Nematology Multiple Choice Questions (MCQ)

Nematology Multiple Choice Questions (MCQ)

Read Multiple Choice Objective Questions on Nematology. It is a Sub-subject or the major topic of Entomology. These are new questions. The questions, uploaded previously, have been replaced.

Also read:

Another set of new questions will be added soon.

Nematology Multiple Choice Questions.
JRF Multiple Choice Questions.
SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.
BHU UET MCQ.

Nematology MCQ

Question 01. The root-knot causes …. crop loss, annually?

(a). 5%.
(b). 10%.
(c). 0.1%.
(d). 0.5%.

See answer

Question 02. The root-knot nematode was first described by..?

(a). Chitwood, 1949.
(b). Goldi, 1889.
(c). Kofoid & White, 1919.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. The majority of phytophagous nematodes are..?

(a). Root parasites.
(b). Tissue parasites.
(c). Stem parasites.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. The microbivorous nematodes are beneficial to..?

(a). Bacteria.
(b). Algal cells.
(c). Plants.
(d). None of the above.

See answer

Question 05. The plant parasitic nematodes may be..?

(a). Ectoparasitic feeders.
(b). Only endoparasitic feeders.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 06. The nematodes cause …. crop loss, annually?

More in developing countries

(a). 5%.
(b). 11.5%.
(c). 8%.
(d). 12.3%.

See answer

Question 07. Nematode attack is severe in..?

(a). Potato.
(b). Tomato.
(c). Egg plant.
(d). Pepper.

See answer

Question 08. Which is not caused by the plant parasitic nematode?

(a). Citrus decline.
(b). Pepper yellows.
(c). Ear cockle disease of wheat.
(d). All are plant parasitic nematode disease.

See answer

Question 09. Nematodes are..?

(a). Diploblastic.
(b). Triploblastic.
(c). Monoblastic.
(d). All of the above.

See answer

Question 10. In plant parasitic nematode, …. contains a spear or stylet with which the nematode pierces the cell walls of its host and ingests the food?

(a). Nervering.
(b). Basal gland.
(c). Stoma.
(d). Median bulb.

See answer

MCQ on Nematodes

Question 11. The nematode lacks..?

(a). Organ for circulation.
(b). Organ for respiration.
(c). Both a and b.
(d). All are present.

See answer

Question 12. The typical molts in the life cycle of nematode?

(a). 4.
(b). 3.
(c). 5.
(d). 6.

See answer

Question 13. The typical stages of the life cycle of nematode?

(a). 4.
(b). 5.
(c). 7.
(d). 6.

See answer

Question 14. The digestive tract (alimentary canal) of the nematodes is decided into …. parts?

(a). 3.
(b). 4.
(c). 5.
(d). 6.

See answer

Question 15. The nematodes, as a rule, are bis_xual existing as separate..?

(a). Male.
(b). Female.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. S_xual dimorphism is very pronounced in..?

(a). Heterodera.
(b). Globodera.
(c). Meloidogyne.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. The female nematode is a …. shaped worm?

(a). Round.
(b). Oval.
(c). Triangular.
(d). Lemon.

See answer

Question 18. In many genera of plant parasitic nematode, though males may be present, reproduction is..?

(a). Parthenogenetic.
(b). Non-parthenogenetic.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. The sensory chemoreceptors is located in the …. region of a nematode?

(a). Lip.
(b). Head.
(c). Thorax.
(d). Tail.

See answer

Question 20. In many nematodes there is a period of …. after penetration, during this period they inject the saliva in the cell?

(a). Mobility.
(b). Immobility.
(c). Activity.
(d). Inactivity.

See answer

Nematology Quiz

Question 21. The saliva injected by stylet tip passes to the host cell ….?

(a). Stomata.
(b). Chloroplast.
(c). Cytoplasm.
(d). Mitochondria.

See answer

Question 22. What is the role of the saliva of nematode?

(a). It performs extra corporeal digestion of cell contents with the help of enzymes.
(b). It dilutes the cell contents.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. The saliva (nematode) contains..?

(a). Cellulose.
(b). Protease.
(c). Amylase.
(d). All of the above.

See answer

Question 24. The highly evolved plant parasitic nematodes create a large volume of …. near the feeding site and modify it to efficient withdrawal of nutrients?

(a). Root gall.
(b). Cyst.
(c). Cytoplasm.
(d). Pores.

See answer

Question 25. In meloidogyne, the …. stage juveniles enter the roots?

(a). 2nd.
(b). 1st.
(c). 3rd.
(d). 4th.

See answer

Nemaltology Multiple Choice Questions


References

Question 01. Sasser JN, Carter CC: Overview of the International Meloidogyne Project 1975–1984. In An Advanced Treatise on Meloidogyne. Edited by: Sasser JN, Carter CC. Raleigh: North Carolina State University Graphics; 1985:19-24.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *