Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ on Manures and Fertilizers


MCQ (quiz) on Manures and Fertilizer

Read important MCQ on manures and fertilizers. Topics: Introduction to manures and fertilizers, classification categories. OM, FYM, compost, NPK and others.

TypeMultiple choice objective questions
Number of questions25
Major subjectAgriculture
CategoryAgriculture
ClassB.Sc. Agriculture, M.Sc. Agriculture

Also read: Bio-fertilizers for Paddy (Rice)

MCQ on manure

Question 01. Which is an example of bulky OM?

(a). Farm Yard Manure.
(b). Compost.
(c). Green manure.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Consider about FYM

  1. FYM contains 0.5% N.
  2. It contains 0.2% K2O.
  3. FYM contains 0.2 % P2O5

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). 1 and 2 are true.

See answer

Question 03. In vegetable crops, FYM is applied at least how many days before the sowing to avoid immobilisation of N?

(a). 15 days.
(b). 10 days.
(c). 5 days.
(d). On the same day.

See answer

Question 04. How much of N, P, and K can supply one tonne of cattle dung?

(a). N = 1.95 kg, P = 1.59 kg, K = 1.95 kg.
(b). N = 2.95 kg, P = 1.59 kg, K = 2.95 kg.
(c). N = 0.95 kg, P = 0.59 kg, K = 0.95 kg.
(d). N = 1.50 kg, P = 1.59 kg, K = 1.45 kg.

See answer

Question 05. Match the followings

1.CowpeaA.0.60
2.DhainchaB.0.80
3.GreengramC.0.72
4.SunhempD.0.85
5.BlackgramE.0.70
Green manure fresh N content

(a). 1. D. 2. C. 3. A. 4. B 5. E.
(b). 1. E. 2. A. 3. C. 4. B 5. D.
(c). 1. C. 2. D. 3. E. 4. B 5. A.
(d). 1. B. 2. D. 3. E. 4. C. 5. A.

See answer

Organic and inorganic manures

Question 06. What is the major difference between FYM and compost?

(a). Absence of dung in compost.
(b). Absence of dung in FYM.
(c). Absence of agricultural waste in FYM.
(d). Absence of agricultural waste in compost.

See answer

Question 07. Consider about compost

  1. It is semi-decomposed.
  2. Lighter in colour.
  3. Supercompost consists superphosphate.
  4. All are true about compost.

Which is true?

(a). 1 and 2 are true.
(b). 2 and 3 are true.
(c). 4 is true.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which one is the cheapest source of N among all organic manures?

(a). FYM.
(b). Supercompost.
(c). Azo compost.
(d). All of the above.

See answer

Question 09. What is the composition of Farm-Compost?

(a). Nitrogen = 0.5%, Phosphorus = 0.15%, Potash = 0.5%.
(b). Nitrogen = 0.15%, Phosphorus = 0.15%, Potash = 0.5%.
(c). Nitrogen = 0.5%, Phosphorus = 0.15%, Potash = 0.15%.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. What is the composition of Farm-Compost prepared by Bangalore method?

(a). Nitrogen = 0.50-1.00%, Phosphorus = 0.40-0.59%, Potash = 2.0-3.3%.
(b). Nitrogen = 0.80-1.24%, Phosphorus = 0.40-0.59%, Potash = 3.0-5.0%.
(c). Nitrogen = 0.80-1.24%, Phosphorus = 0.40-0.59%, Potash = 2.0-3.3%.
(d). None of the above.

See answer

Question 11. What is fire fanging?

(a). Fungal growth on the surface of moist manure.
(b). Dry compost.
(c). Dry FYM.
(d). Toxic FYM.

See answer

Multiple choice questions on fertilizers

Question 12. What is sewage in sewage and sludge?

(a). Solid portion.
(b). Liquid portion.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Which is a green manuring crop with stem nodulation?

(a). Sesbania rostrata.
(b). Aeschynomene afraspera.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is true about concentrated OM?

(a). Higher nutrients than bulky OM.
(b). Lower nutrients than bulky OM.
(c). Nutrient content is equal to bulky OM.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. What is the N content of sunflower cake?

(a). 7.2%.
(b). 7.8%.
(c). 6.5%.
(d). 5.5-5.8%.

See answer

Question 16. Which one of the following is a straight fertilizer?

(a). Ammonium sulphate.
(b). Potassium nitrate.
(c). Ammonium potassium phosphate.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which type of fertilizer is DAP?

(a). Binary.
(b). Ternary.
(c). Compound or complex.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Which is the most hygroscopic fertilizer?

(a). Urea.
(b). Ammonium nitrate.
(c). Ammonium sulphate.
(d). Ammonium sulphate nitrate.

See answer

Question 19. What is the equivalent acidity of anhydrous ammonia?

(a). 128.
(b). 110.
(c). 80-84.
(d). 148.

See answer

Quiz on manures and fertilizers

Question 20. What is the equivalent basicity of CaCN?

(a). 29.
(b). 29.
(c). 21.
(d). 63.

See answer

Question 21. Which one of the following secondary fertilizer contains the highest percentage of Ca?

(a). Gypsum.
(b). Rock phosphate.
(c). Single super phosphate.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. Which is a water insoluble phosphatic fertilizer?

(a). Dicalcium phosphate.
(b). Basic slag.
(c). Rhemania phosphate.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. What is CAN?

(a). Calcium Ammonium Nitrate.
(b). Citrate Ammonium Nitrate.
(c). Both a and b.
(d). Calcium Anhydrous Nitrogen.

See answer

Question 24. By what name is CAN also known as?

(a). Calcium manure.
(b). Kisan khad.
(c). Farm fertilizer.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. What is the trade name of urea ammonium phosphate?

(a). Ammopos-B.
(b). Nitrapyrin.
(c). N-Serve.
(d). Gromor.

See answer

External link

What is manure?


Leave a Reply

Your email address will not be published.