Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On Oceanography: Multiple Choice Objective Questions


MCQ On Oceanography: Objective Questions

Read MCQ on oceonography. This page includes 25 multiple choice objective questions questions with answer key on oceanology. Topics: Biological, chemical, physical, and geological oceanography, othe important topics.

Also read: Environmental Science MCQ: Multiple Choice Questions

MCQ on oceanography

Question 01. What is oceanography?

(a). Study of biological features of ocean.
(b). Study of chemical features of ocean.
(c). Study of physical features of ocean.
(d). All of the above.

Question 02. Which is true?

(a). Oceanology only covers living things.
(b). Oceanology only covers non-living things.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 03. What is the major focus of geological oceanography?

(a). Formation of the seafloor.
(b). Formation of sea mountain.
(c). Formation of sea volcano.
(d). All of the above.

Question 04. Which is not a branch of oceanology?

(a). Geological branch.
(b). Biological branch.
(c). Physical branch.
(d). All are the branches of oceanology.

Question 05. In physical oceanology, what relationships are studied?

(a). Relationships among the zones of ocean.
(b). Relationships between the seafloor, the coastline, and the atmosphere.
(c). Relationships between living and non-living things.
(d). All of the above.

Also read: Natural Resource Management MCQ

Quiz on oceanology

Question 06. Which is true about the ocean currents?

  1. Wind and sea water density affect the travel of ocean currents.
  2. Ocean currents are measured in sverdrup.
  3. Ocean currents are used forar

(a). Only 1 is true.
(b). Only 2 is true.
(c). Only 3 is true.
(d). All are true.

Question 07. The cyclone Batsirai affected which of the following country?

(a). Yaman.
(b). Haiti.
(c). Madagascar.
(d). Peru.

Question 08. Where will the sea level be at a minimum?

(a). Middle of the ocean.
(b). Edges of the ocean or seashore.
(c). Always at the middle of the ocean.
(d). None of the above

Question 09. When is the World Oceans Day celebrated?

(a). 5th of June.
(b). 6th of June.
(c). 7th of June.
(d). 8th of June.

MCQ on oceanography. Question 10. Who is the father of oceanography?

(a). Matthew Fontaine Maury.
(b). James Hutton.
(c). Alfred Wegener.
(d). Heary Piddingto.

Headquarters/Institutes Location

Question 11. Where is the Central Marine Fisheries Research Institute located?

(a). Visakhapatnam, Andhra Pradesh.
(b). Kochi, Kerala.
(c). Thiruvananthapuram, Kerala.
(d). Mumbai, Maharashtra.

Question 12. Which one is the location of the National Centre for Ocean Information Services?

(a). Hyderabad.
(b). Coimbatore.
(c). Jamnagar.
(d). Bhubaneswar.

Question 13. Which Indian state/territory is the location of the National Institute of Oceanography?

(a). Maharashtra.
(b). Kerala.
(c). Karnataka.
(d). Goa.

Question 14. Where is the National Institute of Ocean Technology located?

(a). Kolkata, West Bengal.
(b). Rameshwaram, Tamil Nadu.
(c). Chennai, Tamil Nadu.
(d). Gajapati, Odisha.

Question 15. Who is the father of Indian geography?

(a). James Hutton.
(b). Alfred Wegener.
(c). Nedumangattu Kesava Panikkar.
(d). James Rennell.

Question 16. Which one of the following factor affects marine chemistry?

(a). Plate tectonics.
(b). Seafloor spreading.
(c). Metamorphic activity.
(d). All of the above.

Question 17. What is the full form of CDOM?

(a). Coloured diluted organic matter.
(b). Coloured dissolved organic matter.
(c). Coloured dissolved oceanic matter.
(d). Coloured diluted oceanic matter.

Question 18. What is CDOM in an ocean?

(a). Chemical substance.
(b). Organic matter.
(c). Toxic materials.
(d). None of the above.

Question 19. What is the concentration of salt in seawater?

