Phytoplasma Plant Diseases Examples

Phytoplasma Diseases

Phytoplasma are the mycoplasma like organism.

Fungi, bacteria and viruses are the three major categories of plant pathogenic micro-organisms.

Other category of plant pathogen is plant pathogenic nematode.

In this post we will know about the name of different plants diseases caused by the phytoplasma.

Examples of Phytoplasma Diseases

S. N.Name of diseaseName of plant
1.Sesamum phyllodySesame
2.Little leaf of brinjalBrinjal
3.Little leaf of sweet potatoSweet potato
4.Peanut witches broomPeanut
5.Asteryellow corn sm_tCorn
6.Potato witches broomPotaoto
7.Spike disease of sandalwoodSandalwood
8.Bunchy top of papayaPapaya
9.Sweet potato witches broomSweet potato

Multiple Choice Objective Questions

Main post: Plant pathology multiple choice questions

Question 01.Which one of the following is characteristic symptom of sesame phyllody?

(a). Swelling of plant stem.
(b). Necrosis of young leaves.
(c). Transformation not flower parts into leaf-form.
(d). Formation of galls.

Question 02. The vector insect of  sesame phyllody is..

(a). Orosius albicintus.
(b). Cnaphalocrocis medinalis.
(c). Phromnia rosea.
(d). None of the above.

Question 03. Which one of the following is characteristic symptom of little leaf of brinjal?

(a). Shortening of stem.
(b). Shortening of petioles.
(c). Shortening of leaf and flower.
(d). All of the above.

Question 04. Hishimonus phycitis belongs to

(a). Leaf hopper.
(b). Mite.
(c). Thrips.
(d). White fly.

Question 05. Which is true about the little leaf of brinjal?

(a). Plant doesn’t bear fruit does bear.
(b). Plant may bear small fruits.
(c). Plant bears big but abnormal fruits.
(d). None of the above.

Question 06. The papaya fruits affected by bunchy top disease have..

(a). No flavor.
(b). Sweet flavor.
(c). Bitter taste.
(d). Salty taste.

Question 07. Bunchy top is also a disease of..

(a). Mango.
(b). Pear.
(c). Banana.
(d). Guava.

Question 08. Symptom of little leaf of sweet potato..

(a). Reduced root system.
(b). Rosetting.
(c). Dwarfing.
(d). All of the above.

Question 09. Which one of the following is not caused by phytoplasma?

(a). Little leaf of brinjal.
(b). Sesame phyllody.
(c). Spike disease of sandalwood.
(d). Stem gall of coriander.

Question 10. Which one of the following is vector of spike disease of sandalwood

(a). Trombidium holosericeum.
(b). Jassus indicus.
(c). Permothrips longipennis.
(d). None of the above.

Main post: Entomology multiple choice objective questions

Explanations

Answer 01:

In sesame phyllody, the flower of sesame plants turns into green leafy structure.

Vein clearing is also present.

Answer 02:

The vector insect of sesame phyllody is Orosiusalbicintus. It is a leafhopper.

Answer 03:

In little leaf of brinjal, petioles are short and leave are small.

Answer 04:

Hishimonus phycitis is a leaf hopper. It is the vector of little leaf of brinjal.

Answer 05:

In little leaf of brinjal, plant may bear fruits if there is a late infection.

Answer 06:

A papaya fruit affected by bunchy top disease has bitter taste.

Answer 07:

Bunchy top is also a disease of banana. But is caused by virus.

Answer 08:

All symptoms appear.

Answer 09:

The cause of stem gall of coriander is  macrosporus Unger.

Answer 10:

Jassus indicus is the vector of spike disease of sandalwood. It is a leafhopper.

It is very destructive disease of sandalwood

Phyllody in primrose



Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *