose Flowers

MCQ On Loose Flowers

Read important MCQ on Loose Flowers. Topics: Marigold, rose, chrysanthemum, crossandra, dendrobium, gladiolus. Introduction, cultivation practices, importance and uses of different loose flowers.

Also read: Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

Loose Flower MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Question 01. Which is not a loose flower?

(a). Marigold
(b). Crossandra
(c). China aster
(d). Chrysanthemum spray

Question 02. Which of the following is not used for making garlands?

(a). Crossandra
(b). Chrysanthemum
(c). Gladiolus
(d). Marigold

Question 03. From which flower are floral bangles and crowns made?

(a). Tuberose
(b). Chandni
(c). Jasmine
(d). All of the above

Question 04. Which of following are not commonly seen in paintings of Ram and Sita?

(a). Buttonhole
(b). Garlands
(c). Bajunadh
(d). None of the above

Question 05. What is the optimum yield of flowers and bulbs in tuberose in second and third year?

(a). Loose flower: 10-12 ton/ha, bulbs: 18-20 lakhs/ha
(b). Loose flower: 15-18 ton/ha, bulbs: 20-25 lakhs/ha
(c). Loose flower: 8-10 ton/ha, bulbs: 12-15 lakhs/ha
(d). None of the above

Quiz on loose flowers

Question 06. Which flower has maximum acreage under loose flower in India?

(a). Rose
(b). Marigold
(c). Carnation
(d). China aster

Question 07. Which one of the following loose flower is not a shrub?

(a). Barleria
(b). Jasmine
(c). Both a and b
(d). Tuberose

Question 08. Which of the following loose flowers can not be stored in cold storage below 15°C?

(a). Crossandra
(b). Rose
(c). Both a and b
(d). Chrysanthemum

Question 09. What is the optimum stage of harvesting, grading and storage of tuberose bulbs?

(a). Harvesting of bulbs after 40-50 days of flowering or foliage start turning yellow
(b). The bulbs are graded into two sizes as small less than 1.5 cm in diameter and large more than 1.5 cm in diameter
(c). Treat bulbs before storing
(d). All of the above

Question 10. In which region of India is the white and yellow cultivars of chrysanthemum are grown for loose flower?

(a). North
(b). South
(c). West
(d). East

Floriculture objective questions

Question 11. In which loose flower are the interspecific hybrids very common?

(a). Carnation
(b). Marigold
(c). Rose
(d). None of the above

Question 12. To which family does tuberose belong?

(a). Iridaceae
(b). Liliacaeae
(c). Agavaceae
(d). Amaryllidaceae

Question 13. Which of the following is a very common cut, loose or pot plant in short days?

(a). Chrysanthemum
(b). Tuberose
(c). Both a and b
(d). Jasmine

Question 14. How may flowers are used in corsage?

(a). Two flowers
(b). Three flowers
(c). Single flowers
(d). Multiple flower

Question 15. Albizia lebbek is the scientific name of which crop?

(a). Sirish
(b). Cattleya
(c). Arides
(d). Phaius

Loose and cut flowers

Question 16. How is genus Cattleya abbreviated in trade journals?

(a). By A
(b). By B
(c). By C
(d). By D

Question 17. What is lip in Cattleya?

(a). Lower petals
(b). Upper petals
(c). Middle petals
(d). All of the above

Question 18. For loose flowers, at what stage is tuberose harvested?

(a). Half open
(b). Fully open
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 19. What is the flower colour of dendrobium orchid?

(a). Red
(b). Yellow
(c). Orange
(d). Pink

Question 20. What type of plant is jasmine?

(a). It is a shrub
(b). It is a vine
(c). Both a and b
(d). None of the above

Important flower crops

Question 21. Which is known as Indian Jasmine?

(a). J. auriculatum
(b). J. elongatum
(c). J. grandiflorum
(d). J. sambac

Question 22. What are important insect-pests of tuberose?

(a). Aphids
(b). Caterpillars
(c). Namatodes
(d). All of the above

Question 23. Which is the most common and serious pest of hibiscus?

(a). Aphids
(b). Thrips
(c). Mealy bug
(d). None of the above

Question 24. What is the optimum flower yield of African marigold?

(a). 10 q/ha
(b). 15 q/ha
(c). 20 q/ha
(d). 25 q/ha

Question 25. What is the optimum yield of hybrid marigold?

(a). 10-15 q/ha
(b). 15-20 q/ha
(c). 20-25 q/ha
(d). 25-30 q/ha

Quiz on marigold

Question 26. Which one of the following crop requires pinching?

(a). Rose
(b). Gladiolus
(c). Marigold
(d). All of the above

Question 27. What is the ideal spacing for pot marigold?

(a). 15 cm
(b). 10 cm
(c). 30 cm
(d). 20 cm

Question 28. Where is crossandra common in India?

(a). Malenadu and Kerala
(b). Karnataka and Deccan
(c). Gujarat and Rajasthan
(d). Assam and Meghalaya

Question 29. What is the propagation method of crossandra?

(a). Seeds
(b). Cuttings
(c). Both a and b
(d). Budding

Question 30. Of which garden is China aster a common component?

(a). Cottage garden
(b). Public garden
(c). Home garden
(d). Japanese garden

Question 31. Which produces large flowers?

(a). T. erecta
(b). T. patula
(c). T. tenuifolia
(d). All of the above

Question 32. At what stage barleria should be plucked?

(a). Mature flower buds
(b). Fully opened flowers
(c). Mature flowers
(d). Any of the above

Question 33. How many species are there in the genus Tagetes?

(a). 35 species
(b). 32 species
(c). 36 species
(d). 33 species

Question 34. Of which marigold is Pusa Basanti Gainda an importa

(a). African marigold
(b). French marigold
(c). Single Signet
(d). None of the above

Question 35. Which is an interspecific hybrid of marigold?

(a). Nugget
(b). Red seven
(c). Show boat
(d). All of the above