Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Nutritional value of egg


Nutritional value of Egg

“Health is wealth” is the most common phrase in this world considering human health. Milk and chicken are the excellent sources of body nutrients. Generally we include rice, wheat, a little amount of vegetables in our daily dietary. This doesn’t provide sufficient amount of protein, minerals, and vitamins to our body. These are very important for human body.

Nutritional value of egg: In the absence of milk and chicken, egg becomes an excellent source of protein, vitamins, an minerals. It is a whole food. Due to the presence of all the necessary elements, it is very important for the proper growth of the human body.

Keywords: Composition of egg, elements present in egg.

List of contents
(1). Importance: Nutritional value
(2). Use
(3). Multiple choice questions
(4). Composition of egg or it nutritional value
(5). Answer

Also read: Basic principles of poultry farming

(1). Importance: Nutritional value of egg

  • Protein is easily digestible.
  • It is very good for the physiology of the human body.
  • It has more amount of fatty acid.
  • Presence of Mn, Mg, Cu, Fe, K, Na, S, etc., make it excellent.
  • It is the best option for all age people.
  • This is an excellent food for a pregnant woman.
  • Every one need to eat an egg on daily basis.
  • Vitamin will help in fight against the night blindness.

(2). Use

  • As a vegetable.
  • Cake.
  • Pastry.
  • Ice cream.
  • Fast food.

(3). Multiple choice questions

(See answer key at the bottom of the post)

(All questions are related to the nutritional value of egg)

Also read: Poultry farming multiple choice questions

Question 01. What is the amount of iron in 100 gm?

(a). 2.10 mg.
(b). 1.50 mg.
(c). 3.40 mg.
(d). 2.89 mg.

Question 02. What is the I. U. of vitamin ‘A’?

(a). 1000.
(b). 3800.
(c). 2200.
(d). 1800.

Question 03. What is the vitamin ‘B1’ content?

(a). 0.35 mg/gm.
(b). 0.13 mg/gm.
(c). 1.26 mg/gm.
(d). 0.89 mg/gm.

Question 04. Which one is not a composition of this product?

(a). Sulfur.
(b). Sodium.
(c). Potassium.
(d). None of the above.

Question 05. Which component shares highest portion?

(a). Vitamin ‘B1’.
(b). Nicotinic acid.
(c). Riboflavin.
(d). Iron.

Question 06. …. mg nicotinic acid is found in per 100 g.

(a). 0.20.
(b). 0.30.
(c). 0.10.
(d). 0.15.

Question 07. Which is true?

(a). Phosphorus shares the maximum part as a mineral.
(b). Calcium shares minimum part as a mineral.
(c). Copper has a minute contribution.
(d). None of the above.

Question 08. Egg is eaten in which form?

(a). Raw form.
(b). Boiled form.
(c). As a vegetable.
(d). All of the above.

Question 09. What is the nutritional value of milk as compared to egg?

(a). Less than this product.
(b). More than this product.
(c). Similar to this product.
(d). None of the above.

Question 10. Which portion of an egg consists protein?

(a). Yellow portion.
(b). White portion.
(c). Shell portion.
(d). All of the above.

Question 11. Which is the source of calcium carbonate?

(a). Yellow portion.
(b). White portion.
(c). Shell portion.
(d). None of the above.

Also read: How to get success in poultry farming?

(4). Composition of egg or it nutritional value

Table 01: Nutritional value of egg and milk

S.N.Component100 g egg100 g milk
1.Water73.781.0
2.Protein13.54.3
3.Fat13.78.8
4.Calorific value17.311.7
5.Calcium00.60.21
6.Phosphorus0.220.13
7.Iron (mg)2.100.20
8.Vitamin A (I.U.)2200162
9.Vitamin B1 (mg)0.130.04
10.Nicotinic acid0.100.10
11.Riboflavin0.350.19
12.Total use of protein13.003.40

Table 02: Mineral contents of egg per 100

S.N.Component100 g egg
1.Calcium54.00
2.Phosphorus205.00
3.Magnesium11.00
4.copper0.03
5.Iron2.30
6.Manganese0.005-0.025
7.Potassium129
8.Sodium122
9.Choline149
10.Sulfur173

(5). Answer key

(a). Answer 01: The amount of iron in 100 gm of egg 2.10 mg.

(b). Answer 02: The I. U. of vitamin ‘A’ in egg is 2200.

(c). Answer 03: The vitamin ‘B’ content of egg is 0.13 mg/g.

(d). Answer 04: It includes all the elements.

(E). Answer 05: Among these, riboflavin shares higher percentage.

(F). Answer 06: 10 mg nicotinic acid is found in per 100 g.

(G). Answer 07: Phosphorus shares the maximum part as a mineral.

(F). Answer 08: Egg is eaten in its all form.

(H). Answer 09: It is less than this product.

(I). Answer 10: The white portion contains protein.

(J). Answer 11: Shell portion is the source of calcium carbonate.


Leave a Reply

Your email address will not be published.