MCQ on Succulent Plants

MCQ on Succulent Plants

Read MCQ on Succulent Plants

Also read: MCQ On Ornamental Horticulture

MCQ on Succulent Plants: Cacti plants

Question 01. Which of the following species of aloe doesn’t have stem?

(a). Aloe vera
(b). Aloe polyphylla
(c). Aloe africana
(d). Aloe pluridens

Question 02. Which of the following is not a succulent plant?

(a). Baobab
(b). Jade plant
(c). Desert marigold
(d). Portulaca

Question 03. Which is an ornamental succulent?

(a). Haworthia cymbiformis
(b). Euphorbia milii
(c). Echinocactus grusonii
(d). All of the above

Question 04. Which of the following is a culinary species used in India?

(a). Prickly pear
(b). Dragon fruit
(c). Golden barrel cactus
(d). Bunny ears cactus

Question 05. Which of the following state of India covers the maximum area under cactus plant?

(a). Haryana
(b). Rajasthan
(c). Gujarat
(d). None of the above

Also read: Landscape Gardening Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 06. Which of the following is the headquarter of CAZRI?

(a). Udaypur
(b). Jodhpur
(c). Jaipur
(d). Kota

Question 07. Where is the desert botanical garden located?

(a). Arizona, USA
(b). Florida, USA
(c). Ohio valley, USA
(d). None of the above

Question 08. What is CCE?

(a). Cacti Chemical Extract
(b). Cactus Carbon Extract
(c). Cactus Cladode Extract
(d). None of the above

Question 09. How can cacti be distinguished form the other succulents?

(a). Presence of areoles
(b). Presence of thick stem
(c). Presence of flowers
(d). All of the above

Question 10. Botanically areoles are

(a). Modified leaves
(b). Modified stem
(c). Modified branches
(d). None of the above

Also read: Floriculture Multiple Choice Questions (MCQ)

Quiz on Succulent Plants

Question 11. Which of the following is the origin place of jade plant?

(a). Asia
(b). Europe
(c). America
(d). Africa

Question 12. Which of the following vitamin is present in aloe vera?

(a). Auxins and gibberellins
(b). Vitamin B complex
(c). Vitamin K and Vitamin E
(d). None of the above

Question 13. What is the propagation method of snake plant?

(a). Cutting
(b). Rhizomes
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 14. Which of the following is the wild species of dracaena?

(a). Dracaena arborescens
(b). Dracaena angustifolia
(c). Dracaena angolensis
(d). Dracaena arborea

Question 15. What is the family of Aloe vera?

(a). Asphodelaceae
(b). Crassulaceae
(c). Cactaceae
(d). Asparagaceae

Also read: Physiological Disorders of Flower Plants

Question 16. Which of the following is a prominent succulent family?

(a). Cactaceae
(b). Crassulaceae
(c). Both a and b
(d). Asphodelaceae

Question 17. What is the most common adaptation in many succulents?

(a). Timing of the opening of their stomata
(b). Evaporation of water content
(c). Root system
(d). All of the above

Question 18. What type of plant is a cacti?

(a). C4 plant
(b). C3 plant
(c). CAM plant
(d). None of the above

Question 19. Which of the following is an epiphyte?

(a). Epiphyllum
(b). Rhipsalis
(c). Schlumbergera
(d). All of the above

Question 20. Where is the National Cactus and Succulent Botanical Garden and Research Centre located?

(a). Ajmer, Rajasthan
(b). Solan, Himachal Pradesh
(c). Panchkula, Haryana
(d). Indore, Madhya Pradesh

Question 21. When was the National Cactus and Succulent Botanical Garden and Research Centre opened?

(a). 2004
(b). 2003
(c). 2001
(d). 2006

Also read: Cut Flowers Multiple Choice Questions

Answer Key

Answer: 1-10

1.b6.b
2.c7.a
3.d8.c
4.a9.a
5.b10.c

Answer: 11-20

11.d16.c
12.a17.a
13.c18.c
14.d19.d
15.a20.c

Explanations

01: Aloe polyphylla doesn’t have stem.

02: Desert marigold is not a succulent plant.

03: List of ornamental succulents:

  • Haworthia cymbiformis
  • Euphorbia milii
  • Echinocactus grusonii
  • Jade plant
  • Dracaena
  • Snake plant
  • Portulaca
  • Crown of thorn and many others.

04: Prickly pear is a culinary species used in India.

05: Rajasthan covers the maximum area under cactus plant.

06: The headquarter of CAZRI is Jodhpur, Rajasthan.

07: The desert botanical garden is located in Arizona, USA.

08: CCE stands for Cactus Cladode Extract.

09: A cacti can easily be distinguished from the other succulents by the presence of areoles.

10: Botanically areoles are modified branches.

11: The origin place of jade plant is Africa.

12: Auxins and gibberellins are present in Aloe vera.

13: The propagation method of snake plant are cutting and rhizomes.

14: Dracaena arborea is the wild species of dracaena.

15: Asphodelaceae is the family of Aloe vera.

16: Aizoaceae, Cactaceae, and Crassulaceae are the prominent succulent family.

17: The most common adaptation in many succulents is the timing of the opening of their stomata.

18: A cacti is a CAM plant.

19: Epiphyllum, Rhipsalis, and Schlumbergera are epiphytes.

20: The National Cactus and Succulent Botanical Garden and Research Centre is located at Panchkula, Haryana.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *