Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

MCQ on soil and water conservation


MCQ on soil and water conservation

Multiple choice objective questions or mcq on soil and water conservation. These questions are important for all agricultural competition exams such as ICAR examinations, State Agricultural University Common Entrance Test, Agricultural government jobs, Horticultural government jobs, etc.

TypeObjective mcq
Number of questions30

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

Soil conservation mcq

Question 01. What is soil erosion?

(a). Detachment and transportation of top soil particles by wind.
(b). Detachment and transportation of top soil particles by water.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Salutation, suspension and suspension creep are the categories of which type of erosion?

(a). Wind erosion.
(b). Water erosion.
(c). Erosion by animals.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. The process of saltation is responsible for how much soil erosion?

(a). 15 to 25%.
(b). 25 to 50%.
(c). 50 to 75%.
(d). 75 to 90%.

See answer

Question 04. Which type of soil particles are eroded by suspension mechanism?

(a). Coarse soil particles.
(b). Fine soil particles.
(c). Very fine soil particles.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. Which is not a type of erosion?

(a). Splash erosion.
(b). Sheet erosion.
(c). Rill erosion.
(d). Soft erosion.

See answer

Water conservation mcq

Question 06. Which one is the cause of splash erosion?

(a). Wind.
(b). Rain drops.
(c). Running water.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. Which is known as the “death of erosion”?

(a). Sheet erosion.
(b). Gully erosion.
(c). Rill erosion.
(d). Splash erosion.

See answer

Question 08. Channelization is the cause of which erosion?

(a). Ravines.
(b). Rill erosion.
(c). Both a and b.
(d). Splash erosion.

See answer

Question 09. Ravines is the advanced stage of which erosion?

(a). Gully.
(b). Rill.
(c). Splash.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. What should be the land slope for agronomical measures?

(a). 2%.
(b). <2%.
(c). >2%.
(d). None of the above.

See answer

Soil and water conservation

Question 11. What should be the slope of land for mechanical measures?

(a). >2%.
(b). 2.
(c). <2.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. We should use vertical mulches in which type of soil?

(a). Red soil.
(b). Desert soil.
(c). Alluvial soil.
(d). Black soil.

See answer

Question 13. What is contour bunding?

(a). Bunding in plains.
(b). Bunding in hilly areas.
(c). Bunding in desert areas.
(d). Binding in coastal areas.

See answer

Question 14. Where should we adopt contour bunding?

(a). Land slope is more than 6%.
(b). Land slope is less than 6%.
(c). Land slope is 6%.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which pair is true?

(a). Bench terracing – 16 to 33%.
(b). Contour bunding – >6%.
(c). Agronomical measures – 2%.
(d). Mechanical measures – <2%.

See answer

Agronomical measures

Question 16. What is the purpose of conservation crop?

(a). Fodder production.
(b). Crop production.
(c). Improvement of land.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Which practice will help in water conservation?

(a). Formation of crust.
(b). Breakdown of structure.
(c). Increase in infiltration.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which includes conservation tillage?

(a). Reduced and minimum tillage.
(b). No till and direct drill.
(c). Mulch tillage and trash farming.
(d). All of the above.

See answer

Question 19. Soil erosion is more common by the wind in which Indian state?

(a). Arunachal Pradesh.
(b). Rajasthan.
(c). Andhra Pradesh.
(d). Uttar Pradesh.

See answer

Question 20. Which is not a cover crop?

(a). Buckwheat.
(b). Rye.
(c). Cauliflower.
(d). Cowpea.

See answer

Soil erosion

Question 21. Which will cause soil erosion?

(a). Strong winds and heavy rains.
(b). Flowing rivers and glaciers.
(c). Over grazing and shifting cultivation.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. What is the average annual soil erosion rate in India.

(a). 16.35 tonnes per hectare.
(b). 19.35 tonnes per hectare.
(c). 14.35 tonnes per hectare.
(d). 10.35 tonnes per hectare.

See answer

Question 23. Soil erosion is more common by the water in which Indian state?

(a). Maharashtra.
(b). Madhya Pradesh.
(c). Assam.
(d). Chhattisgarh.

See answer

Question 24. Which will reduce the water holding capacity of rivers and canals?

(a). Running off.
(b). Siltation.
(c). Slope of the river or canal.
(d). Length of the river or canal.

See answer

Question 25. Which is the most destructive form of erosion?

(a). Soil erosion.
(b). Water erosion.
(c). Glacial erosion.
(d). None of the above.

See answer

Soil and water

Question 26. A check dam will reduce which one of the following?

(a). Water Erosion.
(b). Soil erosion.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 27. Central soil conservation board was established in which year?

(a). 1954.
(b). 1952.
(c). 1953.
(d). 1955.

See answer

Question 28. Which Indian city it the headquarter of Indian Institute of Soil & Water Conservation?

(a). Dehradun.
(b). Imphal.
(c). Jodhpur.
(d). Gangtok.

See answer

Question 29. Which is the most effective irrigation system for hilly and uneven areas?

(a). Drip irrigation.
(b). Sprinkler irrigation.
(c). Flood irrigation.
(d). Canal irrigation.

See answer

Question 30. Which is the first Indian state that made rainwater harvesting compulsory for every building?

(a). Tamilnadu.
(b). Rajasthan.
(c). Gujarat.
(d). Karnataka.

See answer

For: mcq on soil and water conservation


Leave a Reply

Your email address will not be published.