Plant Biochemistry MCQ: Multiple Choice Questions

Plant Biochemistry MCQ Multiple Choice Questions

Read MCQ or Multiple Choice Questions on Plant Biochemistry.
Type: Objective Questions.
No. of Questions: 50.
Recent updates: 04-09-2021
For: ICAR JRF, SRF, NET, State Agricultural University Common Entrance Test, IBPS AFO, PSC and all other agricultural competition exams.

Also read:

Plant Biochemistry MCQ

Answer Key Link (s) After Each 5th MCQ

Question 01. …. is the carbohydrate which can’t be hydrolysed further

(a). Monosaccharides.
(b). Oligosaccharides.
(c). Polysaccharides.
(d). All of the above.

Question 02. Which is insoluble in water?

(a). Monosaccharides.
(b). Oligosaccharides.
(c). Both a and b.
(d). Polysaccharides.

Question 03. Which are the types of monosaccharide?

(a). Triose and tetrose.
(b).  Pentose and hexose.
(c). Heptose.
(d). All of the above.

Question 04. Monosaccharides are..

(a). Some are reducing.
(b). Some are non-reducing.
(c). All are reducing.
(d). None of the above.

Question 05. Which is not a classification of oligosaccharides?

(a). Disaccharide.
(b). Pentasaccharide.
(c). Tetrasaccharide
(d). Homoglycans.

See answer

Question 06. Oligosaccharides are

(a). Some are reducing.
(b). Some are non-reducing.
(c). Both a and b.
(d). All are reducing.

Question 07. Polysaccharides are non reducing in nature and give ….. or red colour (amylopectin) with iodine

(a). Deep blue.
(b). Light blue.
(c). Medium blue.
(d). Deep purple.

Question 08. The D-Fructose form of hexose occurs in..

(a). Plant mannosans.
(b). Fruit juices and cane
sugar.
(c). Plant glycoproteins.
(d). Cell wall of plant.

Question 09. The L-Rhamnose form of deoxysugar is a component of..

(a). DNA.
(b). Nucleic acid.
(c). Cell wall of plant.
(d). Lipids.

Question 10. Oligosaccharides contain …. units of monosaccharides

(a). 2.
(b). 2 – 10.
(c). 10 – 20.
(d). Unlimited.

See answer

Biochemistry Mock Test

Question 11. …. is an example of homopolysaccharides

(a). Starch.
(b). Cellulose.
(c). Inulin.
(d). All of the above

Question 12. …. is an example

(a). Hemicellulose.
(b). Chondroitin sulphate.
(c). Hyaluronic acid.
(d). All of the above.

Question 13. The possible optical isomers of glucose are..

(a). 24 = 16.
(b). 12 = 8.
(c). 48 = 32.
(d). 34 = 16.

Question 14. The reactions of monosaccharides are due to the presence of..

(a). Hydroxyl (-OH)
(b). Free aldehyde (-CHO)
(c). Keto ( C=O) groups.
(d). All of the above.

Question 15. Lipids are essential for absorption of..

(a). Vitamin A.
(b). Vitamin D.
(c). Both a and b.
(d). Vitamin C.

See answer

Question 16. The hydrocarbon chains of fatty acids contain..

(a). 2 carbons.
(b). 10 carbons.
(c). 2 – 36 carbons.
(d). 36 – 40 carbons.

Question 17. Which is a saturated fatty acids..

(a). Lauric.
(b). Oleic.
(c). Linoleic.
(d). None of the above.

Question 18. …. is an example of unsaturated fatty acids?

(a). Dodecanoic.
(b). γ-linolenic.
(c). Hexadecanoic.
(d). Tetradecanoic.

Question 19. Which is true about nucleotide?

(a). It is Deoxyribose sugar.
(b). It is nitrogenous base.
(c). Both a and b.
(d). 1 + 2 + PO2.

Question 20. Nucleoside is..

(a). It is Deoxyribose sugar.
(b). It is nitrogenous base.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Biochemistry Objective

Question 21. Who is the discoverer of nucleic acid?

(a). Chargaff.
(b). F. Meischer.
(c). Marshall.
(d). F. Jones.

Question 22. Which is maize protien?

(a). Oryzein.
(b). Gluten.
(c). Glycin.
(d). Zein.

Question 23. Which is the most abundant protein?

(a). Insulin.
(b). Collagen.
(c). Rubisco.
(d). None of the above.

Question 24. Which one of the following is structural protein?

(a). Collagen.
(b). Elastin.
(c). Insulin.
(d). Myoglobin.

Question 25. Who is the discoverer of protein?

(a). Berzeus.
(b). Eduard Buchner.
(c). Carl Ferdinand.
(d). John Kendrew.

See answer

Question 26. Who coined the term protein?

(a). Berzeus.
(b). Eduard Buchner.
(c). Carl Ferdinand.
(d). Moulder.

