Pedology multiple choice questions (MCQ)


Pedology multiple choice questions (MCQ)

Read pedology mcq. Multiple choice objective questions. Pedology quiz and online mock test. Major subject is soil science. Topics: Weathering of rocks, fromation of soil, factors of soil formation, sources of minerals, types of rocks, etc.

TypeOnline quiz and mock test
Number of questions50

Also read: Soil Science MCQ: Multiple Choice Questions

Pedology online quiz

Question 01. The formation of soil is which kind of process?

(a). Biological processes.
(b). Geological process.
(c). Biogeochemical process.
(d). None of the above.

See answer

Question 02. Which is a pre-geological period rock?

(a). Plutonic rock.
(b). Volcanic rock.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 03. Which is true about igneous rock?

1. Shale is an igneous rock.
2. Syenite is an igneous rock.
3. Depending upon the mode of formation these are three types.
4. Crystalline forms from the volcanic rocks.
5. Basalt is prominent in Chhota Nagpur regions.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 5 are true.
(c). Only 3, 4, and 5 are true.
(d). Only 2 is true.

See answer

Question 04. Which one is the result of secondary formation?

(a). Gabbro.
(b). Peridotite.
(c). Limestone.
(d). Granite.

See answer

Question 05. Colluvial soils are deposited by which one of the following?

(a). Glacier.
(b). Gravity.
(c). Wind.
(d). Water.

See answer

Also read: Edaphology MCQs and Quiz with Answers

Soil science objective questions

Question 06. Which is true about the metamorphic rocks?

(a). Quartzite develops form limestone.
(b). Slate doesn’t develop from shale.
(c). Marble develops from limestone.
(d). Gneiss develops from quartz.

See answer

Question 07. Which one is the chief constituent of sandy fraction?

(a). Feldspar.
(b). Quartz.
(c). Olivine.
(d). Tourmaline.

See answer

Question 08. Which is true about the composition of earth’s crust?

(a). Feldspars constitute 58% of the earth’s crust.
(b). Quartz constitutes 46% of the earth’s crust.
(c). Micas constitute 10% of the earth’s crust.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. Acid rocks contain which of the following?

(a). Silica.
(b). Calcite.
(c). Augite.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Under the moderate rain, which type of soil develops from acid rocks?

(a). Loamy soil.
(b). Sandier soil.
(c). Clay type soil.
(d). All of the above.

See answer

Online mock test on soil science

Question 11. Under the moderate rain, which type of soil develops from basic rocks?

(a). Clay type soil.
(b). Loamy soil.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which tends to easy weathering?

(a). White mica.
(b). Black mica.
(c). Feldspar.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. Which is the source of Mg?

(a). Brucite.
(b). Apatite.
(c). Feldspar.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. Which is not an example of primary mineral?

(a). Gypsum.
(b). Geothite.
(c). Gibsite.
(d). Anothrite.

See answer

Question 15. Which is an example of secondary mineral?

(a). Calcite.
(b). Dolomite.
(c). Hematite.
(d). All of the above.

See answer

Soil minerals

Question 16. Which is true?

(a). Quartz is more resistant to weathering.
(b). Muscovite is the most resistant mineral to weathering.
(c). Olivine is more resistant to Weathering.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Which type of mineral is biotite?

(a). Most resistant mineral.
(b). Moderate resistant mineral.
(c). Least resistant mineral.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which is an example of acid rock?

(a). Rhyolite.
(b). Pegmatite.
(c). Both a and b.
(d). Basalt.

See answer

Question 19. Which is an example of basic rock?

(a). Limestone.
(b). Gneiss.
(c). Granite.
(d). Sandstone.

See answer

Question 20. Which is an example of intermediate rock?

(a). Diorite.
(b). Syenite.
(c). Andesite.
(d). All of the above.

See answer

Soil weathering

Question 21. Consider about the following statements:

1. Rock containing complex minerals weathers more easily.
2. Basic igneous rocks weather more than acid igneous rocks.
3. Sedimentary rocks are more resistant to weathering than igneous and metamorphic rocks.
4. Limestone weathers more easily than sandstone.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 3 and 4 are true.
(d). All are true.

See answer

Question 22. What is the formation of soil?

(a). It is the mechanical breakdown of rocks.
(b). It is the chemical and biological changes.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 23. Why are heat and cold the causes of weathering?

(a). Because the different minerals have different coefficient of expansion and contraction.
(b). Because the different minerals have same coefficient of expansion and contraction.
(c). Because the same minerals have different coefficient of expansion and contraction.
(d). Because the same minerals have different same of expansion and contraction.

