Meteorology MCQ: B. Sc. and M. Sc. Agriculture

Meteorology MCQ for B. Sc. and M. Sc. Agriculture

Read MCQ on meteorology. Multiple choice objective question.

Also read: Agro Meteorology MCQ (Multiple Choice Questions)

MCQ on Meteorology

Question 01. Headly cells represents the air circulation of which of the following region?

1. Equatorial
2. Polar

(a). Only 1
(b). Only 2
(c). Both 1 and 2
(d). None of the above

Question 02. Which is true about jet stream?

(a). Only 0% energy of jet stream is sufficient to meet the current energy need of the world
(b). Only 1% energy of jet stream is sufficient to meet the current energy need of the world
(c). Only 0.1% energy of jet stream is sufficient to meet the current energy need of the world
(d). None of the above

Question 03. What is headly cell?

(a). Tropical convection pattern
(b). Equatorial convection pattern
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 04. Between which of these does tropopause form the boundary?

(a). Troposphere from the stratosphere
(b). Troposphere form thermosphere
(c). Troposphere from mesosphere
(d). None of the above

Question 05. Which of the following is not a meteorological scale?

(a). Microscale
(b). Synoptic scale
(c). Mesoscale
(d). Fast scale

Quiz on Meteorology

Question 06. What is the speed of hurricane?

(a). 100 kilometers per hour
(b). 119 kilometers per hour
(c). 140 kilometers per hour
(d). 170 kilometers per hour

Question 07. Which of the following meteorological scale studies  the processes that occur between soil, vegetation, and surface water near ground level?

(a). Synoptic scale
(b). Microscale
(c). Mesoscale
(d). Global scale

Question 08. Which is true?

1. Forecasts based on temperature is important to agriculture
2. Forecasts based on precipitation is important to agriculture

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). Both 1 and 2 are true
(d). None of the above

Question 09. What is NWP?

(a). Numerical weather prediction
(b). Nautical weather prediction
(c). National weather prediction
(d). None of the above

Question 10. What is GOES-16?

(a). A weather station
(b). A weather satellite
(c). A weather institute
(d). None of the above

Agricultural Meteorology Objective Questions

Question 11. Which is true about the halo around the moon?

1. There are only cirrus clouds in sky
2. There are only cirrostratus clouds in sky
3. Both cirrus and cirrostratus clouds in the sky
4. It is an indication of fair weather
5. It is an indication of bad weather or storm system

(a). 1, 4 and 5 are true
(b). 1, 3 and 5 are true
(c). Only 2 and 4 are true
(d). Only 1 and 5 are true

Question 12. Which is true about parameterization?

1. It is an atmospheric modeling
2. It is set of weather parameters
3. When a physical process is parameterized, 3 choices have to be made

(a). Only 1 is true
(b). Only 2 is true
(c). Both a and b are true
(d). Only 1 and 2 are true

Question 13. Which of the following is the science of clouds?

(a). Nephology
(b). Cloudology
(c). Oceanology
(d). Climatology

Question 14. Which of the following is the major measure focus of agricultural meteorology?

(a). Atmospheric physics
(b). Atmospheric chemistry
(c). Weather forecasting
(d). All of the above

Question 15. What do you mean by climatology?

(a). Short-term atmospheric changes
(b). Long-term atmospheric changes
(c). Short and long term atmospheric changes
(d). None of the above

Indian Meteorological Department

Question 16. Which is true about Cyclone Amphan?

1. It was a super cyclone
2. It is a type of tropical cyclone
3. It is a type of polar cyclone

(a). Only 1 and 2 are true
(b). Only 2 and 3 are true
(c). Only 1 and 3 are true
(d). All are true

Question 17. Which is the driest month of the country?

(a). April
(b). May
(c). June
(d). February

Question 18. What type of service is “Warnings” of IMD?

1. Subdivision wise
2. Districtwise
3. Station

(a). Only 1
(b). Only 2
(c). Both 1 and 2
(d). Both 2 and 3

Question 19. What type of service is “Nowcast” of IMD?

1. Subdivision wise
2. Districtwise
3. Station

(a). Only 1
(b). Only 2
(c). Both 1 and 2
(d). Both 2 and 3

Question 20. What is the full form of LPA?

(a). Long Period Average
(b). Last Period Average
(c). Late Period Average
(d). Least Period Average

Climate of India

Question 21. Based on the Koppen system, how many climatic sub-types does India host?

(a). 5
(b). 3
(c). 8
(d). 6

Question 22. According to the Koppen climate, in which group is the tropical monsoon climate included?

(a). Group C
(b). Group B
(c). Group A
(d). Group E

Question 23. Which is rightly matched?

(a). Winter season in India: November to February
(b) Summer season in India: April to June
(c). Monsoon season in India: July to August
(d). Post monsoon season in India: October to November

Question 24. What has been the LPA of rainfall over South India during the October to December season, based on data from 1971 to 2020?

(a). 300.13 mm
(b). 234.13 mm
(c). 434.13 mm
(d). 334.13 mm

Reference: Times of India. Monsoon 2022 above normal but agriculture takes hit. October 1, 2022.

Question 25. Which of the following geographical structure is responsible for rain in India?

(a). Western Ghats
(b). Eastern Gahts
(c). Himalayas
(d). Tibetan Plateau

ICAR’s NICRA

Question 26. What is the full form of NICRA?

(a). National Investment on Climate Resilient Agriculture
(b). National Invention on Climate Resilient Agriculture
(c). National Innovations on Climate Resilient Agriculture
(d). National Information on Climate Resilient Agriculture

Question 27. When was NICRA launched?

(a). February 2011
(b). February 2012
(c). January 2011
(d). January 2012

Question 28. Which is not an objective of NICRA across all sectors of agriculture, dairying and fisheries?

(a). Strategic research
(b). Technology demonstrations
(c). Rainfall prediction
(d). Capacity building

Question 29. Which of the following rain gauge is able to sense the sound signature for each drop size as rain strikes a water surface within the the gauge?

(a). Tipping bucket rain gauge
(b). Acoustic rain gauge
(c). Pluviometer of intensities
(d). U.S. standard rain gauge

Question 30. Rice becomes sterile if exposed to temperatures above °C for more than one hour during flowering and consequently produces no grain?

(a). 21
(b). 30
(c). 35
(d). 20

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *