Plant Biotechnology MCQ Multiple Choice Questions

Plant Biotechnology MCQ Multiple Choice Questions

Quiz: Plant Biotechnology Multiple Choice Questions
Type: Objective Questions (MCQ)
No. of Questions: 50
Updates: Published on 06-09-021

Read 50+ MCQ or Objective Questions on Plant Biotechnology MCQ Multiple Choice Questions. These questions are important for major agricultural competiion exams such as ICAR JRF, SRF, NET, SAU CET, Bank Exams IBPS AFO, JAT, BHU UET and others.

Keywords:

  • Genetic engineering mcq.
  • DNA Technology questions.

Also read:

Answer Key Link (s) After Each 5th MCQ

Plant Biotechnology MCQ

Question 01. Plant biotechnology is the field of..

(a). Molecular biology.
(b). Recombinant DNA.
(c). Both and b.
(d). None of the above.

Question 02. Molecular biology mainly focuses on..

(a). DNA.
(b). RNA.
(c). Proteins – macromolecules.
(d). All of the above.

Question 03. Which is the year of the emergence of molecular biology?

(a). 1940s.
(b). 1930s.
(c). 1920s.
(d). 1950s.

Question 04. Molecular biology understands the 3D structure of biological macromolecules through on of the following techniques..

(a). X-ray diffraction.
(b). Electron microscopy.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 05. Genetic engineering is also known as..

(a). RNA manipulation.
(b). DNA manipulation.
(c). Both a and b.
(d). Recombinant DNA Technology.

See answer

Question 06. What does recombinant DNA technology do?

(a). Isolate the gens.
(b). Sequence the genes.
(c). Modify the genes.
(d). All of the above.

Question 07. There are certain types of enzymes which can cut  and recombine segments of DNA in the chromosomes of certain..

(a). Bacteria.
(b). Viruses.
(c). Fungi.
(d). All of the above.

Question 08. …. is the scientist who was awarded with Noble Prize for the  development of mathematical methods for deducing the molecular structure of chemical compounds

#X-ray diffraction

(a). Jerome Karle.
(b). Hans Smith.
(c). Leone Saams.
(d). Erone James.

Question 09. Karl Eresky was an agricultural engineer from..

(a). Poland.
(b). England.
(c). Hungry.
(d). Portugal.

Question 10. Who is the father of biotechnology?

(a). Hal V. Barron.
(b). Karl Eresky.
(c). David Chiswell.
(d). Maria Teresa Gonzalez-Garzay Barron.

See answer

Genetic Engineering MCQ

Question 11. In own which book Karl Eresky coined the term biotechnology?

(a). “Biotechnology of Meat, Fat and Milk Production in an Agricultural Large-Scale Farm”.
(b). “The mechanisms of chlorophyll and how it can be used for animal feeding”. 
(c). “Leaf proteins as a possible food source which he also promoted as a commercial product”.
(d). None of the above.

Question 12. The plant tissue culture is a/an..

(a). In vivo culture.
(b). In vitro culture.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 13. …. is the common nutrient medium

(a). BS – 5 medium.
(b). MS medium.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 14. Which one of the following is an example of explant?

(a). Plant tissue.
(b). Animal tissue.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 15. The explant extraction process is …..  sterilization

(a). Extensively.
(b). Intensively.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 16. …. is the exact replica of specific gene

(a). Embryo.
(b). Off – spring.
(c). Explant.
(d). Clone.

Question 17. . In the field of biotechnology what is..

(a). Cloning is the process of creating copies of cells.
(b). Cloning is the process of creating copies of DNA fragments.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 18. Who coined the term clone?

(a). Eduard Buchner.
(b). Herbert J. Webber.
(c). Francis Crick.
(d). John Kendrew.

Question 19. Which one of the following is an example of natural cloning?

(a). Blueberry plant.
(b). Kentucky coffeetree.
(c). The pando tree.
(d). All of the above.

Question 20. Which is not a type of cloning?

(a). Molecular cloning.
(b). Cell cloning.
(c). Organism cloning.
(d). Community cloning.

See answer

Recombinant DNA Technology questions

Question 21. Which one of the following is not a step of molecular cloning?

(a). fragmentation.
(b). Screening.
(c). Exclusion.
(d). Ligation.

Question 22. Which is current sequence of molecular cloning?

(a). Screening > ligation > transfection > Fragmentation.
(b). Fragmentation > ligation > transfection > screening.
(c). Ligation > transfection > screening > fragmentation.
(d). None of the above.

Question 23. The two scientist plant scientists Toshio Murashige and Folke K Skoog  discovered MS medium in the year..

