Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ On PDS: Public Distribution System


MCQ On PDS: Public Distribution System

Read MCQ on PDS or Public Distribution System. Topics: Introduction to PDS, Revamped Public Distribution System, Targeted Public Distribution System, ration card, Food Corporation of India, miscellaneous.

TypeMultiple Choice Objective Questions
Number of questions25

Also read: What is Narwa Garwa Ghurwa Badi (NGGB Scheme)

MCQ on PDS: Introduction

Question 01. What is PDS?

(a). It is a system of management of scarcity.
(b). It is a system of management of information.
(c). It is a system of management of knowledge.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which is true about the public distribution system?

(a). It is supplemental in nature and intended to available the entire requirement of any of the commodities.
(b). It is not supplemental in nature and intended to available the entire requirement of any of the commodities.
(c). It is supplemental in nature and not intended to available the entire requirement of any of the commodities.
(d). Any of the above.

See answer

Question 03. Who operates PD system?

(a). Central government.
(b). State government.
(c). Union Territory government
(d). It is the joint responsibility of the Central and the State/UT Governments.

See answer

Question 04. Who is responsible for procurement, storage, transportation and bulk allocation of food grains?

(a). State governments.
(b). Indian Agricultural Research Institute.
(c). Food Corporation of India.
(d). Primary societies.

See answer

Question 05. What is the full form of FPSs?

(a). Final Product Stocks.
(b). Fair Price Shops.
(c). First Product Stocks.
(d). Farm Product Shops.

See answer

Question 06. Presently (2022-23), Which one of the following commodity is not allocated to the States/UTs for distribution?

(a). Wheat.
(b). Sugar.
(c). Rice.
(d). Cotton.

See answer

RPDS: Multiple Choice Objective Questions

Question 07. What is RPDS?

(a). Revamped Public Distribution System.
(b). Renew Public Distribution System.
(c). Rest of Public Distribution System.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. When was RPDS launched?

(a). June, 1991.
(b). June, 1992.
(c). June, 1993.
(d). June, 1994.

See answer

Question 09. Which is true about RPDS?

(a). The price of a commodity was 50 paise below the Central Issue Price.
(b). The price of a commodity was 50 paise abow the Central Issue Price.
(c). The price of a commodity was 50 paise, which was equal to the Central Issue Price.
(d). None of the above.

See answer

TPDS

Question 10. What is Targeted Public Distribution System?

(a). Tender Public Distribution System.
(b). Ticket Public Distribution System.
(c). Targeted Public Distribution System.
(d). None of the above.

See answer

Question 11. When was TDPS launched?

(a). In June, 1997.
(b). In June, 1996.
(c). In June, 1995.
(d). In June, 1994.

See answer

Ration card

Question 12. Who issues ration card in India?

(a). Central government.
(b). State government.
(c). Gram panchayat.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. Which is true about Priority Household (PHH) ration cards?

(a). Households are eligible for 5 kilograms of food grain per member per month.
(b). Households are eligible for 10 kilograms of food grain per member per month.
(c). Households are eligible for 35 kilograms of food grain per member per month.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is true about Antyodaya Anna Yojana (AAY) ration cards?

(a). Eligible households get 25 kg of food grain per month.
(b). Eligible households get 15 kg of food grain per month.
(c). Eligible households get 45 kg of food grain per month.
(d). Eligible households get 35 kg of food grain per month.

See answer

Question 15. When was “One Nation, One Ration Card” introduced in India?

(a). 2015.
(b). 2016.
(c). 2018.
(d). 2019.

See answer

Question 16. How many expansions have been done in AAY so far?

(a). 2 expansions.
(b). 3 expansions.
(c). 4 expansions
(d). No expansion.

See answer

FCI

Question 17. What is the full form of FCI?

(a). Food Council of India.
(b). Food Corporation of India.
(c). Food Chain of India.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which of the following is the foundation year of FCI?

(a). 15 January 1965.
(b). 13 January 1965.
(c). 16 January 1965.
(d). 14 January 1965.

See answer

Question 19. Which one of the following is headquarter of FCI?

(a). New Delhi.
(b). Mumbai.
(c). Chennai.
(d). Bangalore.

See answer

Question 20. Who is the chairman and MD of FCI as of 2022?

(a). Ashok Kumar Singh.
(b). Atish Chandra.
(c). Trilochan Mohapatra.
(d). None of the above.

See answer

Miscellaneous

Question 21: What is true about Antyodaya Anna Yojana?

  1. It is applicable in Chhattisgarh since 2001.
  2. It is only for the poorest of the poor.
  3. Under this scheme, 1 kg of rice is given every month.

(a). Only 1 is correct.
(b). Only 2 is correct.
(c). Only 2 and 3 are correct.
(d). All are correct.

See answer

Question 22. What is true about Annapurna Yojana?

  1. It is applicable in Chhattisgarh since 2001.
  2. Old age get 10 kg of rice in ₹ 1.00
  3. On having a special ration card, an additional 25 kg rice is available.

(a). Only 1 is correct.
(b). Only 2 is correct.
(c). Only 1 and 3 are correct.
(d). All are correct.

See answer

Question 23. Under which scheme rice is being supplied in Dalbhat centres?

(a). Supply of food grains to welfare institutions.
(b). Anganwadi centres.
(c). Mid Day Meal Scheme.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. What is the rank of India in food grain stock?

(a). 1st.
(b). 2nd.
(c). 3rd.
(d). 4th.

See answer

Question 25. To which Indian state does the M-Ration Mitra belong?

(a). Madhya Pradesh.
(b). Andhra Pradesh
(c). Chhattisgarh.
(d). Jharkhand.

See answer

References


Leave a Reply

Your email address will not be published.