Recent QuizQuiz on FungiAttempt this quiz now
More quizzes

Phycology Quiz: Objective MCQ


Phycology Quiz: Objective MCQ

Multiple Choice Objective Questions on phycology. Level 12th and Bachalor of Science. Topics: Alagae, BGA, cyanobacteria, phytoplankton, sea weed, micro and macroalage, other important topics.

Also read: Plant Pathology MCQ: Multiple Choice Questions

Question 01. What is phycology?

(a). Study of fungi.
(b). Study of yeast.
(c). Study of algae.
(d). Study of fungal diseases in plants.

See answer

Question 02. Which one is the alternate name of phycology?

(a). Algology.
(b). Cyanology.
(c). Phytoalgology.
(d). Phytocyanology.

See answer

Question 03. Which one is the preferred embodiment of algae?

(a). Dry conditions.
(b). Moist conditions.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Consider about algae.

  1. It is eukaryotic.
  2. Algae is not a photosynthetic organism.
  3. It is a primary producer in aquatic system.
  4. They lack leaves and stems.
  5. Roots are present.

(a). Only 1 and 3 are true.
(b). Only 1, 3, and 4 are true.
(c). Only 2, 4 and 5 are true.
(d). 1 is false.

See answer

Question 05. What is the full form of BGA?

(a). Blue green algae.
(b). Black green algae.
(c). Blooming green algae.
(d). Blossom green algae.

See answer

Question 06. Which is true about cyanobacteria?

(a). It is a eukaryotic organism.
(b). It produces oxygen.
(c). No species are known for their nitrogen fixing activity.
(d). All of the above.

See answer

Question 07. Where can we find the first references to algae?

(a). Japanese literature.
(b). Indian literature.
(c). Sri Lankan literature.
(d). Chinese literature.

See answer

Question 08. Who is considered as the father of modern phycology?

(a). Carl Adolph Agardh.
(b). Dawson Turner.
(c). William Henry Harvey.
(d). Pehr Osbeck.

See answer

Phycology Quiz

Question 09. Who is the writer of A Catalogue of the British Marine Algae?

(a). Edward Arthur Lionel.
(b). R. K. Greville.
(c). Anna Weber-Van Bosse.
(d). Jean Pierre Etienne Vaucher.

See answer

Question 10. Who is a notable Idian phycologist?

(a). Girish Chandra Bose.
(b). Jayakrishna Indraji.
(c). C. Tadulinga Mudaliar.
(d). M. S. Balakrishnan.

See answer

Question 11. Which type of algae is phytoplankton?

(a). Micro.
(b). Macro.
(c). Not defined.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. Which one is the false statement about the microalgae?

(a). They are capable of performing photosynthesis.
(b). They produce half of the atmospheric nitrogen.
(c). They don’t play a major role in nutrient cycling.
(d). They are found both in marine and fresh water.

See answer

Question 13. Which type of algae is seaweed?

(a). Macro.
(b). Micro.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. In which ecosystem is seaweed found?

(a). Marine ecosystems.
(b). Fresh water ecosystems.
(c). Both a and b.
(d). Marine and river ecosystems.

See answer

Question 15. Which one is the right pair?

(a). Rhodophyta: Yellow algae.
(b). Chlorophyta: Brown algae.
(c). Phaeophyta: Pale.
(d). Chrysophyceae: Gold alagae.

See answer

Question 16. Which is the cause of the red colour of the Red Sea?

(a). Sargassum spp.
(b). Trichodesmium erythraeum.
(c). Codium fragile.
(d). Ascophyllum nodosum.

See answer

Question 17. Which is a macroalage?

(a). Rhodophyta.
(b). Chlorophyta.
(c). Phaeophyta.
(d). All of the above.

See answer

Question 18. Which is used as food material?

(a). Fucus.
(b). Sargassum.
(c). Gracilaria.
(d). Macrocystis.

See answer

Phycology MCQ

Question 19. Which is a brown alage?

(a). Macrocystis.
(b). Fucus.
(c). Laminaria.
(d). All of the above.

See answer

Question 20. Which is spore cluster of seaweed?

(a). Pneumatocyst.
(b). Kelp.
(c). Sorus.
(d). Stipe.

See answer

Question 21. Frond (seaweed) includes which of the followings?

(a). Stipe and blade.
(b). Stipe and spore.
(c). Blade and kelp.
(d). Kelp and sorus.

See answer

Question 22. Which causes water melon snow?

(a). Ascophyllum nodosum.
(b). Chlamydomonas nivalis.
(c). Claudea elegans.
(d). All of the above.

See answer

Question 23. What is holdfast?

(a). Stem like structure.
(b). Leaf like structure.
(c). Floating organs.
(d). Root like structure at the base.

Question 24. Alginic acid is the major constituent of which algae?

(a). Red algae.
(b). Brown algae.
(c). Green algae.
(d). Gold algae.

See answer

Question 25. Which is an edible brown algae?

(a). Alaria esculenta.
(b). Laminaria digitata.
(c). Nereocystis luetkeana.
(d). All of the above.

See answer

MCQ on Fungi

Question 26. Akinetes is a climate resistant spore of which of the following?

(a). Cyanobacteria.
(b). Macro algae.
(c). Micro algae.
(d). All of the above.

See answer

Question 27. In which ecosystem are free living cyanobacteria present?

(a). Wheat.
(b). Maize.
(c). Ragi.
(d). Paddy.

See answer

Question 28. Anabaena is known for their symbiotic relationship with which of the following?

(a). Azolla.
(b). Nostoc.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 29. In which for deos red algae store starch?

(a). Dextran.
(b). Cellulose.
(c). Floridean starch.
(d). Glycogen.

See answer

Question 30. From which algae is agar produced?

(a). Palmaria palmata.
(b). Gelidium amansii.
(c). Chondrus crispus.
(d). Corallina officinalis.

See answer

Phycology MCQ and Quiz.

References

  1. Huisman, J. M. (2000). Marine Plants of Australia. University of Western Australia Press, Australia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.