Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ on Phanerogamic Plant Parasites


Phanerogamic Plant Parasites Quiz and MCQ

MCQ on Phanerogamic Plants. Topics: Introduction to phanerogamic plants, cuscuta, orobanche, dendrophthoe, striga or witchweed.

NameMCQ on Phanerogamic Plant Parasites
TypeObjective multiple choice questions, MCQ, quiz
Number of questions25

Also read: Plant Pathology MCQ: Multiple Choice Questions

Phanerogamic Plant Parasites MCQ (Quiz)

Question 01. Which is a stem parasite?

(a). Cuscuta spp.
(b). Orabanche.
(c). Striga spp.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Which is an entirely dependent stem parasite?

(a). Loranthus.
(b). Cuscuta spp.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which type of parasite is Dendrophthoe?

(a). Holoparasites or entirely dependent.
(b). Semi-parasites or partially dependent.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Which is a root parasite?

(a). Dendrophthoe.
(b). Loranthus.
(c). Orobanche.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Match the following:

  1. Cuscuta spp. : A. Semi parasite (root)
  2. Loranthus : B. Complete parasite (root)
  3. Orabanche : C. Semi parasite (stem)
  4. Striga : D. Complete parasite (stem)

Select the right option

(a). 1. D. 2. C. 3. B. 4. A.
(b). 1. A. 2. B. 3. C. 4. D.
(c). 1. B. 2. D. 3. C. 4. A.
(d). 1. C. 2. B. 3. A. 4. C.

See answer

Quiz on Cuscuta

Also read: Quiz: Host Plant Resistance MCQ

Question 06. Which is true about Cuscuta species?

(a). It is known as dodder.
(b). A single plant may produce as many as 3000 seeds.
(c). Cuscuta campestris has a very wide host range.
(d). All of the above text.

See answer

Question 07. How do cuscuta spreads?

(a). As impurity in the crop: Seeds of dodder often go undetected in seeds of crops like berseem.
(b). As seeds in the manure.
(c). As stem pieces present on the dry straw from infested fields.
(d). All of the above.

See answer

Question 08. How can you reduce the coiling of cuscuta?

(a). By destroying haustorium.
(b). By cutting stem.
(c). By shading.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. What is the best management practice of cuscuta?

(a). Encouraging a dense crop canopy.
(b). Growing resistant plant species.
(c). Biological management such as grazing by farm animals.
(d). Using recommended chemicals.

See answer

Question 10. Why is glyphosate ineffective against Cuscuta compestris?

(a). Because C. compestris has natural resistant to glyphosate.
(b). Because C. compestris has broad leaves.
(c). Because C. compestris has no leaves.
(d). None of the above.

See answer

Also read: Vectors of Plant Diseases

Mock Test on Dendrophthoe

Question 11. By which name is Dendrophthoe also known as?

(a). Giant leafy mistletoes.
(b). True leafy mistletoes.
(c). Banda.
(d). All of the above.

See answer

Question 12. Of which plant species is Banda a common parasite?

(a). Fruit trees.
(b). Wasteland trees.
(c). Roadside tress.
(d). All of the above.

See answer

Question 13. Of which fruit is Banda a worst parasite?

(a). Guava.
(b). Mango.
(c). Cashew nut.
(d). Custard apple.

See answer

Question 14. What is the commonly known method of controlling giant leafy mistletoes in mango?

(a). To top off the infected branches.
(b). Using traditional herbicides.
(c). Scrapping the parasite.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. What is the chemical method of eradicating giant leafy mistletoes?

(a). Use of copper sulphate.
(b). Use of 2, 4-D.
(c). Use of diesel oil emulsion in soap water.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Phytoplasma Plant Diseases Examples

Multiple Choice Questions on Orobanche

Question 16. Which of the following is the family of orobanche?

(a). Orobanchaceae.
(b). Loranthaceae.
(c). Dendrophthoaceae.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Which vegetable crop is a host of orobanche?

(a). Turnip.
(b). Cabbage.
(c). Cauliflower.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. To which crop is the weed orobanche a specially destructive phanerogamic plant parasite?

(a). Tobacco.
(b). Eggplant.
(c). Tomato.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. What is the mode of attack of orobanche?

(a). It penetrates through the stem.
(b). It penetrates through the roots.
(c). It penetrates through the seeds.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which is an innovative approach of managing Orobanche ramose?

(a). Induced resistance.
(b). Use of herbicides.
(c). Use of advenced machines.
(d). All of the above text.

See answer

Also read: Phycology Quiz: Objective MCQ

Objective Questions on Striga

Question 21. What is the common name of Striga?

(a). Crone weed.
(b). Witch weed.
(c). Harpy weed.
(d). Sorceress weed.

See answer

Question 22. Which type of parasite is Striga angustifolia?

(a). Obligate parasite.
(b). Facultative parasite.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Which group of plants are mainly attacked by striga?

(a). Fruit crops.
(b). Vegetable crops.
(c). Cereal crops.
(d). Spices and plantation crops.

See answer

Question 24. The seed germination of Striga is associated with one of the following PGR?

(a). Auxin.
(b). Ethylene.
(c). ABA.
(d). GA3.

See answer

Question 25. How would a wild sorghum species resist Striga?

(a). Low germination stimulant production.
(b). Germination inhibition.
(c). Low haustorial initiation activity.
(d). All of the above.

See answer

MCQ on Phanerogamic Plant Parasites


Leave a Reply

Your email address will not be published.