Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Maize: Zea Mays Quiz


MCQ on maize

Read MCQ on maize. Topics: Indtroduction to maize, climatic requirement, soil requirement, cultivation practice, important varieties, breeding programme, irrigation and water management, weed and weed management, harvesting and yield, etc.

Also read: Agronomy MCQ and Answer

MCQ on maize cultivation

Question 01. What is the scientific name of maize?

(a). Zea mays
(b). Maiz morado
(c). Hordeum vulgare
(d). None of the above

Question 02. What is the family of Z. mays?

(a). Leguminaceae
(b). Poaceae
(c). Linaceae
(d). None of the above

Question 03. Which type of plant is Z. mays?

(a). Often cross pollinated
(b). Cross pollinated
(c). Self pollinated
(d). All of the above

Question 04. What is the cause of yellow colour of corns?

(a). Lycopene
(b). Xanthophyll
(c). Cryptoxanthin
(d). Capsanthin

Importance of maize crop

Question 05. What is the protein content in grains?

(a). 10%
(b). 8%.
(c). 16%
(d). 12%

Question 06. What is the percentage of oil and carbohydrates in grains?

(a). 12 and 70%.
(b). 4 and 60%
(c). 4 and 70%
(d). 8 and 75%

Question 07. Of which element does the maize protein deficient?

(a). Lysine
(b). Tryptophan
(c). Both a and b
(d). None of the above

Climatic and water requirement

Question 08. What is the optimum temperature for germination?

(a). 21°C
(b). 18°C
(c). 24°C
(d). 30°C

Question 09. Which type of roots are responsible for nourishment of the plants?

(a). Root hairs
(b). Lateral roots
(c). Shoot borne roots
(d). Seminal roots

Question 10. What is the water requirement?

(a). 300-900 mm
(b). 500-800 mm
(c). 600-1200 mm
(d). 1000-1500 mm

Question 11. In which direction should the maize crop be sown for greater availability of light and to augment grain productivity?

(a). East-West direction
(b). South-East direction
(c). North-West direction
(d). Any direction

Question 12. The persons who wholly depended on maize lead to a disease called pellagra. What is the cause of pellagra?

(a). Low content of vitamin A
(b). Low content of vitamin B complex, niacin and tryptophan
(c). Low content of protein
(d). All of the above

Question 13. Which is a male part in Z. mays?

(a). Tassel
(b). Silk
(c). Both a and b
(d). None of the above

Breeding programme

Question 14. The idea of hybrid maize was first conceived by E.M. East and G.H. Shull in 1910. Which technique did they use?

(a). Single cross technique
(b). Double cross technique
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 15. What is an inbred line?

(a). A pure libe by self-pollination
(b). A pure line by cross pollination
(c). A pure libe by both self and cross pollination
(d). None of the above

Question 16. Who proposed the use of double cross technique for hybrid seed production?

(a). E.M. East
(b). G.H. Shull
(c). D.F. Jones
(d). None of the above

Question 17. Who classified maize on the basis of endosperm characters?

(a). Shurtevant
(b). E.M. East
(c). D.F. Jones
(d). None of the above

Question 18. Which is truly matched?

(a). Dent corn: Zea mays everta
(b). Flint corn: Zea mays amylacea
(c). Pop corn: Zea mays indentata
(d). Waxy corn: Zea mays ceratina

Question 19. Which species of maize is commonly cultivated in India?

(a). Pop corn
(b). Flint corn
(c). Pod corn
(d). Sweet corn

Question 20. Which species is important for canning industries?

(a). Sweet corn
(b). Pod corn
(c). Pop corn
(d). Flour corn

Question 21. Which is a double cross hybrid?

(a). Ganga-1
(b). Ganga-101
(c). Ranjeet
(d). All of the above

Question 22. Which is a top cross variety?

(a). Mahi Kanchan
(b). Deccan
(c). Hi-Starch
(d). None of the above

Question 23. How is a top cross variety obtained?

(a). By combining an inbred line and an open pollinated variety
(b). By combining an inbred line and an cross pollinated variety
(c). Both a and b
(d). None of the above

Other important topic of maize cultivation

Question 24. Which one of the following is rich in lysine?

(a). Protina
(b). Shakti
(c). Rattan
(d). All of the above

Question 25. What is the optimum plant population?

(a). 40,000-60,000 plants/ha
(b). 30,000-50,000 plants/ha
(c). 65,000-70,000 plants/ha
(d). 70,000-90,000 plants/ha

Question 26. Match the followings

Seed rate

  1. Composite varieties A. 25 kg/ha
  2. Hybrid varieties B. 40-50 kg/ha
  3. Fodder purpose C. 15-20 kg/ha

(a). 1: C, 2: A, 3: B
(b). 1: B, 2: A, 3: C
(c). 1: A, 2: C, 3: B
(d). 1: A, 2: B, 3: C

Question 27. Which one is the critical stage for watering?

(a). Tasseling stage
(b). Silking stage
(c). Period between tasseling and silking stage
(d). Tillering stage

Question 28. Which one is the most commonly used herbicide in maize crop?

(a). Pendimethalin
(b). Atrazine
(c). Simazine
(d). Butachlor

Question 29. In which Indian state is the area of Rabi maize maximum?

(a). Madhya Pradesh
(b). Uttar Pradesh
(c). West Bengal
(d). Bihar

Question 30. What is the cause of white bud in maize?

(a). Deficiency of boron
(b). Deficiency of zinc
(c). Deficiency of iron
(d). Deficiency of manganese


Leave a Reply

Your email address will not be published.