Question 27. The carotenoids absorb light in the range 400-500 nm.

(a). 100 – 150 nm.
(b). 200 – 300 nm.
(c). 400 – 500 nm.
(d). 500 – 800 nm.

Question 28. Phycobilin pigments occur in  but not in higher 

(a). Fungi.
(b). Red and bule-green algae.
(c). Higher plants.
(d). Yeast.

Question 29. Brassinolide was isolated from ….. pollen

(a). Brassica napus.
(b). Brassica oleracia.
(c). Brassica capitata.
(d). All of the above.

Question 30. Protein forms essential constituent of..

(a). Protoplasm.
(b). Cell membrane.
(c). Nuclear material.
(d). All of the above.

See answer

Agriculture Multiple Choice Questions

Question 31. What is the meaning of standard amino acid?

(a). Amino acids found in nature in any where.
(b). 20 Amino acids present in protein.
(c). All types of amino acids present in protein.
(d). None of the above.

Question 32. Which one of the following is the characteristic of enzymes?

(a). Exhibit all properties of protein.
(b). Enzymes have their specific isoelectric points at which they are least insoluble.
(c). Enzymes can’t be denatured by changes in pH and temperature.
(d). Enzymes never exhibit catalytic power.

Question 33. Which is not a specificity type of enzyme?

(a). Absolute specificity.
(b). Group specificity.
(c). Optical specificity.
(d). Single specificity

Question 34. The acts urease only on urea is the example of..

(a). Absolute specificity.
(b). Group specificity.
(c). Optical specificity.
(d). None of the above.

Question 35.  Which is true?

(a). D-amino acid oxidase acts on D-amino acid : It is absolute specificity.
(b). L-amino acid oxidase acts on L-amino acid :  It is group specificity.
(c). Maltase catalyses the hydrolysis of α-but not β- glycosides : It is optical specificity.
(d). None of the above.

See answer

Question 36. IUB system classifies enzymes into ….

(a). 8 major classes.
(b). 6 major classes.
(c). 5 major classes
(d). 3 major classes.

Question 37. Which is not a type of class of enzymes?

(a). Transferases.
(b). Isomerases.
(c). Ligases.
(d). Enzasaes.

Question 38. Oxidoreductases catalyse oxido-reductions between..

(a). Two substrates.
(b). Three substrates.
(c). Four substrates.
(d). Many substrates.

Question 39. Hydrolases catalyse hydrolysis of..

(a). Ester.
(b). Peptide.
(c). Glycosidic bonds.
(d). All of the above.

Question 40. Conversion of  malic acid to fumaric acid by fumarase is the example of..

(a). Isomerases.
(b). Lyases.
(c). Ligases.
(d). Transferases.

See answer

JRF Memory Based

Question 41. Which is polymer of glucose?

(a). Amino acid.
(b). Cellulose.
(c). Both a and b.
(d). Protein.

Question 42. Glycogen is present in..

(a). Animal cell.
(b). Plant cell.
(c). Fungus cell.
(d). All of the above.

Question 43. Maltose is a..

(a). Reducing sugar.
(b). Non reducing sugar.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 44. Sucrose is a..

(a). Reducing sugar.
(b). Non reducing sugar.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 45. The word biochemistry was first time used by..

(a). Liebig.
(b). Neuberg.
(c). Walter Gilbert.
(d). Paul Berg.

See answer

Question 46. Who is the father of agricultural biochemistry?

(a). Liebig.
(b). Roger D. Kornberg.
(c). Emil Fischer.
(d). Paul Berg.

Question 47. Who proposed proposed lock and key theory?

(a). Liebig.
(b). Roger D. Kornberg.
(c). Emil Fischer.
(d). Paul Berg.

Question 48. Fit theory accounts for..

(a). Enzyme.
(b). Fat.
(c). Protien.
(d). Vitamin.

Question 49. Glycolysis is also known as..

(a). EMP pathway.
(b). ATP pathway.
(c). ADP pathway.
(d). NADH Pathway.

Question 50. The net reaction in the transformation of glucose to pyruvate is..

(a). Glucose + 2 Pi + 2ADP + 2 NAD→ 3 pyruvate + 2 ATP + 2 NADH + 2 H+ + H↓2O.
(b). Glucose + 2 Pi + 2ADP + 2 NAD→ 2 pyruvate + 2 ATP + 2 NADH + 2 H+ + H↓2O.
(c). Glucose + 2 Pi + 2ADP + 2 NAD→ 2 pyruvate + 2 ATP + 2 NADH + 4 H+ + H↓2O.
(d). Glucose + 4 Pi + 2ADP + 2 NAD→ 2 pyruvate + 2 ATP + 2 NADH + 2 H+ + H↓2O.

See answer

For: Plant  Biotechnology MCQ

External Links:

Book on plant biochemistry


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *