Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Pasture management mcq


Pasture management mcq

Read multiple choice objective questions. Pasture management mcq. Online mock test. Quiz on pasture management. Topics: Introduction, habits, system, management practices of a pasture, fodder crop production, varieties of fodder, preparation of silage and hay, etc.

TypeOnline mock test
Number of questions35

Also read: Perennial and Kharif Season Fodder Crops For Cattle

MCQ on pasture management

Question 01. What is pasture?

(a). It is a place for keeping farm animals.
(b). It is a place for grazing farm animals.
(c). It is a place for keeping wild animals.
(d). All of the above.

See answer

Question 02. Pasture is meant for which season?

(a). Rainy season.
(b). Rabi season.
(c). Summer season.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Pasture in the wider term includes which of the following component?

(a). Rangelands.
(b). Unenclosed pastoral system.
(c). Pasture land for wild animals.
(d). All of the above.

See answer

Question 04. Which affects pasture management?

(a). Type of soil.
(b). Minimum annual temperature.
(c). Rain fall.
(d). All of the above.

See answer

Question 05. What is sheepwalk?

(a). It is desert vegetation.
(b). It is a grassland area.
(c). It is a forest ecosystem.
(d). All of the above.

See answer

Also read: Rabi Season Fodder Crops

Question 06-12: Pasture habits

Question 06. What is heathland?

(a). Shrub area.
(b). Coastal area.
(c). Plateau regions.
(d). None of the above.

See answer

Question 07. What is machair?

(a). It is a fertile high-land grassy plain.
(b). It is a fertile low-lying grassy plain.
(c). It is a fertile low-lying grassy hill.
(d). It is a fertile high-land grassy hill.

See answer

Question 08. Maquis is the shrubland biome of which region?

(a). Amazon.
(b). Kalahari.
(c). Mediterranean.
(d). Taklamakan.

See answer

Question 09. Which is the characteristic symptom of moorland?

(a). Low growing vegetation.
(b). High growing vegetation.
(c). Seldom vegetation.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. The Prairies ecosystem consists which one of the following?

(a). Savannah.
(b). Temperate grasslands.
(c). Shrublands.
(d). All of the above.

See answer

Question 11. What is the key difference point between rangelands and pasture?

(a). Native vegetation.
(b). Type of plants.
(c). Topography.
(d). Ecosystem.

See answer

Question 12. Consider about Savannah?

1. Trees are absent.
2. Grass are absent.
3. Trees are found at enough distance.
4. It covers at least 20% of earth’s land.

(a). Only 1 and 3 are true.
(b). Only 3 and 4 are true.
(c). Only 2 and 4 are true.
(d). All are false.

See answer

Also read: Agronomy MCQ and Answer

Question 13-17: Pasture habits

Question 13. Which is true about Steppe?

(a). It includes montane grasslands and shrublands.
(b). No tree in this ecosystem.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. What are the components of silvopasture?

(a). Fodder plants and agricultural crops.
(b). Forest trees and agricultural crops.
(c). Forest plants and horticultural plants.
(d). Forest trees and fodder crops.

See answer

15. Benefits of silvopasture.

Increased utilization of farmland.
Production of multiple products from the same land.
This system diversifies farm income sources.
It increases farm viability.
Silvopasture supports diversity.
It contributes to carbon sequestration.

Question 16. Which practice should be followed in a farm for fodder production?

(a). Coppicing.
(b). Pollarding.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Veld is an open landscape of which region?

(a). Southern Africa.
(b). Western Europe.
(c). North America.
(d). South America and Australia.

See answer

Question 18-25: Fodder crop production

Question 18. Green fodder is a rich source of one of the following vitamins?

(a). Vitamin B.
(b). Vitamin A.
(c). Vitamin C.
(d). Vitamin E.

See answer

Question 19. What is the scientific name of barseem?

(a). Sesbania spp.
(b). Mediego sativa.
(c). Penisetum typhoides.
(d). Trifolium alexandrium.

See answer

Question 20. Which is a variety of barseem?

(a). Miskavi (मिस्कावी).
(b). Khadrawa (खदरावा).
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 21. Which is a Rabi season fodder crop?

(a). Barseem.
(b). Lucerne.
(c). Oat.
(d). All of the above.

See answer

Question 22. Which is a Kharif season fodder crop?

(a). M.P. Chari.
(b). Jwar.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Which is a perennial fodder crop?

(a). Para grass.
(b). Pearl millet.
(c). Gwar.
(d). Cow pea.

See answer

Question 24. What is the yield of M.P. Chari from one hectare of land?

(a). 500 to 600 quintal.
(b). 650 to 750 quintal.
(c). 450 to 500 quintal.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. Which is best for low rainfall area?

(a). Gwar.
(b). Barseem.
(c). Lucerne.
(d). None of the above.

See answer

26. Ration for a normal cattle

(Question is missing)

Also read: General Agriculture MCQ: Multiple Choice Questions

Question 27-35: Preparation of silage and hay

Question 27. Which is a method of preservation of fodder crops?

(a). Silage making.
(b). Hay making.
(c). Artificial drying.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. By which method are green fodders kept in succulent form?

(a). Silaing.
(b). Haying.
(c). Drying.
(d). All of the above.

See answer

Question 29. What is the colour of silage?

(a). Yellow.
(b). White.
(c). Green.
(d). Bronze.

See answer

Question 30. Siloing is known by which another name?

(a). Silaging.
(b). Silazation.
(c). Either a or b.
(d). Ensiling.

See answer

Question 31. Which one is the storage palce of silage?

(a). Silo.
(b). Pit.
(c). Tower.
(d). All of the above.

See answer

Question 32. What is the pH rage of a bad silage?

(a). <4.8.
(b). >4.8.
(c). 4.8.
(d). None of the above.

See answer

Question 33. Which is best for the preparation of silage?

(a). Maize.
(b). Jwar.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. Which is the best time for the harvesting of fodders for hay making?

(a). Early morning with dew.
(b). Early morning without dew.
(c). Both a and b.
(d). Evening time.

See answer

Question 35. Which is the best method for making hay?

(a). Farm fenced method.
(b). Ground method.
(c). Drying on terrace.
(d). Tripod stand method.

See answer

For: Pasture management mcq

Explanation 16

  • Coppicing: Produces new shoots.
  • Pollarding: Produces new branches.

Leave a Reply

Your email address will not be published.