Methods of Plant Breeding: MCQ

MCQ on Methods of Plant Breeding

Read MCQ on Methods of Plant Breeding. Topics: Cytoplasmic male sterility, Genetic male sterility, Flower biology, Pollination, Cross pollination, Self pollinated crops, Cross pollinated cross, Male sterility, Pure line theory, Mass selection, Bulk method, Pedigree method, inbreeding depression, heterosis.

Also read: Plant Breeding, Genetics, Multiple Choice Questions (MCQ)

Plant Breeding Methods Multiple Choice Objective Questions (MCQ)

Question 01. Which is true about cytoplasmic male sterility?

01: Genes responsible for male sterility are present in the mitochondria.
02: Genes responsible for male sterility are present in the cytoplasm
03: It is found in male flower organisms
04: The first commercial cytoplasmic male sterile was discovered in Texas

(a). Only 1, 3 and 4 are true
(b). Only 2, 3 and 4 are true
(c). Only 3 and 4 are true
(d). Only 2 and 3 are true

Question 02. The genetic male sterility depends upon

(a). A double nuclear gene
(b). A multiple nuclear gene
(c). A single nuclear gene
(d). All of the above

Question 03. Which is an example a of perfect flower?

(a). Papaya
(b). Maize
(c). Wheat
(d). None of the above

Question 04. Which of the following mechanism favours self pollination?

(a). Cleistogamy
(b). Homogamy
(c). Flower structure
(d). All of the above

Question 05. Which of the following mechanism favours cross pollination?

(a). Dichogamy
(b). Male sterility
(c). Self incompatibility
(d). All of the above

Also read: MCQ on Breeding of Ornamentals

Plant Breeding MCQ

Question 06. Which is normally a self pollinated crop?

(a). Barley
(b). Ragi
(c). Mustard
(d). None of the above

Question 07. What is the formula of estimation of cross pollination?                              

(a). % of natural crossing = Number of plants showing the dominant character/Total number plants
(b). % of natural crossing = Total number of plants/Number of plants showing the dominant character
(c). % of natural crossing = Number of plants showing the dominant character/Total number of sterile male flowers
(d). None of the above

Question 08. Which of the following statement is true?

(a). CMS is useful in producing single or double cross hybrids in species where vegetative part of the plant is commercial product
(b). CMS is suitable for production of hybrid seed in species where in seed is the commercial product
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 09. The chemically induced male sterility in rice are:

(a). Zinc methyl arsenate
(b). Sodium methyl arsenate
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 10. Based on genetic constitution plant breading populations are of four types

(a). 3
(b). 2
(c). 5
(d). 4

Also read: Plant Breeding Objective Questions

Methods of Plant Breeding Quiz

Question 11. Choice of breeding methods mainly depends on:

(a). Mode of reproduction
(b). Mode of pollination
(c). Breeding objectives of crop
(d). All of the above

Question 12. Who proposed the concept of pureline theory?

(a). Mendal
(b). Johannsen
(c). Thomas Andrew Knight
(d). George Harrison Shull 

Question 13. Read following statements about pure line selection

1. First year: About 1000-2000 plants are selected depending on the available resources.
2. Second year: The individual progenies are grown together with proper spacing, the top 5-10 progenies are selected and they are bulked. 
3: Third year: Yield of progenies are taken as a criteria for selection
4: Fourth year: Conducted only for 12 months
5: 5h to 8th: Promising strains are evaluated at a single location along with strains or check

(a). Only 1, 3 and 5 are true
(b). Only 1 and 3 are true
(c). Only only 3, 4 and 5 are true
(d). All are true

Question 14. Which is true about mass selection?

(a). The selected plants are subjected to progeny test 
(b). The plants are selected for the desirability
(c). The variety is generally the best pureline present in the original population
(d). Usually the variety has a wider adaptation and greater stability than a pureline variety

Question 15. What is the best time for hand pollination?

(a). Morning
(b). Noon
(c). Evening
(d). All of the above

Also read: MCQ on Breeding of Flower Crops

Plant Breeding Quiz

Question 16. Single seed descent method is a modification of:

(a). Pure line selection
(b). Mass selection
(c). Bulk method
(d). Pedigree method

Question 17. In the bulk method, seeds are released to distribute to farmers on which generation?

(a). 13th generation
(b). 12th and 13 generation
(c). From 10th to 12th generation
(d). Any of the above

Question 18. In pedigree method:

(a). Population size is big
(b). Popular size is small
(c). Either a or b
(d). None of the above

Question 19. In plant breeding migration is by: 

(a). Inter varietal crosses
(b). Poly crosses
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 20. Which is true about the mutant cotton MA-9?

cotton – the world’s first mutant cotton, released in 1948 (X-ray radiation; drought tolerance, high yielding

01: It is the world’s first mutant cotton
cotton
02: It was released in 1938
03: Technique is gama radiation
04: It is a drought tolerant variety

(a). Only 1 and 3 are true
(b). Only 1 and 4 are true
(c). Only 1, 2 and 3 are true
(d). Only 1, 2 and 4 are true

Also read: RAEO Questions: Soil Science and Plant Breeding

Plant Breeding in India

Question 21. What is the rank of India in plant mutation breeding?

(a). 1st rank
(b). 2nd rank
(c). 3rd rank
(d). None of the above

Question 22. Which is true about the self-pollinated crops?

(a). It shows inbreeding depression
(b). It do not show inbreeding depression
(c). Either a or b
(d). None of the above

Question 23. Which is an example of high inbreeding depression?

(a). Lucerne
(b). Carrot
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 24. Which is an example of low inbreeding depression?

(a). Sunflower
(b). Maize
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 25. Which is not true about heterosis?

01: The term heterosis was first used by Shull in 1915
02: Heterosis results from crossing between unrelated strains
03: In heterosis the unfavourable recessive genes of one line (parent) are covered by favourable dominant genes of other parent
04: In this case unfavourable recessive genes of one lien (parent) are covered by favourable recessive genes of other parent

(a). Only 1 and 4 are true
(b). Only 1 and 3 are true
(c). Only 2 and 3 are true
(d). Only 2 and 4 are true

Also read: Genetics and Plant Breeding Important Terminologies

Answer Key

01. a. 02. c. 03. c. 04. d. 05. d.
06: C. 07. a. 08. a. 09. c. 10. d.
11: d. 12. b. 13. b. 14. d. 15. a.
16: C. 17. a. 18. b. 19. c. 20. b.
21: c. 22. B. 23. c. 24. a. 25. a.

Explanations

Methods of plant breeding

01: Introduction

02: Selection

Types of selection:

Pure line selection
Mass selection

03: Hybridization

(a). Inter varietal hybridization

Pedigree Method
Bulk Method.
Single Seed Descent Method.
Modified Bulk Method
Mass – Pedigree Method.

(b). Interspecific hybridization

04: Back cross method

05: Multiline varieties

06: Population approach

07: Mutation breeding

08: Polyploidy breeding

09: Other innovative techniques

10: Plant breading populations based on genetic constitution are as follows:

Homogenous population
Heterogeneous population
Homozygous population
Heterozygous population

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *