MCQ On Medicinal Plants

MCQ On Medicinal Plants

Multiple Choice Questions on medicinal plants, or MCQ On Medicinal Plants includes important questions from the following topics:

  • Winter cherry.
  • Asparagus.
  • Madagascar periwinkle.
  • Indian sena.
  • Liquorice.
  • Serpentine.
  • Long pepper.
  • National institutes on medicinal plants.
  • Research centres on medicinal plants.
  • Continue….

Read following mcq on medicinal plants

Also read: Horticultural medicinal plants

Question 01. Which one of the following is weed of many winter vegetables in central India?

(a). Asparagus.
(b). Winter cherry.
(c). Madagascar periwinkle.
(d). Indian sena.

See answer

Question 02. Sowing method of winter cherry is..

(a). Dibbling method.
(b). Scattering method.
(c). Transplanting method.
(d). Division method.

See answer

Question 03. Which is the major phytochemical constituent of winter cherry?

(a). Xanthophyll.
(b). Withanolides.
(c). Aurones.
(d). Lignans.

See answer

Question 04. Seed rate of winter cherry is..

(a). 8 – 10 kg per acre.
(b). 15  – 20 kg per acre.
(c). 4 – 5 kg per acre.
(d). 1.5 – 2 kg per acre.

See answer

Question 05. The length of the ‘grade A roots’ of winter cherry is..

(a). 7 cm.
(b). 3 – 4 cm.
(c). 5 cm.
(d). 10 cm.

See answer

Horticultural medicinal plants questions

Also read: Horticulture Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 06. Indian sena is a..

(a). Winter season crop.
(b). Summer season crop.
(c). Rainy season crop.
(d). Spring season.

See answer

Question 07. National medical plants board is located in..

(a). Nagpur.
(b). Ahmedabad.
(c). Hyderabad.
(d). New Delhi.

See answer

Question 08. The national medical plants board comes under..

(a). Ministry of agriculture, government of India.
(b). Directorate of plant protection quarantine and storage.
(c). Indian agricultural research institute, India.
(d). Ministry of Ayurveda, yoga and naturopathy, unani, siddha and homeopathy (AYUSH).

See answer

Question 09. National medical plants board was established in..

(a). 24th of November, 2016.
(b). 24th of November, 2018.
(c). 24th of November, 2020.
(d). 24th of November, 2019.

See answer

Question 10. What is the primary mandate of NMPB?

(a). Growth of medicinal plants sector at state level.
(b). Growth of medicinal plants sector at state and central level.
(c). Growth of medicinal plants sector at state, central, and international level.
(d). Growth of medicinal plants sector at village level.

See answer

Quiz on medicinal plants

Also read: Protected Cultivation MCQ: Multiple Choice Questions

Question 11. Which one of the following is not an objective of NMPB?

(a). Research and development in the field of medicinal plant crops.
(b). Only in situ conservation and augmenting local medicinal plants and aromatic species of medical significance.
(c). Ex situ conservation and augmenting local medicinal plants and aromatic species of medical significance.
(d). Development of medicinal plant sectors through developing a strong coordination between various government institutes on medicinal plants.

See answer

Question 12. Indian medicine and homeopathy was established in..

(a). 1995.
(b). 1994.
(c). 1996.
(d). 1997.

See answer

Question 13. Indian medicine and homeopathy was renamed as AYUSH in..

(a). 2001.
(b). 2002.
(c). 2003.
(d). 2004.

See answer

Question 14. The establishment year of the central institute of medicinal and aromatic plants is..

(a). 1958.
(b). 1957.
(c). 1959.
(d). 1960.

See answer

Question 15. The headquarter of central institute of medicinal and aromatic plants is..

(a). Bangalore.
(b). Pantnagar.
(c). Hyderabad.
(d). All of the above.

See answer

Medicinal plants online mock test

Also read: Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 16. What is the best month for sowing Asparagus racemosus?

(a). June.
(b). July.
(c). August.
(d). September.

See answer

Question 17. Which one of the following is the origin place of madagascar periwinkle?

(a). West Indies.
(b). Madagascar.
(c). South Africa.
(d). Democratic Republic of Congo.

See answer

Question 18. What is the planting density for serpentine?

(a). 35 × 25 cm.
(b). 45 × 30 cm.
(c). 60 × 45 cm.
(d). 75 × 45 cm.

See answer

Question 19. Which is one is the family of liquorice?

(a). Malvaceae.
(b). Liliaceae.
(c). Fabaceae.
(d). Rosaceae.

See answer

Question 20. The commercial propagation method of long pepper is..

(a). Seed.
(b). Shoot cutting.
(c). Root cutting.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

For: MCQ On Medicinal Plants

Key words: Medicinal plants, periwinkle, Indian sena.

………………………..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *