Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Objective questions on rural sociology and psychology


Objective questions on rural sociology and psychology

Read important objective questions on rural sociology and psychology. Topics: Village society, anthropology, demographic process, socio-economic indicator, rural occupation, leader and leadership, learning and process of learning, motivation, IQ level, communication model, other important topics.

TypeObjective MCQ
Number of Questions30

Also read: Agriculture Extension Education MCQ: Multiple Choice Questions

Question 01. Who is the father of sociology?

(a). Count Lev Nikolayevich Tolstoy.
(b). Auguste Comte.
(c). Jeffrey C. Alexander.
(d). Stanley Aronowitz.

See answer

Question 02. Who coined the word sociology?

(a). Alcira Argumedo.
(b). Johan Asplund.
(c). Patrick Baert.
(d). Auguste Comte.

See answer

Question 03. Which is the origin place of this discipline?

(a). United States of America.
(b). United Kingdom.
(c). Italy.
(d). Switzerland.

See answer

Question 04. Which is the best way of the development of rural society?

(a). More currency.
(b). Commercial farming.
(c). Extension programmes.
(d). Political organizations.

See answer

Question 05. Which is the major occupation of a rural society?

(a). Business.
(b). Agriculture.
(c). News and media.
(d). Politics.

See answer

Objective questions on sociology

Question 06. Which is not a characteristic of the village society?

(a). Size of the community is small.
(b). Homogeneity of the population.
(c). Agriculture is the major occupation.
(d). Formal education level is high.

See answer

Question 07. Which type of leadership is prominent in villages?

(a). Traditional.
(b). Occasional.
(c). Opportunistic.
(d). None of the above.

See answer

Question 08. What is anthropology?

(a). Study of human behaviour and development.
(b). Study of society.
(c). Study of animal society.
(d). Study of traditions.

See answer

Question 09. Which is an element of demographic process?

(a). The household decision-making model.
(b). Community environment.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Which is not a socio-economic indicator?

(a). Labour force.
(b). Rate of birth.
(c). Unemployed rate.
(d). Functional literacy rate.

See answer

Question 11. How many people are necessary to form a group?

(a). At least 2.
(b). At least 3.
(c). At least 4.
(d). More than 10.

See answer

Objective questions on psychology

Question 12. Which is right?

(a). Category: Collection of individuals.
(b). Aggregation: Collection of individuals in physical proximity of one another.
(c). Social group: Collection of individuals without any reciprocal role.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. What is the reason of low productivity of Indian agriculture?

(a). Education.
(b). Late or no adoption of technologies.
(c). Both a and b.
(d). Most of the farmers are small and marginal.

See answer

Question 14. Which one is the main purpose of a farmer’s organization?

(a). Political activities.
(b). Farmers movement.
(c). To get support from the government.
(d). None of the above.

See answer

Question 15. Which is not an element of leadership?

(a). A leader.
(b). Followers.
(c). Production.
(d). Situation.

See answer

Question 16. Who is a traditional leader?

(a). A company’s CEO.
(b). Tribal chiefs.
(c). MD of company.
(d). All of the above.

See answer

Question 17. Who is a laissez-fair leader?

(a). Who takes own decision.
(b). Who gives little advice.
(c). Who is interested in every member.
(d). Who thinks that he is always correct.

See answer

Question 18. Which is not a role of leader?

(a). Group advisor.
(b). As a policy maker.
(c). As an expert.
(d). None of the above.

See answer

Question 19. Which is the modification of the great man theory of leadership?

(a). Trait theory.
(b). Behavioral theories.
(c). Situational theories.
(d). Contingency theories.

See answer

Question 20. Which is not a type of leadership?

(a). Autocratic.
(b). Democratic.
(c). Laissez-fair.
(d). None of the above.

See answer

MCQ on psychology

Question 21. What is psychology?

(a). Study of human behavior.
(b). Study of animal behaviour.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 22. What is the basic criteria for a better learning?

(a). Communication.
(b). Teaching.
(c). Time management.
(d). Better leadership.

See answer

Question 23. The principle of clarity is a principle of learning. What does it mean?

(a). Learning shoud be very modern.
(b). Learning should be money making.
(c). Learning should be purposeful.
(d). Learning should be elaborated.

See answer

Question 24. What should be the approach regarding motivation?

(a). Need based approach.
(b). Holistic approach.
(c). Innovative approach.
(d). Positive approach.

See answer

Question 25. If,

MA = Mental age
CA = Chronological age

Then, what is the formula for Intelligence Quotient?

(a). IQ = (CA/MA) × 100.
(b). IQ = (MA/100) × CA.
(c). IQ = (CA/100) × MA.
(d). IQ = (MA/CA) × 100.

See answer

Quiz on rural sociology

Question 26. What is the Intelligence Quotient level of a normal person?

(a). 80 to 89.
(b). 90 to 109.
(c). 70 to 89.
(d). 110 to 119.

See answer

Question 27. Which type of test is Wechsler Adult Intelligence Scale?

(a). Individual test.
(b). Group test.
(c). Society test.
(d). Community test.

See answer

Question 28. Which one is the component of technology transfer?

(a). Scientific know-how.
(b). Application.
(c). Adoption.
(d). All of the above.

See answer

Objective questions on rural sociology and psychology. Question 29. What is the percentage of early adopters? (a). 13.5. (b). 12.5. (c). 11.5. (d). 10.5.

(a). 13.5.
(b). 12.5.
(c). 11.5.
(d). 10.5.

See answer

Question 30. Which is the terminal element in a communication model?

(a). Audience.
(b). Audience response.
(c). Treatment of message.
(d). Message or content.

See answer

For: Objective questions on rural sociology and psychology


Leave a Reply

Your email address will not be published.