(a). 1962.
(b). 1972.
(c). 1982.
(d). 1952.

Question 24. MS0 contains..

(a). 20 g/l sucrose.
(b). No sucrose.
(c). 10 g/l sucrose.
(d). Negative sucrose.

Question 25. Which is a macro salt component in MS medium?

(a). Calcium chloride.
(b). Potassium nitrate.
(c). Magnesium sulfate.
(d). All of the above.

See answer

Question 26. Which is a macro salt component in MS medium?

(a). Monopotassium phosphate.
(b). Ammonium nitrate.
(c). Sodium molybdate.
(d). All of the above.

Question 27. Which is a vitamin or organic component in MS medium?

(a). Tryptone.
(b). Glycine.
(c). Nicotinic Acid.
(d). All of the.

Question 28. Meristem culture is an isolated..

(a). Mature embryos.
(b). Immature embryos.
(c). Either a or b.
(d). None of the above.

Question 29. Which is known for the production of restriction enzyme..

(a). Bacteria.
(b). Fungi.
(c). Virus.
(d). All of the above.

Question 30. Which one of the following is a recognition sites?

(a). Cytosine.
(b). Protein.
(c). Adenine.
(d). Guanine.

See answer

Biotechnology Quiz

Question 31. What is hydrolysis?

(a). Splitting of a water bond by addition of a chemical molecule.
(b). Splitting of a chemical bond by removal of a water molecule.
(c). Splitting of a water bond by removal of a chemical molecule.
(d). Splitting of a chemical bond by addition of a water molecule.

Question 32. Traditionally there are …. types of restriction enzyme?

(a). 3.
(b). 2.
(c). 5.
(d). 4.

Question 33. Which type of restriction enzyme is independent of its methylase?

(a). Type I.
(b). Type II.
(c). Type III.
(d). Type IV.

Question 34. The type … restriction enzymes cleave only methylated DNA

(a). Type I.
(b). Type II.
(c). Type III.
(d). Type IV.

Question 35. Who discovered restriction enzyme?

(a). Werner Arber.
(b). Hamilton O. Smith.
(c). Daniel Nathans.
(d). All of the above.

Question 36. …. is an example of well known genetically modified plant?

(a). Cotton.
(b). Jute.
(c). Cashew.
(d). Pear.

Question 37. Genetically modified cultivar is not available in..

(a). Carnation.
(b). Potato.
(c). Maize.
(d). Mango.

Question 38. The golden rice includes gene from..

(a). Daffodils.
(b). Carnation.
(c). Tuberose.
(d). Rose.

Question 39. The golden rice produces …. times more Beta carotene than the previous varieties

(a). 10.
(b). 20.
(c). 15.
(d). 25.

Molecular Biology MCQ

Question 40. Plasmids are small rings of..

(a). DNA.
(b). RNA.
(c). Chlorophyll.
(d). None of the above.

See answer

Question 41. CRISPR-Cas9 is a genetic molecular tool which is used in..

(a). RNA coding.
(b). DNA coding.
(c). Gene editing.
(d). None of the above.

Question 42. Who discovered CRISPR-Cas9?

(a). Jennifer Doudna.
(b). Emmanuelle Charpentier.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 43. PCR stands for..

(a). Polymerase Chain Reaction.
(b). Polymer Chain Reaction.
(c). Protein Chain Reaction.
(d). Precursor Chain Reaction.

Question 44. Who is the discoverer of Polymerase Chain Reaction?

(a). Stanley Norman Cohen.
(b). Kary B. Mullis.
(c). Herbert Boyer.
(d). George Church.

Question 45. Kary B. Mullis was an American..

(a). Pathologist.
(b). Agronomist.
(c). Biologist.
(d). Biochemist.

See answer

Question 46. The PCR technique is based on the ….

(a). Natural processes.
(b). Artificial process.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 47. PCR is a …. process

(a). 2-step.
(b). 4-step.
(c). 3-step.
(d). 5-step.

Question 48. In PCR, generally …. cycles will produce a sufficient amount of DNA

(a). 05 – 10.
(b). 10 – 20.
(c). 20 – 25.
(d). 25 to 30.

Question 49. Full form of RLFD is..

(a). Restriction fragment length polymorphism.
(b). Restriction fillament length polymorphism.
(c). Restriction fragment length polymerase.
(d). Restriction fragment length polymer.

Question 50. PCR machine is also known as..

(a). Thermal cycler.
(b). DNA amplifier.
(c). Thermocycler.
(d). All of the above.

See answer

For: Plant Biotechnology MCQ Multiple Choice Questions

External Links:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *