Plant Breeding, Genetics, Multiple Choice Questions (MCQ)

Plant Breeding and Genetics Multiple Choice Objective Questions (MCQ) and Answers

Plant Breeding and Genetics MCQ or Plant Breeding and Genetics Multiple Choice Questions (बहुविकल्पीय प्रश्न) are Multiple Choice Objective Question asked in different agricultural competition exams.

Apart from an agricultural entrance exam, these questions are also asked in other competition exams too such as exams related with agro-forestry, banking, UPSC etc.

These questions are also included in general knowledge, which also a part of different important exams as a subject.

Importance of The Subject

This is one of the very important subject in B. Sc. Agriculture and M. Sc. Agriculture. In B. Sc. Agriculture, students from the following subjects are eligible after 12th,

1. Students of agriculture.
2. Students of science.
3. Students of mathematics.

Generally, it is easy for the students of science but for the students of agriculture and mathematics most of the topics from this subject are not easy as compared to science-students.

Almost all important entrance exams related with agriculture include topics from plant breeding and genetics in syllabus. Scoring good marks from this subject help in cracking the exam with very good rank. Although, students have to give importance to subjects like agronomy, horticulture, entomology, soil science etc.

Topics of The Posts

1. Fundamentals of Genetics and Plant Breeding.
2. Structure and Function of Cell.
3. Mitosis.
4. Meiosis.
5. Mandellian Genetics.
6. Plant Biotechnology.
7. Tissue Culture.
8. Structure and Functions of Carbohydrates, Proteins, Enzymes, Vitamins.
9. DNA.
10. RNA.
11………..and others.

Exams Related With The Subject

1. JRF.
2. SRF.
3. NET.
4. CET for M. Sc. Ag./Horti.
5. CET for PhD.
6. RAEO, RHEO.
7. SADO.
8. ADA.
9. AFO.
10. PSC etc.

JRF Multiple Choice Questions.
SRF Questions.
Agriculture NET Questions.
State Agriculture University CET MCQ.
IBPS AFO Multiple Choice Questions.
BHU UET MCQ.


Plant Breeding Multiple Choice Questions 01 – 20 (Solved)

Starting….

Question 01. Mendel studied….?

(a). Trait inheritance.
(b). Gene inheritance.
(c). Variation inheritance.
(d). Genetic inheritance.

See answer

Question 02. Polyploid plants can arise spontaneously in nature by..?

(a). Meiotic failure.
(b). Mitotic failure.
(c). Fusion of unreduced gametes.
(d). All of the above.

See answer

Question 03. Which is an allopolyploid?

(a). Canola.
(b). Cotton.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 04. Consider about speciation via polyploidy..

1. A diploid cell undergoes failed meiosis.
2. Producing diploid gametes.
3. Producing triploid gametes.
4. Which self fertilize to produce tetraploid zygotes.

(a). Only 1 and 2 are true.
(b). Only 2 and 3 are true.
(c). Only 1, 2 and 4 are true.
(d). Only 1, 3 and 4 are true.

See answer

Question 05. ‘On the Origin of Species’s written by..?

(a). Charles Darwin.
(b). Mendel.
(c). Jeoen Bakker.
(d). Meindent Boon.

See answer

Question 06. Who is considered as the father of genetics..?

(a). Gregor Mendel.
(b). Charles Darwin.
(c). Anton de Bary.
(d). Oliver Smith.

See answer

Question 07. The term genetics was given by..?

(a). Bovery.
(b). Y. L. Ping.
(c). Suttan.
(d). Beston.

See answer

Question 08. In pathogenesis….?

(a). Embryo originates from unfertilized eggs.
(b). Embryo originates from fertilized eggs.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 09. In parthenocarpy..?

(a). Fruits develop after fertilization.
(b). Fruits develop without fertilization.
(c). Fruit remains underdeveloped.
(d). None of the above.

See answer

Question 10. Jagannath is a mutant variety of..?

(a). Wheat.
(b). Maize.
(c). Rice.
(d). Barley.

See answer

Plant Breeding MCQ

Question 11. Xenia is the immediate effect of pollen on the character of..?

(a). Endosperm.
(b). Stamen.
(c). Anther.
(d). None of the above.

See answer

Question 12. A haploid chromosome in an otherwise normal diploid individual is..?

(a). Double monosome.
(b). Monosome.
(c). Polyploid.
(d). None of the above.

See answer

Question 13. F1 seed are used for the cultivation of..?

(a). Hybrid varieties.
(b). Composite varieties.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 14. The hybrid vigour is expected to be …. pronounced in bajara than in bengal gram?

(a). More.
(b). Less.
(c). Equal (ly).
(d). All of the above.

See answer

Question 15. In the condition of of epistatis..

(a). Single gene influences one trait.
(b). More than single gene influence one trait.
(c). Single gene influence ore than one trait.
(d). Multiple genes influence multiple traits.

See answer

Question 16. Which is true about triticale

(a). It has high degree of fertility.
(b). It is amphidiploid with 54 chromosomes.
(c). It is a cross between Secale cereale and Tritium vulgare.
(d). None of the above.

See answer

Question 17. Generally, the components of synthetic population would have already been tested for..

(a). General combining ability.
(b). Specific combining ability.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

See answer

Question 18. …. is responsible for poor fruit set in custard apple?

(a). Self-incompatibilty.
(b). Heterostyly.
(c). Both a and b.
(d). Dichogamy.

