Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Oil Percentage Field Crops


Oil percentage in different field crops

Oil is the component of chemical composition of oliseed crops. In this post we will know about the Oil percentage in Different Field Crops in the form of multiple choice questions.

In this post you find all information in the form of multiple choice questions.

(1). Oil Percentage of Field Crops MCQ
(2). Start Mock Test
(3). Answer key

(1). Oil Percentage of Field Crops MCQ

Oil Percentage = O. P.

Answer key after MCQ

Also read: Agronomy mcq and answer

(2). Start Mock Test

Question 01. What is the O. P. of Sarson?

(a). 35 – 48%.
(b). 25 – 48%.
(c). 40 – 55%.
(d). None of the above.

Question 02. Which has high O. P.?

(a). Rai.
(b). White mustard.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 03. Which is not an oilseed crop?

(a). Toria.
(b). Tara.
(c). Mustard.
(d). Wheat.

Question 04. What is the O. P. of tara?

(a). It is 30%.
(b). It is 35%.
(c). It is 40%.
(d). It is 45%.

Question 05. O. P. of white mustard is..

(a). 27%.
(b). Less than 27%.
(c). More than 27%.
(d). None of the above.

Question 06. Which crop covers 50% area under oilseeds?

(a). Groundnut.
(b). Mustard.
(c). Soybean.
(d). Sunflower.

Question 07. O. P. of groundnut is..

(a). 44 – 50%.
(b). 25 – 30%.
(c). 50 – 60%.
(d). None of the above.

Question 08. The O. P. in sunflower when it is cultivated in India is..

(a). 48 – 53%.
(b). 35 – 43%.
(c). 25 – 30%.
(d). 15 – 20%.

Question 09. Which is a non traditional oilseed crop.

(a). Mustard.
(b). Groundnut.
(c). Soybean.
(d). None of the above.

Question 10. What is the O. P. of cotton?

(a). It is 15 – 20%.
(b). It is 10 – 15%.
(c). It is 5 – 10%.
(d). It is 20 – 25%.

Question 11. What is the use of oilcakes?

(a). Cattle feed.
(b). Feed for fish.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

(3) Answer key:

Also read: Agronomy important one liner

  1. The O. P. of sarson is 35 – 48%.
  2. Rai has higher O. P. than white mustard.
  3. Wheat.
  4. It is 35%.
  5. 27%.
  6. Soybean covers 50% areas of oilseed crops.
  7. O. P. of ground is 44 – 50%.
  8. O. P. in sunflower in India is 35 – 43%, in developed countries – 48 to 53%.
  9. None of the above, beacuse all are traditional oliseed crops.
  10. The Oil Percentage of cotton is 15 – 20.
  11. Both a and b.

For: Oil Percentage of Different Crops

………


Leave a Reply

Your email address will not be published.