Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Total Number of KVKs in India


What is the Total Number of KVKs in India in 2021?

According to ICAR (Indian Council of Agricultural Research) the total number of KVKs in India as of 2021 is

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

Related Questions: Total Number of KVKs in India

Question 01. What is the total number of KVKs in Madhya Pradesh?

(a). 50.
(b). 54.
(c). 67.
(d). 60.

Answer: The total number of KVKs in Madhya Pradesh is 54.

Question 02. What is full form of ATARI?

(a). Agricultural Technology Application Recruitment Institute.
(b). Agricultural Technology Applied Research Institute.
(c). Agricultural Technology Application Research Institute.
(d). Agricultural Technical Application Resource Institute.

Answer: ATARI stands for Agricultural Technology Application Research Institute.

Question 03. There are how many ATARI zones?

(a). 11.
(b). 8.
(c). 9.
(d). 10.

Answer: There are total 11 ATARI zones.

Question 04. Which ATARI zone has the least number of KVKs, but at the same time it serves more States/UTIs same as Ludhiana?

(a). Barapani.
(b). Guwahati.
(c). Pune.
(d). Hyderabad.

Answer: It is Barapani (43 KVKs).

Barapani serves Manipur, Meghalay, Mizoram, Nagaland and Tripura.

Question 05. Which is not a KVK in India?

(a). Oilseeds Research Station, Tindivanam, Distt. Villupuram, Tamil Nadu.
(b). KVK Bilashpur, Distt. Bilashpur, Chhattisgarh.
(c). Krishi Vigyan Kendra,
Village Sansora,
Distt. Bhavnagar, Gujarat.
(d). Krishi Vigyan Kendra,
Chhota Gamhariya, Distt. Jamshedpur, Jharkhand.

Answer: Krishi Vigyan Kendra,
Chhota Gamhariya, Distt. Jamshedpur, Jharkhand.

Question 06. Which is not an ATARI zone?

(a). Bangalore.
(b). Kolkata.
(c). Patna.
(d). Coimbatore.

Answer: Coimbatore is not an ATARI zone.

Question 07. Which state has more than 50 KVKs?

(a). Chhattisgarh.
(b). Uttar Pradesh.
(c). Odisha.
(d). Bihar.

Answer: Uttar Pradesh has 86 KVks.

Question 08. Which two states have the same number of KVKs?

(a). Haryana and J & K.
(b). Uttar Pradesh and Punjab.
(c). Madhya Pradesh and Tamil Nadu.
(d). Bihar and Rajasthan.

Answer: Haryana and J&K, both the states have 18 KVKs.

Question 09. Which Indian state/UTI has only one KVK?

(a). Lakshadweep.
(b). Delhi.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Answer: Each, Delhi/Lakshadweep, has only one KVK.

Question 10. Which pair of KVKs belong to the same zone?

(a). Punjab and Uttrakhand.
(b). Madhya Pradesh and Jharkhand.
(c). Gujarat and Andhra Pradesh.
(d). Uttar Pradesh and Uttrakhand.

Answer: Punjab and Uttrakhand belong to the same zone.

Question 11. What is the total number of KVKs in Karnataka?

(a). 32.
(b). 21.
(c). 33.
(d). 35.

Answer: The total number of KVKs in Karnataka is 33.

Question 11. What is the total number of KVKs in Rajasthan and Bihar?

(a). 34.
(b). 57.
(c). 25.
(d). 44.

Answer: The total number of KVKs in Rajasthan and Bihar is 44.

Question 13. What is the major work of a KVK?

(a). Extension.
(b). Teaching.
(c). Training.
(d). Research.

Answer: The major work of a KVK are the extension of research and technology mostly through training programmes.

Question 14. When was Krishi Vigyan Kendra,
Ujwa, New Delhi sectioned?

(a). 1992.
(b). 1993.
(c). 1994.
(d). 1995.

Answer: Krishi Vigyan Kendra,
Ujwa, New Delhi was sectioned in the year 1995.

Question 15. Which one is the oldest KVK in India?

(a). Krishi Vigyan Kendra,
Rampur, Distt. Una, Himachal Pradesh.
(b). KVK, GBPUAT Hill Campus, Ranichauri, Distt. Tehri Garhwal, Uttrakhand.
(c). Both a and b.
(d). Krishi Vigyan Kendra,
Madur, Distt. Karaikal, Puducherry.

Answer: Krishi Vigyan Kendra,
Madur, Distt. Karaikal, Puducherry (1974).

Total Number of KVKs in India in 2021 is 722.

Also read: List of KVKs in India.


Reference:

ICAR



Leave a Reply

Your email address will not be published.