See answer

Question 24. How does water cause weathering?

(a). Running water in a river.
(b). Freezing of water.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 25. How do glaciers cause weathering?

(a). By the grinding force.
(b). By erosion.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Factors of soil formation

Question 26. Which is true about the development of mineral profile?

(a). Under humid conditions, as a result of leaching, certain constitutes are either deposited in lower horizons.
(b). Under arid conditions, the deposition of material may occur at various depths as classification takes place.
(c). In impervious subsoil layer, water can move only laterally over to the horizon of impediment.
(d). All of the above.

See answer

Question 27. Which is a factor of soil formation?

(a). Passive factors.
(b). Active factors.
(c). Neutral factors.
(d). All of the above.

See answer

Question 28. The formation of soil from parent materials is which type of factor?

(a). Active.
(b). Passive.
(c). Neutral.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. The study of soil formation is known by which name?

(a). Pedogenesis.
(b). Geogenesis.
(c). Edaphogenesis.
(d). None of the above.

See answer

Question 30. Which is an active factor in soil formation?

(a). Climate.
(b). Organisms.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Parent materials

Question 31. Which type of factor is time in soil formation?

(a). Passive.
(b). Neutral.
(c). Active.
(d). All of the above.

See answer

Question 32. Which type of mass is a parent material?

(a). Consolidated.
(b). Unconsolidated.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 33. Which is an example of residual parent material?

(a). Igneous rock.
(b). Ice.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 34. Which is an example of transported parent material?

(a). Water.
(b). Air.
(c). Gravity.
(d). All of the above.

See answer

Question 35. Which is not a factor of soil formation?

(a). Topography.
(b). Climate.
(c). Organisms.
(d). None of the above.

See answer

Question 36. What is humification?

(a). Decomposition of humus.
(b). Decomposition of soil.
(c). Decomposition of rocks.
(d). All of the above.

See answer

Question 37. What is the meaning of eluviation?

(a). Deposition of soil particles.
(b). Washing out.
(c). Development of soil layers.
(d). None of the above.

See answer

Question 38. What is the meaning of Illuviation?

(a). Deposition of soil particles.
(b). Washing in.
(c). Development of soil layers.
(d). None of the above.

See answer

Question 39. How many years does the development of different horizons take place in a favorable condition?

(a). 500 years.
(b). 400 years.
(c). 250 years.
(d). 750 years.

See answer

Question 40. How many years does the development of different horizons take place in an adverse condition?

(a). 1000 years.
(b). 750 years.
(c). 1250 years.
(d). 1500 years.

See answer

Pedogenesis

Question 41. Pedogenesis is a branch of which discipline?

(a). Edaphology.
(b). Pedology.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 42. What is the soil production rate due to weathering?

(a). Approximately 1/10 mm per year.
(b). Approximately 2/10 mm per year.
(c). Approximately 3/10 mm per year.
(d). Approximately 5/10 mm per year.

See answer

Question 43. What is solum?

(a). The zone of humification.
(b). The zone weathering.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 44. What is pedoturbation?

(a). Mixing of soil.
(b). Mixing of rocks.
(c). Erosion of soil.
(d). Erosion rocks.

See answer

Question 45. Aeolian processes is common in which region?

(a). Northern Asia.
(b). Eastern Asia.
(c). Central Asia.
(d). Southern Asia.

See answer

Miscellaneous

Question 46. Which is opposite to oxidation?

(a). Hydration.
(b). Carbonation.
(c). Hydrolysis.
(d). Reduction.

See answer

Question 47. The direct influences of climate include?

(a). A shallow accumulation of lime in low rainfall areas as caliche. 
(b). Formation of acid soils in humid areas
(c). Erosion of soils on steep hillsides.
(d). All of the above.

See answer

Question 48. Which will encourage rapid soil loss?

(a). Steep slopes.
(b). Inclined slope.
(c). Near to plane slope.
(d). All of the above.

See answer

Question 49. What is tropical weathering?

(a). Podsolization.
(b). Gleization.
(c). Calcification.
(d). Laterization.

See answer

Question 50. What is CROPT?

(a). Climate, Relief, Organism, Parent material, Time.
(b). Climate, Rest Organic, Plant material, Time.
(c). Climate, Related, Organism, Parent material, Time.
(d). Climate, Relief, Organism, Plant material, Time.

See answer

For: Pedology multiple choice questions (MCQ)

Explanation 35: Because all are the factors of soil formation.

External links