(a). 25 parts per thousand
(b). 15 parts per thousand
(c). 45 parts per thousand
(d). 35 parts per thousand.

Question 20. What is the main cause of ocean acidification?

(a). Human burning of fossil fuels.
(b). Acid rains.
(c). Acidic fertilizers.
(d). All of the above.

Chemical, physical, and geological oceanography

Question 21. The majority of the ocean heat flux is through 

(a). Evapo-transpiration.
(b). Advection
(c). Evaporation.
(d). None of the above.

Question 22. What is heat flux?

(a). Heat flux is the flow of energy per unit of area per unit of time.
(b). Heat flux is the flow of heat per unit of area per unit of time.
(c). Heat flux is the flow of light per unit of area per unit of time.
(d). None of the above.

Question 23. According to the IPCC, at what level will sea level rise by 2081–2100 due to global warming?

(a). 190 to 640 mm.
(b). 320 to 750 mm.
(c). 490 to 570 mm.
(d). 260 to 820 mm.

Question 24. What is the cause of ocean tides?

(a). Sun.
(b). Moon.
(c). Both a and b.
(d). Other planets and comets of the solar system.

Question 25. Which is a Western boundary current?

(a). Agulhas Current.
(b). Brazil Current.
(c). East Australia Current.
(d). All of the above.

Question 26. Which is a Eestern boundary current?

(a). California Current.
(b). Benguela Current.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Answer Key:

1.d6.d
2.c7.c
3.a8.b
4.d9.d
5.b10.a
11.b16.d
12.a17.b
13.d18.b
14.c19.d
15.d20.a
21.b22.a23.d24.c25.d

Explanations

01: Biological oceanography is the most critical branch of oceanography.

02: It covers living as well as non-living things.

03: The major focus of oceanography is formation of the seafloor.

04: Branches of oceanology

  • Geological branch.
  • Biological branch.
  • Physical branch.
  • Chemical branch.

05: Physical oceanology is the relationship between between the seafloor, the coastline, and the atmosphere.

Explanation 06-10

06: Ocean currents

The Ocean currents are the movement of sea water. It is driven by the composite effect of wind, water density, and gravity.

07: Batsirai or the Intense Tropical Cyclone Batsirai was a tropical cyclone. The cyclone affected Madagascar during February 2022.

08: The minimum sea level is observed on the seashore. It is due to the tidal effect.

09: The World Oceans Day is celebrated on the 8tg of June.

10: Matthew Fontaine Maury is father of oceanography.

Explanation 11-15

11: CMFRI is located at Kochi, Kerala. It works on the direction of the Indian Council of Agricultural Research.

12: The location of the National Centre for Ocean Information Services is Pragathi Nagar, Hyderabad.

13: Goa is the location of the National Institute of Oceanography.

14: the National Institute of Ocean Technology is located in Chennai, Tamil Nadu.

15: James Rennell is the father of Indian geography.

Explanation 16-20

16: Other factors influencing marine chemistry are as follows

  • Turbidity currents, 
  • Sediments,
  • pH levels,
  • Atmospheric constituents,
  • Ecology.

17: CDOM stands for Coloured dissolved organic matter.

18: CDOM

  • It is dissolved organic matter in water.
  • CDOM is optically measurable.

19: The concentration of salt in seawater is 35 parts per thousand.

20: The main cause of ocean acidification is human burning of fossil fuels.

Explanation 21-25

22: Heat flux is the flow of energy per unit of area per unit of time.

23: According to the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), see level will rise up to 260 to 820 mm by 2081–2100 due to global warming.

24: Ocean tides are created by the gravitational effects of the Sun and Moon.

25: Western boundary currents

  • Agulhas Current
  • Brazil Current
  • East Australia Current
  • Gulf Stream
  • Kuroshio Current
  • Labrador Current
  • Oyashio Current

26: Eastern boundary currents

  • California Current
  • Benguela Current
  • Canary Current
  • Peru Current

Oceanography external link


Leave a Reply

Your email address will not be published.