Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

New MCQ On Photosynthesis


MCQ on photosynthesis

Read MCQ on photosynthesis. Topics: Introduction to Photosynthesis, photosynthetic pigments, light dependent reactions, dark reaction or Calvin cycle, other important topics.

Also read: Plant Physiology MCQ With Answers

Photosynthesis MCQ

Answer key link after each 5th MCQ

Question 01. Where does photosynthesis take place?

(a). Plastids
(b). Central vacuole
(c). Chloroplast
(d). Cell wall

Question 02. By what name is this process also known as?

(a). Carbon assimilation
(b). Carbon oxidation
(c). Carbon fixation.
(d). None of the above.

Question 03. For instance, one molecule of glucose contains how much energy?

(a). 484 K calories
(b). 686 K calories
(c). 780 K calories
(d). 376 K calories

Question 04. Which is not a raw material for this process?

(a). CO2
(b). Water
(c). Both a and b
(d). Oxygen

Question 05. Who haas explained explained the relationship between sunlight and leaves for the first time?

(a). Hales in 1727
(b). Sachs 1887
(c). Robert Emerson 1890
(d). None of the above

See answer

Photosynthetic pigments

Question 06. Which is a photosynthetic pigment?

(a). Chlorophylls
(b). Carotenoids
(c). Phycobillins
(d). All of the above.

Question 07. Which is true about photosynthetic pigments

  1. Chlorophylls and carotenoids are insoluble in water
  2. Chlorophylls and carotenoids are soluble in water
  3. Phycobilins are soluble in water
  4. Phycobilins are insoluble in water
  5. Carotenoids include carotenes and xanthophylls

(a). Only 1 and 3 are true
(b). Only 1, 3 and 5 are true
(c). Only 2 and 4 are true.
(d). Only 2, 3 and 4 are true.

Question 08. Where are the photosynthetic pigments located?

(a). Grana of chloroplast
(b). Thylakoids chloroplast
(c). Stroma of chloroplast
(d). Chlorophyll of chloroplast

Question 09. Chlorophylls absorb maximum light from which part of the spectrum?

(a). Violet blue and red.
(b). Violet and red.
(c). Blue and red.
(d). Green and red.

Question 10. At what ranges does the maximum absorption of chlorophyll ‘A’ occur?

(a). 260 and 320 nm
(b). 370 and 400 nm
(c). 410 and 660 nm
(d). 670 and 700 nm

See answer

Question 11. At what ranges does the maximum absorption of chlorophyll ‘B’ occur?

(a). 380 and 420 nm
(b). 452 and 642 nm
(c). 350 and 550 nm
(d). None of the above

Question 12. Which is true about carotenoids?

(a). Carotenoids absorb light energy in red and blue green part of the spectrum.
(b). Carotenoids absorb light energy in yellow and blue green part of the spectrum.
(c). Carotenoids absorb light energy in violet and blue green part of the spectrum.
(d). Carotenoids absorb light energy in blue and blue green part of the spectrum.

Light reaction

Question 13. What is red drop?

(a). Decrease in quantum yield in the blue part of the spectrum
(b). Decrease in quantum yield in the red part of the spectrum
(c). Decrease in quantum yield in the violet part of the spectrum
(d). Decrease in quantum yield in the yellow part of the spectrum

Question 14. Who discovered red drop?

(a). Cornelis van Niel
(b). Robert Emerson
(c). Hill and Bendall
(d). None of the above

Question 15. Consider about the light reaction and select the right option

  1. ATP and NADPH2 are produced
  2. The light reaction is called secondary photochemical reaction
  3. It is also known as Hill’s reaction
  4. It is also called as Arnon’s cycle

(a). Only 1 and 2 are true
(b). Only 1 and 3 are true
(c). Only 1 and 4 are true
(d). 1, 3 and 4 are true

See answer

Question 16. Which is not a component of photosytem I?

(a). Chlorophyll b
(b). Chlorophyll a 695
(c). P700 form of Chlorophyll a
(d). Xanthophylls

Question 17. Which is a component of photosytem II?

(a). Chlorophyll a 680 or P680
(b). P680 form of Chlorophyll a
(c). Xanthophylls
(d). All of the above

Question 18. What is the meaning of oxidation of water?

(a). Photolysis of water
(b). O2 evolution
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 19. Who proposed the general equation of photosynthesis for the first time?

(a). Hill and Bendall
(b). Robert Emerson
(c). Cornelis van Niel
(d). None of the above

Question 20. In an oxygenic Photosynthesis, which is used as the electron donor?

(a). Water
(b). Oxygen
(c). Carbon dioxide
(d). Any of the above

See answer

Quiz on photosynthesis

Question 21. What happens in the light-dependent reactions? 

(a). One molecule of the pigment chlorophyll absorbs one photon and loses one electron.
(b). One molecule of the pigment chlorophyll absorbs one electron and loses one photon.
(c). One molecule of the pigment chlorophyll absorbs one photon and loses one photon.
(d). One molecule of the pigment chlorophyll absorbs one electron and loses one electron.

Question 22. Which is a type of light-dependent reaction?

(a). Cyclic
(b). Non-cyclic
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 23. What is the full form of LHC?

(a). Light Harbour Complex
(b). Light Harvesting Complex
(c). Light Hiding Complex
(d). Light Home Complex

Question 24. Which is the major components of LHC?

(a). Protein
(b). Chlorophyll molecules
(c). Both a and b
(d). None of the above

Question 25. Where does the light dependent reaction take place?

(a). Thylakoid membranes
(b). Plasma membrane
(c). Both a and b
(d). None of the above

See answer

Z Scheme

Question 26. Who proposed ‘Z-Scheme’?

(a). Hill and Bendall
(b). Hales
(c). Calvin
(d). None of the above

Question 27. Which is a product of light reaction?

(a). ATP
(b). NADP2 and O2
(c). NADPH, ATP and O2
(d). None of the above

Calvin cycle

Question 28. Which one of the following is the precursor of the Calvin cycle?

(a). ADP
(b). RuBisCO
(c). NADP
(d). Rebulose 5-phosphate

Question 29. Which is not a stage of Calvin cycle?

(a). Carbon fixation
(b). Reduction
(c). Regeneration
(d). Oxidation

Question 30. How many ATPs are consumed in the production of 1 glucose molecule?

(a). 20 ATPs
(b). 18 ATPs
(c). 16 ATPs
(d). 32 ATPs

See answer

MCQ on photosynthesis


Leave a Reply

Your email address will not be published.