See answer

Question 19. Which is the base pair of a DNA molecule?

(a). Adenine – Uracil.
(b). Thymine – guanine.
(c). Cystine – guanine.
(d). Uracil – guanine.

See answer

Question 20. DNA exists as a double helix as a result of …. between nucleosides?

(a). Hydrogen bonding.
(b). Carbon bonding.
(c). Acid bonding.
(d). None of the above.

See answer

Plant Breeding and Genetics MCQ Unsolved 01 – 25

Question 01. The genetic material from …. gene pool leads to production of sterile hybrid on crossing with primary gene pool?

(a). Primary gene pool.
(b). Secondary gene pool.
(c). Tertiary gene pool.
(d). All of the above.

Question 02. The location of sugarcane breeding institute..?

(a). Coimbatore, Tamil Nadu.
(b). Hyderabad, Andhra Pradesh.
(c). Kanpur, Uttar Pradesh.
(d). Karnal, Haryana.

Question 03. The primary centre of origin exhibits..?

(a). More crossing over.
(b). Less crossing over.
(c). No crossing over.
(d). Any of the above.

Question 04. In parthenogenesis..?

(a). Fruit, with seeds, are formed from ovary without fertilization.
(b). Seedless fruits are formed from ovary without fertilization.
(c). Fruit, with seeds, are formed from ovary with fertilization.
(d). Seedless fruits are formed from ovary with fertilization.

Question 05. In apogamy..?

(a). Embryo develops from cells other than egg cells.
(b). An embryo develops from cells other than sac cells.
(c). Both a and b.
(d). An embryo develops from cells other than mother cell.

Question 06. Maize is a type of..?

(a). Imperfect flower.
(b). Perfect flower.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 07. Geitenogamyis is a form of..?

(a). Self pollination.
(b). Cross pollination.
(c). Often cross pollination.
(d). None of the above.

Question 08. Sporophytic incompatibility was first described by …. in parthenium?

(a). Hughes, 1950.
(b). Babc_ck, 1950.
(c). Gerstel, 1950.
(d). Meldal, 1950.

Question 09. Description missing

(1). The pollen – Stigma interaction. (2). The pollen tube – Style interaction. (3). The pollen tube – Ovule interaction are the mechanisms of..?

(a). Self incompatibility.
(b). Sporophytic incompatibility.
(c). Pseudo incompatibility.
(d). All of the above.

Plant Breeding Quiz

Question 10. The broad sense heritability is expressed mathematically as..?

(a). H = VG + VP.
(b). H = VG × VP.
(c). H = VP/VG.
(d). H = VG/VP.

Question 11. In cytoplasmic male sterility the F1 seeds produce only..?

(a). Male sterile plant.
(b). And, may also produce seed if pollinators are present. 
(c). Both a and b.
(d). Male fertile plant.

Question 12. The male sterility is induced by using..?

(a). Zinc methyl arsenate.
(b). Sodium methyl arsenate.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 13. The well known example of genetic engineering is..?

(a). Tomato.
(b). Rice.
(c). Cotton.
(d). Sugarcane

Question 14. The concept of pureline was proposed by Johannsen on the basis of his studies with common bean variety..?

(a). Anasazi.
(b). Princess.
(c). Calypso.
(d). Pinto.

Question 15.  The mass selection variety has a …. and … than a pureline variety.

(a). Wider adaptation, greater stability.
(b). Limited adaptation, lesser stability.
(c). Wider adaptation but lesser stability.
(d). Lesser adaptation but greater stability.

Question 16. In pedigree method individual plants are selected from …. generation?

(a). F1 generation.
(b). F2 generation.
(c). F3 generation.
(d). F4 generation.

Question 17. The single seed descent method is a modification of..?

(a). Pedigree method.
(b). Pureline selection method.
(c). Mass selection method.
(d). Bulk method.

Question 18. What is hardy-weinberg law?

(a). Gene and genotype frequencies in a mendalian population remain constant from generation after generation if there is no selection, mutation, migration or random drift.
(b). Gene and genotype frequencies in a mendalian population remain constant from generation after generation even after selection, mutation, migration or random drift.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 19. …. is a random change in gene frequency due to sampling error?

(a). Genetic drift.
(b). Inbreeding.
(c). Genetic pool.
(d). None the above.

Question 20. Gossypiumhirsutum is a..?

(a). Triploid.
(b). Tetraploid.
(c). Pentaploid.
(d). Hexaploid.

Plant Breeding and Genetics Quiz

Question 21. A RNA plays role in..?

(a). Regulation and expression of gene.
(b). Coding.
(c). Decoding.
(d). All of the above.

Question 22.  The Double Helix : A Personal Account of the Discovery of the Structure of DNA was published in..?

(a). 1966.
(b). 1967.
(c). 1968.
(d). 1969.

Question 23. J. D. Watson was a/an..?

(a). English molecular biologist.
(b). Australian molecular biologist.
(c). American molecular biologist.
(d). New Zealand molecular biologist.

Question 24. The crossing over and recombination occur during?

(a). Mitosis division.
(b). Meiosis division.
(c). Both a and b.
(d). None of the above.

Question 25. What is the phenotypic ratio of monocross hybrid?

(a). 1:3.
(b). 3:1.
(c). 2:1.
(d). 1:1.

Last updated: 15-08-2021


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *