Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ on pests of pulse crops


MCQ on Pests of Pulse Crops: objective questions

Read multiple choice objective questions on pests of pulse crops. Topics: Tur pod bug, pod bug, gram pod borer, plume moth, spotted pod borer, field bean pod borer, lentil pod borer, red gram pod fly, leaf miners, bean fly, foliage feeders, girdle beetle, minor pests.

Also read: Entomology Multiple Choice Questions and Answers

MCO on insect pests of pulse crops

Tur Pod Bug: 01-05

Question 01. What is the scientific name of tur pod bug?

(a). Clavigralla gibbosa Spinola
(b). Laodelphax striatella
(c). Hydrellia griseola
(d). Atherigona naqvii

See answer

Question 02. What is the family of tur pod bug?

(a). Chrysomelidae
(b). Pentatomidae
(c). Coreidae
(d). Delphacidae

See answer

Question 03. Which one of the following stage of tur pod bug is harm to crop?

(a). Nymphs
(b). Adults
(c). Both a and b
(d). None of the above

See answer

Question 04. Which one of the following insect parasitizes the eggs of tur pod bug?

(a). Hardronotus antestiae Dodd
(b). Campoletis chlorideae Uchida
(c). Both a and b
(d). None of the above

See answer

Question 05. What is the pre-oviposition period of tur pod bug?

(a). A lapse of about about 10 days after mating
(b). A lapse of about about 13 days after mating
(c). A lapse of about about 15 days after mating
(d). A lapse of about about 11 days after mating

See answer

Also read: Household Pests MCQ

Pod bug: 06-09

Question 06. By what name is Riptortus pedestris or pod bug also known as?

(a). Thunbug
(b). Bean bug
(c). Litchi bug
(d). Slender bug

See answer

Question 07. Who reported Riptortus pedestris for the first time?

(a). Hubner
(b). Walsingham
(c). Malloh
(d). Fabricius

See answer

Question 08. Which is not a host plant of pod bug?

(a). Red gram
(b). Cowpea
(c). Lablab
(d). Lentil

See answer

Question 09. Which is a symptom of damage of pod bug?

(a). The seeds within the pods become rough and rugged.
(b). Tender pods do not develop after attack.
(c). Both a and b
(d). None of the above

See answer

Also read: Quiz: Host Plant Resistance MCQ

Gram pod borer: 10-20

Question 10. Which the most important pest of gram?

(a). Semilooper
(b). Gram pod borer
(c). Cutworm
(d). All of the above

See answer

Question 11. Which is not true about gram pod borer?

(a). Scientific name: Helicoverpa armigera
(b). Order: Lepidoptera
(c). Family: Pyralidae
(d). All are true

See answer

Question 12. What type of pest is gram pod borer?

(a). Cosmopolitan
(b). Pest of specific area
(c). Regional crop
(d). All of the above

See answer

Question 13. By what name is Helicoverpa armigera also known as?

(a). Cotton bollworm
(b). Hairy caterpillar
(c). Cutworm
(d). All of the above

See answer

Question 14. Which is the damaging stage of gram pod borer?

(a). Adult
(b). Pupa
(c). Caterpillar
(d). All of the above

See answer

Question 15. How many generations may H. armigera produce?

(a). As many as 10 generations
(b). As many as 12 generations
(c). As many as 6 generations
(d). As many as 8 generations

See answer

Question 16. Who described H. armigera for the first time?

(a). Hubner
(b). Cramer
(c). Moore
(d). Linnaeus

See answer

Question 17. Which is a trap crop of H. armigera?

(a). Cowpea
(b). Sunflower
(c). Maize and marigold
(d). All of the above

See answer

Question 18. What type of parasite is Campoletis chlorideae Uchida?

(a). Larval parasite
(b). Egg parasite
(c). Pupal parasite
(d). Parasite of all stages

See answer

Question 19. What is the management practice of H. armigera?

(a). Timely sowing, i.e., up to mid October
(b). Use of tolerant varieties
(c). application of NPV
(d). All of the above

See answer

Question 20. Which is a non legume host plant of H. armigera?

(a). Cotton
(b). Sorghum
(c). Maize
(d). All of the above

See answer

Also read: Polyphagous Insect-pest Objective MCQ

Plume moth: 21-25

Question 21. What is the scientific name of plume moth?

(a). Cydia critica
(b). Exelastis atomosa
(c). Amsacta moorei
(d). Lampides boetocus

See answer

Question 22. In the case of a plume moth, where does the pupation take place?

  1. Inside the pod
  2. Outside the pod
  3. Sometimes, in the entrance of holes

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). 1 and 2 are true
(d). 2 and 3 are true

See answer

Question 23. What is the nature of damage of plume moth?

(a). Scraping and boring into the pod
(b). Directly boring into the pod
(c). Cutting the pod
(d). Any of the above

See answer

Question 24. When is the plume moth active?

(a). Night time
(b). Day time
(c). Evening time
(d). All time

See answer

Question 25. What is the ETL of plume moth?

(a). 7 per plant
(b). 4 per plant
(c). 6 per plant
(d). 5 per plant

See answer

Also read: Quiz: Host Plant Resistance MCQ

Other pests of pulse crops: 26-30

Question 26. Which is a cold weather pest of lablab and redgram?

(a). Spotted pod borer
(b). Field bean pod borer
(c). Both a and b
(d). None of the above

See answer

Question 27. Which is a serious pest of lentil?

(a). Adisura atkinsoni
(b). Melanagromyza obtusa
(c). Etiella zinckenella
(d). Maruca testulalis

See answer

Question 28. Which is a leaf miner of pulse crop?

(a). Ophiomyia phaseoli
(b). Obereopsis brevis
(c). Both a and b
(d). None of the above

See answer

Question 29. Which is a very common pest of soybean?

(a). Leaf binder
(b). Foliage caterpillar
(c). Girdle beetle
(d). Whitefly

See answer

Question 30. What is the most characteristic damage symptom of girdle beetle in soybean?

(a). Feeding on xylem of the stem
(b). Feeding on phloem of stem
(c). Feeding on seeds of a pod
(d). Feeding on roots of plant

See answer


Leave a Reply

Your email address will not be published.