Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Natural Resource Management MCQ


Natural Resource Management MCQ: Multiple Choice Objective Questions

Natural Resource Management MCQ. Topics: Introduction to NRM, types of natural resources, renewable and non-renewable resources of energy, NRM institutes, miscellaneous.

Also read: Disaster management and mitigation MCQ

MCQ on Natural Resources Management

Question 01. What is full form of NMR?

(a). Nuclear Magnetic Resonance.
(b). Noval Magnetic Resonance.
(c). Nucleic Magnetic Resonance.
(d). No Magnetic Resonance.

See answer

Question 02. Read about Natural Resources Management and select the right option

  1. It emphasis on recycling of crop plants.
  2. It studies on integrated approach for efficient utilisation of rainwater and nutrients.
  3. Identification and effective utilization of efficient strains of nitrogen fixing and phosphate solubilizing microorganisms.

(a). Option 1 is right.
(b). Option 2 is right.
(c). Option 3 is right.
(d). All are right.

See answer

Question 03. Of which subject is the NRM a major issue?

(a). Environmental studies.
(b). Sustainable agriculture.
(c). Ecosystem sustainability.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. What is a natural resource?

A “natural” resource is one that is

(a). Afforded by nature without human intervention.
(b). Afforded by nature with human intervention
(c). Afforded by nature with or without human intervention.
(d). Any of the above.

See answer

Question 05. Which is an example of natural resource?

(a). Fertile land.
(b). Plant minerals.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Quiz on Natural Resources

Question 06. The use of non-renewable resources is a subject of which one of the following?

(a). Management rather than regulation.
(b). Regulation rather than management.
(c). Both a and b.
(d). Self consideration.

See answer

Question 07. When was the systematic development of Natural Resources Management started?

(a). Era of industrialization.
(b). Era of origin of agriculture.
(c). Era of computerization.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. Which is not an example of natural resource?

(a). Air.
(b). Water.
(c). Water tank.
(d). Sunlight.

See answer

Question 09. Which one of the following is a reserve forest?

(a). Hanumasagara forest.
(b). Palani hills forest conservation area.
(c). Behali forest.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is an example of renewal resource of energy?

(a). Water.
(b). Coal.
(c). Petrolium.
(d). All of the above.

See answer

Question 11. Which is an example of non-renewable resource of energy?

(a). Minerals.
(b). Forest.
(c). Both a and b.
(d). Water.

See answer

Natural Resource Management Institutes

Question 12. What is the full form of IINREM?

(a). International Institute of Natural Resources Management.
(b). Indian Institute of Natural Resources Management.
(c). Institute of Natural Resources and Environmental Management.
(d). Institute of Natural Resources and Ecosystem Management.

See answer

Question 13. When was IINREM founded?

(a). 1990.
(b). 1989.
(c). 1992.
(d). 1991.

See answer

Question 14. On which area does the IINREM focus?

(a). Rural.
(b). Semi-urban.
(c). Urban.
(d). All of the above.

See answer

Question 15. What are the two major goals of IINREM?

(a). Education and sustainable livelihood development.
(b). Employment generation and sustainable livelihood development.
(c). Economic stability and sustainable livelihood development.
(d). All of the above.

See answer

Question 16. What is the moto of IINREM?

(a). Challenging poverty, building resources.
(b). Challenging disasters, building resources.
(c). Challenging nature, building resources.
(d). Challenging humanity, building resources.

See answer

Question 17. As of 2022, who is the member of board of directors of IINREM?

(a). Deepak Dasgupta.
(b). Vikram Singh.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. Where is the National Organic Farming Research Institute located?

(a). Jabalpur, Madhya Pradesh.
(b). Bhubaneswar, Odisha.
(c). Nagpur, Maharashtra.
(d). Tadong, Sikkim.

See answer

Question 19. Which Indian city is the headquarter of LNRMI?

(a). Bangalore.
(b). Chennai.
(c). Hyderabad.
(d). Secunderabad.

See answer

Miscellaneous

Question 20. What type of resource is wood processing?

(a). Stock resource.
(b). Potential resource.
(c). Actual resource.
(d). Reserves.

See answer

Question 21. In given examples, which energy resource has the rapid recovery rate than others?

(a). Forest.
(b). Air.
(c). Fertile land.
(d). Minerals.

See answer

Question 22. Which one of the following is the ultimate source of energy?

(a). Air.
(b). Water.
(c). Sun.
(d). Soil.

See answer

Question 23. What is WRF?

(a). World Resource Forum.
(b). Western Resource Forum.
(c). Waste Resource Forum.
(d). Water Resource Forum.

See answer

Question 24. What type of process is NRM?

(a). Specific.
(b). Dynamic.
(c). Limited.
(d). Any of the above.

See answer

Question 25. What approaches are adopted in NRM?

(a). Top-down (command and control)
and community-based natural resource management.
(b). Adaptive management and precautionary approaches.
(c). Integrated natural resource management and ecosystem management
(d). All of the above.

See answer

Natural Resource Management Multiple Choice Objective Questions

External links


Leave a Reply

Your email address will not be published.